Home Gastblog Zo gezond is paprika

Zo gezond is paprika

8 voordelen van deze populaire groente

door SmaakMenutie
Paprika recepten

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Paprika’s behoren net als aardappel en aubergine tot de nachtschadeplanten. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, maar een grote hoeveelheid vitamine C en andere antioxidanten. Dat maakt paprika’s tot een groente die niet mag ontbreken in een gezond eetpatroon. Dit zijn acht gezondheidsvoordelen van deze populaire groente.

1. Goed voor de weerstand

Het is bekend dat vitamine C goed is voor je immuunsysteem. In paprika vind je een ruime hoeveelheid van deze weerstandsvitamine. Rode paprika bevat het meeste vitamine C, maar ook gele en groene paprika bevatten nog altijd meer dan een sinaasappel.

De vitamine C in paprika wordt het best behouden als je de groente rauw eet. Om van deze vitamine te profiteren, maak je dus een lekkere paprikasalade. Deze Thaise salade bevat eveneens groene en gele paprika. Een ideale maaltijd als je je weerstand een oppepper wil geven.

Snijd de paprika zo kort mogelijk van tevoren, want dan blijft de hoeveelheid vitamine C het beste behouden. Ook in paprika die is verpakt onder een beschermende atmosfeer zou de hoeveelheid vitamine C goed behouden moeten blijven.

2. Ondersteunen je energiepijl

Paprika’s ondersteunen je energiepeil op verschillende manieren. Allereerst maakt vitamine C energie vrij uit de koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat draagt bij aan een energiek gevoel.

Het mineraal ijzer in paprika ondersteunt de vorming van hemoglobine. Dit zorgt op zijn beurt voor het transport van zuurstof naar je cellen en weefsels. Ook dit helpt om je energiek te voelen. Het is dus een goed idee om jezelf te verwennen met deze lekkere foe yong hai als je wat betreft energie wel een oppepper kunt gebruiken.

3. Voor een gladde huid

Vitamine C helpt bij de aanmaak van een huid-verstevigend stofje dat bekend staat als collageen. We zagen al dat paprika rijk is aan vitamine C. Kijk dus niet vreemd op als je huid gaat glanzen van gezondheid als je vaker geniet van deze kleurrijke salade met gele paprika.

4. Gunstig voor de ogen

Net als wortels zijn paprika’s rijk aan antioxidanten die goed zijn voor de ogen. Het gaat om de stoffen luteïne en zeaxanthine. Deze beschermen het netvlies van de ogen tegen schade door vrije radicalen. Dit recept van kip jalfrezi bevat niet alleen verschillende kleuren paprika’s, maar ook paprikapoeder. Zo profiteer jij extra van de gezonde effecten van deze groente.

5. Goed voor je brein

Een maaltijd met paprika geeft je brein alle voedingsstoffen om op zijn best te functioneren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat rijpe paprika’s stoffen bevatten die kunnen helpen om een beter geheugen te behouden. Het gaat onder andere om fenolen, carotenoïden en flavonoïden.

Ook de anthocyanen in paprika blijken bijzonder gunstig te zijn voor je brein. Ze beschermen de hersencellen en kunnen op deze manier helpen om je brein zo scherp mogelijk te houden.

6. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Paprika’s bevatten weinig koolhydraten en behoorlijk wat vezels. Hiermee draagt de groente bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Nu lijkt het erop dat ook de polyfenolen in paprika een gunstige invloed hebben op je bloedsuikerhuishouding. Dat deze kip hoisin rode paprika bevat, is dus goed nieuws voor je gezondheid.

7. Goed voor de darmen

De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. 

Wist je dat paprika’s ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water. Ook dat is bevorderlijk voor de stoelgang. Deze Aziatische noedelsalade bevat nog meer ingrediënten die vezels en vocht bevatten. Met dit lekkere gerecht maak je je darmen dus zeker blij.

8. Beschermt je cellen

Paprika bevat een bijzonder stofje met een moeilijke naam: bèta-cryptoxanthine. Dit stofje is bijzonder krachtig. Het helpt om de cellen en weefsels in je lichaam te beschermen en gezond te houden. Deze kip cashew met paprika is dus niet alleen erg lekker, maar herbergt meer gezondheidsvoordelen dan je denkt. Geniet ervan!