Home Gastblog Zo gezond is taugé

Zo gezond is taugé

7 gezondheidsvoordelen van deze kiemgroente

door SmaakMenutie
Gezondheidsvoordelen taugé

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Taugé is een geliefd ingrediënt in de Oosterse keuken. Niet alleen geeft deze kiemgroente gerechten een heerlijke smaak en een knapperige textuur. Taugé is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en daardoor zeer gezond. Dit zijn de zeven gezondheidsvoordelen van taugé.

1. Caloriearm

Taugé bevat nauwelijks calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Dat is de ideale combinatie voor een gezond gewicht. Je kunt de kiemgroente dan ook vrijwel onbeperkt eten, zelfs als je aan het afvallen bent. Maak eens deze frisse Indische salade.

2. Een van de rijkste plantaardige eiwitbronnen

Er zijn niet veel groenten die eiwitten bevatten. Taugé bevat niet alleen eiwitten, maar is zelfs één van de beste plantaardige bronnen. Niet alleen de eieren in deze foe yong hai zijn dus verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid eiwitten die je met dit gerecht binnenkrijgt.

3. Levert vrijwel alle vitamines

Taugé bevat een rijk palet aan vitamines. Vrijwel iedere vitamine is in dit kleine kiemplantje te vinden. Denk aan vitamine C voor de weerstand, vitamine D voor de botten, vitamine A voor de ogen, vitamine K voor de bloedstolling en vitamine B voor het energiepeil.

Een aantal van deze vitamines werken als antioxidanten. Dat betekent dat ze de cellen in ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dit draagt bij aan gezonde cellen en weefsels. Bovendien gaat het vroegtijdige veroudering tegen. Voor je gezondheid is het dus een goed idee om vaker taugé op tafel te zetten. Bijvoorbeeld met dit gerecht.

4. Bevat veel verschillende mineralen

Net als een rijke schakering aan vitamines bevat taugé een grote verscheidenheid aan mineralen. Al deze mineralen heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Denk aan ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink.

Het mineraal ijzer is vooral belangrijk voor het energieniveau, kalium is gunstig voor de bloeddruk en calcium en fosfor zijn essentieel voor de botten. Zink en ijzer dragen bij aan een gezond immuunsysteem. 

Magnesium is een mineraal dat een rol speelt bij maar liefst honderden processen in ons lichaam. Het kan ook helpen bij spierkramp en om beter te kunnen ontspannen. Al deze gezonde mineralen krijg je binnen als je dit bekende Indonesische gerecht met taugé maakt.

5. Goede leverancier van vezels

Taugé is een goede leverancier van vezels en dat is goed nieuws voor je gezondheid en gewicht. Vezels maken het mogelijk dat voedingsstoffen soepel door de darmen te laten bewegen. Ze geven bovendien lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt.

Daarnaast werken vezels stabiliserend op de bloedsuikerspiegel. Ook dat is heel gezond. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bovendien bij aan een stabiel gewicht en een dito energiepeil. Daar profiteer je van als je dit lekkere gerecht met taugé klaarmaakt.

6. Rijk aan vocht

Taugé bevat veel vocht en dat is zowel gunstig voor de stoelgang als voor je huid. Als onze vochtbalans op peil is, dan profiteren we van een soepele darmpassage en straalt ons velletje van gezondheid.

Ook voelen we ons fit en fris als we voldoende vocht binnenkrijgen. Het vocht in groenten geeft eveneens een verzadigd gevoel, terwijl het geen calorieën toevoegt. Dat is gunstig voor je gewicht. Vocht in ons lichaam heeft verder nog de belangrijk taak om afvalstoffen af te voeren.

Taugé draagt dus bij aan heel wat gezonde processen in ons lijf. Je profiteert hiervan door een smakelijk gerecht met deze kiemgroente te serveren. Denk eens aan dit Indische groentegerecht met boontjes.

7. Oestrogeenachtige stoffen

Taugé bevat oestrogeenachtige stoffen die bekend staan als isoflavonen en fyto-oestrogenen. Deze stoffen kunnen helpen om ongemakken tijdens de overgang te verlichten. Ook kunnen ze de gezondheid van de botten ondersteunen tijdens deze periode. 

Voor vrouwen in de overgang kan het dus een goed idee zijn om vaker taugé te eten. Je vindt de kiemgroente bijvoorbeeld in deze Indische groentesalade.