Home Gastblog 10X groene groenten!

10X groene groenten!

Met deze gerechten krijg je volop groene groenten binnen

door SmaakMenutie

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Alle groenten zijn gezond, maar groene groenten hebben vaak een streepje voor. Ze leveren belangrijke voedingsstoffen die onze gezondheid op een krachtige manier ondersteunen. Met deze 10 gerechten krijg je volop groene groenten binnen.

Roergebakken broccoli

1. Biefstukpuntjes met broccoli in sojasaus

Broccoli is één van de gezondste groenten die er bestaan. Deze groene groente bevat veel antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Samen met biefstukreepjes en sojasaus maak je er een heerlijk gerecht van. Probeer het eens!

Tip: gebruik coconut aminos in plaats van ketjap en maak je eigen suikervrije gembersiroop als je bezig bent met afvallen of koolhydraatarm wil eten voor een betere gezondheid.


Pasta met ricotta en spinazie

2. Pasta met ricotta en spinazie

Spinazie bevat niet alleen een behoorlijke hoeveelheid ijzer. Ook het mineraal magnesium is in deze groene bladgroente te vinden. Net als vitamine A, C en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Toch spant de hoeveelheid vitamine K in spinazie de kroon. Met een portie van 100 gram spinazie krijg je hiervan maar liefst 3 x de dagelijks benodigde hoeveelheid binnen. Met spinazie en ricotta maak je een heerlijke romige en gezonde pasta die ook nog eens behoorlijk wat vezels bevat als je volkoren pasta gebruikt.

Tip: als je wil afvallen, gebruik dan courgetti als pasta. Dan krijg je minder koolhydraten binnen en dat vergemakkelijkt je afslankproces.


Boerenkool stamppot met spekjes

3. Boerenkool stamppot

Wie boerenkool zegt, zegt stamppot. Deze gezonde groente levert veel vitamine C en dat is de weerstandsvitamine bij uitstek. Met deze lekkere stamppot krijg je dus een goede portie van deze vitamine binnen. Doe er je voordeel mee.

Tip: als je minder koolhydraten en meer vitamines en mineralen wil binnenkrijgen, gebruik dan zoete aardappel voor de stamppot.


Andijviestamppot met chorizo

4. Andijviestamppot met chorizo

Nog zo’n groene groente waarmee je een heerlijke stamppot kunt maken, is andijvie. Deze groente levert net als spinazie veel vitamine K en daarnaast vitamine A en folaat.


Pasta met kabeljauw in pesto-roomsaus

5. Pasta met kabeljauw en prei in pesto-roomsaus

Prei is een veelzijdige groente en ook nog eens heel gezond. Zo bevat prei gezonde zwavelverbindingen en stoffen die een beschermend effect hebben op ons hart en onze cellen. Je maakt er een heerlijke saus voor over de pasta van.

Tip: gebruik haverroom of kokosroom om mee te koken. Deze zijn lekker zacht voor je darmen. Met kokosroom krijg je ook nog eens gezonde MCT vetten binnen.


Sajoer tumis boontjes

6. Sajoer tumis boontjes

Sperziebonen vallen onder de zomergroenten en kun je ook het beste in dit seizoen eten vanwege de voedingswaarde. Ze bevatten krachtige antioxidanten en nog andere gezonde stoffen die een beschermende invloed hebben op de cellen in ons lichaam. De milde smaak van sperziebonen maakt dat je deze groente voor veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Eén van de lekkerste gerechten is toch wel sajoer tumis. Hierin combineer je de boontjes met romige kokosmelk, garnalen en heerlijke Aziatische kruiden. Geniet ervan!


Groene curry met kip

7. Thaise groene curry met kip

Een Thaise groene curry met kip is niet compleet zonder peultjes. Deze lekkere voorjaarsgroente bevat opvallend veel vitamine C en ook ijzer. Een goede combinatie, want vitamine C heb je nodig om plantaardig ijzer op te nemen.


Salade met geitenkaas

8. Salade met warme geitenkaas

Sla is een heerlijke groene groente, waarvan waterkers het meeste voedingsstoffen bevat. IJsbergsla heeft daarentegen weinig voedingswaarde, maar levert wel veel vocht. Combineer verschillende slasoorten in deze fantastische salade met warme geitenkaas. Enjoy!


Gado gado

9. Gado gado

In dit populaire Indische gerecht combineer je verschillende groene groente, zoals komkommer en sperziebonen. Zo profiteer je optimaal van hun gezonde eigenschapen.

Tip: gebruik zilvervliesrijst als je meer vezels wil binnenkrijgen en kies voor bloemkoolrijst als je koolhydraatarm wil eten.


Pasta met asperges en zalm

10. Pasta met asperges in romige dillesaus

Een heerlijk gerecht met een fantastisch voorjaarsgroente die ook nog eens heel gezond is. Vooral de kop van groene asperges bevat veel B-vitamines en die geven je energie. Ook vitamine C vind je in behoorlijke hoeveelheden in deze groene groente. Geniet ervan!