Home HoofdgerechtenWitlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

door SmaakMenutie
Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Hollandse klassieker

Soms heb je van die gerechten die nooit vervelen. De oer-Hollandse witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus is er zo één.

Een echte klassieker uit de Hollandse keuken die ons doet denken aan vroeger. Lekker simpel, huiselijk en eigenlijk altijd goed. Onlangs maakten wij nog een witlofschotel met gehakt, maar vandaag gaan we dus voor de traditionele variant: witlofstronken gewikkeld in ham, met daaroverheen een romige saus met een lichte pit van mosterd en natuurlijk een laagje gesmolten kaas uit de oven.

Lichte bitterheid

Witlof is zo’n groente waar je van moet leren houden. Maar wie dat eenmaal doet, wil niet meer zonder. De lichte bitterheid geeft het gerecht zijn unieke smaak, zeker wanneer je het combineert met hartige ingrediënten zoals ham en kaas. Bovendien is witlof rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur. Die vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering, terwijl foliumzuur belangrijk is voor de aanmaak van cellen. En dat is iets wat we in de drukte van alledag best kunnen gebruiken.

Witlofschotel met aardappelschijfjes

Leuk weetje: witlof werd in de negentiende eeuw per toeval ontdekt in België. Toen zogenaamde cichoreiwortels in een donkere kelder begonnen te ontkiemen. Zo ontstond de groente die we nu allemaal kennen. En eerlijk is eerlijk, wij zijn blij dat dat ‘foutje’ is gebeurd.

De romige saus met pit

Wat deze schotel natuurlijk helemaal afmaakt is de zelfgemaakte kaas-mosterdsaus. Wij smelten hiervoor boter in een pannetje en roeren er wat bloem doorheen tot een glad mengsel. Vervolgens voegen we in delen melk toe, zodat de saus mooi dik en romig wordt. Daarna mengen we er een flinke eetlepel grove mosterd doorheen, die zorgt voor net dat beetje extra pit en een snufje nootmuskaat voor om de bittere smaak van witlof te verzachten.

Witlofschotel maken

Tot slot gaat er een royale hand oude kaas in, die de saus een volle smaak geeft. Het is de moeite waard om deze saus zelf te maken. De variant uit pakjes of zakjes haalt het absoluut niet bij de volle smaak van een huisgemaakte saus. Bovendien weet je precies wat erin zit. Dus geen onnodige toevoegingen, alleen pure ingrediënten.

De oven doet de rest

Terwijl de saus pruttelt, leggen we aardappelschijfjes in een ovenschaal en wikkelen we de gekookte witlofstronken in dunne plakken ham. Vervolgens schenken we de saus gelijkmatig over de witlof en aardappeltjes, zodat alles bedekt is met een romige laag. We strooien er nog wat extra geraspte kaas overheen en schuiven de schaal zo’n 25 tot 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.

Witlofschotel uit de oven

Het resultaat: een smeuïge ovenschotel waarin de zachte witlof, hartige ham en volle saus perfect samenkomen. Serveer met een frisse salade of gewoon zo, als compleet hoofdgerecht op een koude dag. Wij maken deze witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus graag op doordeweekse avonden, wanneer we zin hebben in iets klassieks dat niet te veel moeite kost. Comfortfood op z’n best! Eenvoudig, smaakvol en gegarandeerd een succes op tafel.

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 84 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 150 g geraspte (oude) kaas
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 8 plakjes ham naar keuze
  • 4 stronken witlof
  • 3 el bloem
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 g aardappelschijfjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder eventueel het hart. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelschijfjes.
  • Maak de kaassaus door 30 g boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 g geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Rien 5 mei 2021 - 16:32

Hoi ik heb het al 2 keer gemaakt wel 10m voorgekookte het is een 9+

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 09:19

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Rien, leuk te horen! 🙂

Reply
L. 5 juni 2021 - 12:30

nu ben ik een Belg. en dit is echt eeuwen oud. Maar wel lekker. koken van witlof is snot en smaakloos. even stoven. geeft een verfijnde smaak.

Reply
Rianne 6 augustus 2021 - 14:46

Was lekker, heb alleen de witlof toch maar enkele minuten voorgekookt. Ook de volgende dag was er niks aan smaak ingeboet

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:01

Fijn dat je van de witlofschotel hebt genoten Rianne! 🙂

Reply
Ron 30 september 2021 - 12:31

Jullie zouden ook eens koolhydraatarme gerechten moeten plaatsen😉

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 14:08

Haha daar zijn weer andere websites voor 😛

Reply
Jeanine 29 september 2022 - 18:04

Jammie, lekker. Voor herhaling vatbaar.

Reply
Vera 13 maart 2023 - 12:41

Goedemiddag,

Wat hou ik van jullie website! Is het voor jullie veel extra werk op de voedingswaarde per gerecht te vermelden? Dat zou mij onwijs helpen in elk geval.

Bedankt voor jullie inzet!

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2023 - 10:06

Leuk om te horen Vera! Het vermelden van de voedingswaarden is inderdaad extra werk, maar we nemen het mee 🙂

Reply
1 2 3

Reacties