Home Gastblog Tofu: gezond of niet?

Tofu: gezond of niet?

we zochten het voor je uit

door SmaakMenutie
Tofu-recepten

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Tofu heeft de naam gezond te zijn. Met zijn witte kleur ziet een blok tofu er ook heel zuiver en gezond uit. Klopt dat of kun je beter niet te vaak tofu eten? We zochten het voor je uit.

Gemaakt van soja

Tofu wordt gemaakt van soja, een gewas dat vaak genetisch gemanipuleerd wordt. Al jaren is het de vraag of genetisch gemodificeerde voeding gezond is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je biologische tofu kiezen. Dan weet je zeker dat er niet mee is geknoeid. 

Voor deze lekkere salade en dit Indische groentegerecht gebruik je dus het beste tofu van biologische kwaliteit. Natuurlijk kun je voor de andere ingrediënten ook de biologische variant kiezen. Biologisch eten is vaak wat duurder, maar je krijgt hiermee geen bedenkelijke stoffen binnen. Dat is wel zo gezond.

Volledig eiwitprofiel

Sojabonen bevatten alle eiwitten die we nodig hebben en niet zelf kunnen aanmaken. Ook tofu bevat een compleet eiwitprofiel, zoals dat heet. Daarmee heb je een bijzonder voedzaam en gezond product in handen.

Tofu is bovendien caloriearm en bevat gezonde onverzadigde vetten. Het is dan ook een gezonde vleesvervanger die bovendien een lekkere bite heeft. In het gerecht ajam boemboe bali combineer je tofu met kip, maar je kunt ook voor een vegetarische variant gaan. Laat de kip in dit geval gewoon weg of voeg een vleesvervanger op basis van mycoproteïne ofwel schimmeleiwit toe.

Bevat belangrijke mineralen

Tofu is niet heel rijk aan rijk aan vitamines, maar bevat wel goede hoeveelheden van de volgende mineralen:

  • Koper
  • Selenium
  • IJzer
  • Calcium
  • Magnesium
  • Mangaan

Mineralen zijn onder andere belangrijk voor de botten en tanden. Ook je spieren en zenuwen kunnen niet zonder mineralen. Je weerstand en energiepeil hebben er eveneens baat bij. 

Het mineraal selenium werkt zelfs als antioxidant. Dat wil zeggen dat het een overmaat aan vrije radicalen tegengaat. Het sojaproduct bevat daarentegen weinig natrium en dat is een voordeel. We krijgen immers vaak al meer dan genoeg zout binnen. Als je tofu combineert met groenten of fruit, zoals bij dit gerecht, krijg je naast mineralen ook veel gezonde vitamines binnen.

Fyto-oestrogenen

Anders dan tempeh is tofu niet gefermenteerd. Hierdoor bevat het nog altijd de fyto-oestrogenen die in soja te vinden zijn. Fyto-oestrogenen zijn hormoonachtige stoffen die bij regelmatig gebruik verstorend kunnen werken op je eigen hormonen. Dat wil je uiteraard voorkomen. Daarom kun je beter niet te vaak tofu eten. Met zo’n lekker gerecht als spicy tofu kan dat trouwens wel eens lastig zijn.

Gemarineerde tofu is niet altijd gezond

Tofu is lekker om te marineren omdat het product van zichzelf weinig smaak heeft. Kant-en-klare gemarineerde tofu kun je trouwens beter vermijden. Marinades uit de winkel bevatten vaak veel zout, suiker en andere ongezonde toevoegingen.

Dit tofugerecht bevat ook bruine suiker, maar dit kun je vervangen door kokosbloesemsuiker oftewel gula djawa. Dit is een ongeraffineerde suikersoort die nog alle vitamines en mineralen bevat. Zodoende is het een gezonde keuze in vergelijking met geraffineerde suikersoorten als witte tafelsuiker, basterdsuiker en bruine suiker.

Wat betekent dit voor jou?

Als je voor gerechten met tofu de biologische variant kiest en het sojaproduct niet te vaak op tafel zet, kun je heel goed op een gezonde manier van tofu genieten. Deze volwaardige vleesvervanger is zelfs een aanwinst in je keuken vanwege de neutrale smaak en omdat tofu andere smaken gemakkelijk opneemt.

Vanwege die laatste eigenschap kun je tofu prima gebruiken om te marineren. Om de gezonde eigenschappen van tofu te behouden, kies je voor een zoete marinade het beste gula djawa ofwel kokosbloesemsuiker.

Kant-en-klare gemarineerde tofu kun je beter vermijden omdat deze vaak ongezonde toevoegingen als geraffineerde suiker, zout en E-nummers bevat.

1 reactie

Marion 6 maart 2024 - 11:39

Wat een goed stuk om bewust te worden. Ik heb nog nooit tofu op maar heb het juist afgelopen week bij de toko gekocht om mee te werken (n.a.v. het boek van Eveline Wu). Niet te vaak begrijp ik. Bedankt voor de info en groet.

Reply