Home Gastblog 10X lekker veel vitamine C

10X lekker veel vitamine C

door SmaakMenutie

Annemiek van gezondheidsplatform PuurFiguur blogt over gezond eten en leven. Gezien wij met name in de winter veel vragen krijgen van onze lezers heeft ze speciaal voor ons 10 recepten met vitamine C geselecteerd.

door Annemiek van der Krogt

Je kunt natuurlijk supplementen nemen als je meer vitamine C wil binnenkrijgen. Je kunt de vitamine ook uit groenten en fruit halen. Sommige groenten bevatten zelfs meer vitamine C dan fruit. Dit zijn tien recepten met lekker veel vitamine C:

Gegrilde paprika

1. Gegrilde paprika

Gegrilde paprika is niet moeilijk om te maken. Met dit recept doe je het gewoon zelf. Bovendien krijg je zo lekker veel vitamine C binnen. Paprika is namelijk één van de groenten met de grootste hoeveelheid van deze weerstandsvitamine.


Ovenschotel met kip en paprika

2. Ovenschotel met kip en paprika

Deze ovenschotel is niet alleen erg smakelijk. Hij levert behoorlijk wat vitamine C. De vitamine komt vooral van rode en gele paprika, maar ook citroen en cherrytomaatjes leveren deze belangrijke voedingsstof.

Om van de vitamine C uit citroen te profiteren, kun je het citroensap uit de citroenschijfjes over de kip sprenkelen. Dat smaakt nog eens extra lekker. 

Mocht je er iets bij willen serveren, dan kun je ook voor zoete aardappel in plaats van de gewone pieper kiezen. Deze bevat meer vitamine C en juist minder koolhydraten. Dat laatste is zowel gunstig voor je bloedsuikerspiegel als voor je gewicht.


Gestoofde spruitjes in kokosmelk met kerrie

3. Gestoofde spruitjes in kerriesaus

Nog zo’n topper als het gaat om vitamine C. We hebben het dan over de spruitjes in dit lekkere gerecht. In gekookte vorm bevatten ze meer vitamine C dan rode paprika die aan verhitting is blootgesteld.

Naast spruitjes bevat dit recept limoensap, paprikapoeder, cayennepeper en tomaten. Al deze ingrediënten leveren eveneens vitamine C. Voeg ook vooral peterselie toe, want hiermee verhoog je het vitamine C-gehalte van dit gerecht.


Shakshuka met gehakt

4. Shakshuka met gehakt

Met dit fantastische gerecht krijg je lekker veel vitamine C binnen doordat het grotendeels bestaat uit paprika en tomaten. Bovendien voeg je rijkelijk paprikapoeder, za’atar en harissa of cayennepeper toe. Al deze kruiden en kruidenmixen leveren vitamine C.

In dit recept heb je de keuze tussen koriander en peterselie. Als je het vitamine C-gehalte van dit lekkere gerecht wil verhogen, dan kies je het beste voor het laatste kruid. In vergelijking met koriander levert dat bijna vijf keer zoveel van deze gezonde vitamine op.


Boerenkool stamppot met spekjes

5. Boerenkool stamppot

Wist je dat boerenkool heel wat vitamine C bevat? Niet voor niets eet je deze groente in het koude seizoen. De vitamine helpt samen met andere weerstandsvitamines en -mineralen om je weerstand op peil te houden.

Zet dus vooral vaker boerenkool stamppot op het menu om je weerstand een boost te geven. Als je het vitamine C-gehalte van dit gerecht nog wil verhogen, gebruik dan zoete aardappels in plaats van gewone piepers. Deze groente bevat namelijk bijna twee keer zoveel van deze vitamine.

Als je rookworst vervangt door vers en onbewerkt vlees, dan krijg je ook nog eens het weerstandsmineraal ijzer binnen zonder dat je lijf wordt blootgesteld aan snelle koolhydraten als dextrose, suiker en glucosestroop.

Tip: als je een opgeblazen gevoel krijgt van koemelk, dan kun je prima amandelmelk of havermelk gebruiken in dit gerecht.


Rode bieten salade geitenkaas

6. Rode bietensalade met geitenkaas

Wist je dat waterkers behoorlijk wat vitamine C bevat? Met deze lekkere salade profiteer je daarvan.


Vegetarische tjap tjoy

7. Chinese tjap tjoy

Dit heerlijke Chinese gerecht is rijkelijk voorzien van vitamine C. Zowel peulen als paprika bevatten namelijk een grote hoeveelheid van deze vitamine en ook shiitake levert vitamine C op. Geniet ervan!

Tip: als je ongezonde zoetstoffen wil vermijden, gebruik dan zoute sojasaus zonder suiker in plaats van oestersaus. Voor de zoete smaak voeg je dan een beetje palmsuiker of kokosbloesemsuiker toe. Deze natuurlijke zoetstoffen zijn ongeraffineerd en daarom een gezonde keuze.


8. Aziatische noedelsalade

We blijven even in Azië, want deze heerlijke noedelsalade levert ook behoorlijk wat vitamine C op. Niet alleen bevat dit lekkere gerecht rauwe rode paprika, die werkelijk bol staat van de vitamine C. Ook rode kool levert een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine. Het gerecht bevat daarnaast nog limoensap, dat eveneens vitamine C bevat. Doe er je voordeel mee en geniet van de heerlijke Aziatische smaak van deze salade.


Pastasalade met pulled chicken en aardbeien

9. Pasta salade met pulled chicken en aardbeien

In deze pastasalade zit behoorlijk wat vitamine C verstopt. Zowel aardbeien als spinazie leveren namelijk een goede hoeveelheid van deze vitamine. Een goede keus dus als je meer vitamine C wil binnenkrijgen.


Indische salade

10. Ulang ulang

Ulang ulang is een frisse Indische salade met spitskool als basis. Deze groente is een goede leverancier van vitamine C. Ook peper bevat deze vitamine. Zet je deze salade op tafel, dan werk je dus aan je inname van deze belangrijke voedingsstof.