Home Erik's Asia Indische pindasoep

Indische pindasoep

optioneel met kip

door SmaakMenutie
Indische pindasoep met kip

Rijkgevuld

Deze heerlijke rijkgevulde pindasoep stond nog niet op de website. Hoogtijd dus om ons recept met jullie te delen. In Nederland kennen wij voornamelijk de Surinaamse (met paprika en aardappel) en Indische variant, die wij maken. Als basis kan je kiezen voor zelf gemalen pinda’s, maar wij gebruiken 100% pure pindakaas. Wel zo makkelijk. Verder voegen we om er een goedgevulde soep van te maken kip, taugé, komkommer, lente-ui en een eitje toe. Serveer eventueel met wat rijst. En liever een vegetarisch soepje? Vervang dan de kippenbouillon door een groentebouillon blokje en laat de kip gerust achterwege!

Indische pindasoep met kip

Indische pindasoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 109 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g pindakaas
  • 100 g taugé
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 eieren
  • 1 kipfilet
  • 1 komkommer
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 limoen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el sambal oelek
  • Handje pinda's
  • Witte rijst (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn en fruit deze 2-3 minuten aan in een ruime braad- of soeppan.
  • Voeg 1 ruime el sambal oelek toe en fruit even kort mee. Zet het vuur lager en schenk 2 el gembersiroop bij het geheel.
  • Schenk ruim 1 liter water bij het geheel samen met 2 verkruimelde kipbouillonblokjes. Breng het water tegen de kook en plaats 1 (of 2) kipfilet in de bouillon. Laat in circa 20 minuten gaar koken. 
  • Snijd ondertussen 1 bosje lente-ui in ringen, 1 komkommer in halve maantjes en maak de taugé schoon. Blancheer de taugé door deze 30 seconden in kokend water te leggen en af te spoelen onder ijskoud water. 
  • Kook tevens alvast 2-3 eieren in 6 minuten halfzacht. Halveer ze zodra ze klaar zijn.
  • Pluk de kip door deze met 2 vorken los te trekken (zoals pulled chicken).
  • Neem een mengkom en vul met circa 250 g (pure) pindakaas, sap van een 1/2 limoen en 2 el ketjap manis. Voeg een paar flinke lepels van de bouillon toe en meng door de pindakaas. Net zoveel tot de pindakaas vloeibaar(der) is geworden.
  • Schenk nu de vloeibare pindakaas bij de bouillon en roer met een grote garde goed door elkaar. Proef of extra sambal of gembersiroop nodig is. Doe de kip terug in de pan en laat nog even kort goed warm worden.
  • Schenk de soep in een bord of soepkom en serveer met de lente-ui, komkommer, taugé, een eitje en wat extra pinda's. Je kan er eventueel ook rijst in doen voor extra vulling.

Pindasoep ingrediënten Pindasoep maken Pindasoep recept Indische pindasoep Pindasoep met kip Javaanse pindasoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

30 reacties

Wilco 9 januari 2021 - 09:19

Top recept bedankt weer??

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:23

Thanks Wilco, leuk om te horen 🙂

Reply
Lia de Wilde 9 januari 2021 - 10:02

Leuk zeg, weer eens wat anders. Die pure pindakaas, gewoon uit een pot of is er nog wat anders te koop? Groeten fijn weekend. Lia.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:26

Dankjewel Lia! 100% pure pindakaas is te koop bij de supermarkt, dat is het beste. Anders kan je ook wel gewone gebruiken hoor! Check anders even onze AH knop onder de ingrediënten, daar heb ik ‘m ingezet. Fijn weekend!

Reply
Inge 15 januari 2021 - 11:30

het was heerlijk! ik heb er rijstnoedels bij gedaan in plaats van rijst en gebakken uitjes eroverheen!

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2021 - 11:33

Fijn Inge, lekker hoor! 🙂

Reply
Jente 20 januari 2021 - 18:58

Super lekker recept! Alleen ipv gembersiroop een stukje verse gember geraspt. Tot nu toe alles wat ik van jullie heb gemaakt was echt top 😀

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:05

Verse gember kan ook heel goed Jente, lekker! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂

Reply
Peter van Raaij 8 februari 2021 - 16:08

Potdomme mannen! Vandaag gemaakt (en geproefd!) voor morgen. Weer een toppertje

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 16:18

Haha leuk om te horen Peter! Geniet er (morgen) van 🙂

Reply
Gert 26 februari 2021 - 21:22

Wat een leuk recept zeg! Ik heb hem opgeleukt met kokosmelk, een beetje trassie en in plaats van bosui heb ik rauwe prei genomen. Wat gekookte sperziebonen erdoor en naast de soep heerlijk vers gebakken emping. Heerlijk, dankjewel !

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:16

Klinkt heerlijk Gert die toevoegingen! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Daisy 10 maart 2021 - 07:51

Beste kokkies,
In het kader van week zonder vlees zou ik bij de pindasoepie de kip maar weglaten 😀
Maar met is ook heerlijk hoor!!
Dank voor jullie heerlijke recepten iedere keer weer.

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 09:16

In dat geval absoluut Daisy, de kip is dan optioneel! Net waar je van houdt. Fijn dat je geniet van onze recepten, leuk te horen 🙂

Reply
Bianca 27 maart 2021 - 18:33

Zeer smaakvol!
Dank voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 10:04

Fijn dat ons recept in de smaak viel Bianca, leuk te horen! 🙂

Reply
Liesbeth 5 mei 2021 - 11:52

Vandaag gemaakt en gegeten. Echt heel erg lekker. Bedankt boys!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:53

Fijn dat je van de soep genoten hebt Liesbeth, leuk! 🙂

Reply
Claudia 6 mei 2021 - 10:23

Wow…. wat heerlijk. Deze wordt vaker gemaakt.

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 14:49

Leuk te horen Claudia! 🙂

Reply
Hetty 29 mei 2021 - 15:35

Ben morgen jarig dus heb de soep vandaag vast gemaakt! Heerlijk! Ik maakt wel eens de Surinaamse versie, maar deze is toch smaakvoller!!

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:38

Fijn dat ons recept in de smaak valt Hetty! En nog van harte gefeliciteerd 🙂

Reply
betty 1 augustus 2021 - 17:37

Gister gemaakt, viel goed in de smaak

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:39

Fijn Betty! Leuk om te horen 🙂

Reply
Marjon 22 november 2021 - 18:49

Dit is een super lekkere soep, maak meestal wat meer want de kids buiten de deur hopen dan dat er restje voor hun overblijft 😁😋

Reply
Hans Mensert 26 november 2022 - 17:12

Heerlijk soepje weer. En makkelijk te maken.
Dank voor het recept.

Reply
Daphne 30 april 2023 - 20:28

Superlekker!! Ipv gembersiroop echte gember gedaan en voor wat meer zoet een wortel meegebakken in kleine stukjes met de ui same. Ik had geen siroop in huis! Toppertje geworden.

Reply
Jo 8 juni 2023 - 18:22

Heerlijk, man en kinderen hebben genoten. De kip eruit gelaten wel rijst toegevoegd en had uit de reacties eronder de tip van de sperziebonen gehaald. Smullen!

Reply
marjory 23 januari 2024 - 22:52

1 kippenbouillonblokje is voor 1 liter water volgens de verpakking. het recept gebruikt er twee op ruim een liter, wordt het niet erg zout?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2024 - 10:28

Vinden wij persoonlijk niet, maar gebruik gerust minder!

Reply