Home Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

een klassieker!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Lekker wat pit

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje ham wikkelen. En natuurlijk maken we daar een homemade kaas-mosterdsausje bij. De grove mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Super makkelijk om te maken en iedereen zal ervan smullen! Enne.. zoveel lekkerder dan de pakjes kaassaus uit de supermarkt 😉

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 79 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 150 g geraspte (oude) kaas
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 8 plakjes ham naar keuze
  • 4 stronken witlof
  • 3 el bloem
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 g aardappelschijfjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder eventueel het hart. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelschijfjes.
  • Maak de kaassaus door 30 g boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 g geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met aardappelschijfjes Witlofschotel makenWitlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus Witlofschotel uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Vera 13 maart 2023 - 12:41

Goedemiddag,

Wat hou ik van jullie website! Is het voor jullie veel extra werk op de voedingswaarde per gerecht te vermelden? Dat zou mij onwijs helpen in elk geval.

Bedankt voor jullie inzet!

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2023 - 10:06

Leuk om te horen Vera! Het vermelden van de voedingswaarden is inderdaad extra werk, maar we nemen het mee 🙂

Reply
Ron 30 september 2021 - 12:31

Jullie zouden ook eens koolhydraatarme gerechten moeten plaatsen😉

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 14:08

Haha daar zijn weer andere websites voor 😛

Reply
Jeanine 29 september 2022 - 18:04

Jammie, lekker. Voor herhaling vatbaar.

Reply
Rianne 6 augustus 2021 - 14:46

Was lekker, heb alleen de witlof toch maar enkele minuten voorgekookt. Ook de volgende dag was er niks aan smaak ingeboet

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:01

Fijn dat je van de witlofschotel hebt genoten Rianne! 🙂

Reply
L. 5 juni 2021 - 12:30

nu ben ik een Belg. en dit is echt eeuwen oud. Maar wel lekker. koken van witlof is snot en smaakloos. even stoven. geeft een verfijnde smaak.

Reply
Rien 5 mei 2021 - 16:32

Hoi ik heb het al 2 keer gemaakt wel 10m voorgekookte het is een 9+

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 09:19

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Rien, leuk te horen! 🙂

Reply
1 2 3