Dit gerecht is echt ideaal. Naast dat iedereen het heerlijk vindt doet de oven namelijk het meeste werk! Heb je een grote ovenschaal, dan kan dit recept eenvoudig verdubbelen voor als je veel eters verwacht. Terwijl jij bezig bent met het vermaken van de gasten, staat het vlees heerlijk te garen in de keuken. En het hoeft maar 20 minuutjes in de oven!
Varkenshaas met spek en champignons
Personen:2-4Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 255 keer gestemd )
Ingrediënten
550 g varkenshaas (2 stuks)
250 g champignons
150 g katenspek
1 sjalot
1 bosje lente-ui
2 tenen knoflook
3 tl grove mosterd
Verse tijm
Zo maak je het
Haal het vlees minstens 30 minuten van te voren uit de koeling.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi het vlees riant met peper en zout en schroei rondom dicht en bruin in circa 4 minuten in een flinke klont boter. Haal het vlees uit de pan en zet even weg.
Bak in het achtergebleven braadvet 1 fijngesneden sjalot (of ui) en 2 tenen knoflook enkele minuten aan. Voeg vervolgens 250 g gesneden champignons toe en bak rondom in 5-7 minuten bruin op middelhoog vuur.
Verdeel de katenspek op een snijplank en plaats daar het varkenshaasje op. Bestrijk elk varkenshaasje rondom riant met grove mosterd. Voeg ook wat blaadjes verse tijm toe. Vouw het spek om het varkenshaasje.
Leg in een ovenschaal en verdeel de champignons eveneens in de schaal. Plaats 20 minuten in de oven.
Snijd de lente-ui in ringetjes en verdeel over het geheel zodra deze uit de oven komt.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
Hi Hilde, ja hoor dat kan! Goed afdekken en zorgen dat het spek om het varkenshaasje blijft zitten (eventueel met een prikker erin). Eet smakelijk alvast!
Eén jaar na dato, maar toch… Voor toekomstige lezers:
Ik heb dit gerecht vanavond ook gemaakt. Ik heb mijn varkenshaas bij de Plus Supermarkt gehaald, en naar nu blijkt, worden deze varkenshaasjes opgespoten met water. Wellicht komt het hier door. Ik kan me niet voorstellen dat dat komt door het niet voldoende doorbakken van de champignons. Zoveel vocht bevatten champignons namelijk niet.
Verder ben ik een beetje speels geweest. In plaats van aan ajuintje heb ik een halve rode paprika gebruikt. De mosterd heb ik weggelaten (ieuw!).
Al met al een goede en smakelijke eerste poging! Volgende keer betaal ik liever iets meer voor een goede varkenshaas van de slager.
Heb je wellicht de zogenaamde “culinaire” variant ipv naturel gekocht. Ingespoten met water, zoutoplossing en aroma’s.
Maar goed, idd beter bij de slager halen
Wat ik heb gedaan is wel het recept maar het varkenshaasje even in plastic folie met het spek gerold zodat er een worst ontstaat nu is het overal even dik en het over al even gaar is gaat zo de oven in . Ik heb het haasje niet voorgebraden anders word het zo droog
47 reacties
Kan ik dit ook met zeeuws spek maken.
Groetjes Henny
Dit ga ik volgende week maken, wat een super goed recept mmmmmmmmm. Bedankt boys voor al jullie lekkere recepten.
Groet Henny
Lekker Henny, geniet ervan! 🙂
Kan ik dit recept, tot dat het in de oven gaat, een dag van te voren klaarmaken? En de volgende dag in de oven zetten?
Hi Hilde, ja hoor dat kan! Goed afdekken en zorgen dat het spek om het varkenshaasje blijft zitten (eventueel met een prikker erin). Eet smakelijk alvast!
Dit recept gemaakt met de kerst. We hebben gesmuld! Dank voor het recept!
Was erg lekker! Ik merkte alleen dat er heel veel vocht in de ovenschaal zat toen het gerecht klaar was. Heb ik iets verkeerd gedaan?
Hoi Eugenie, fijn dat het in de smaak viel! Wellicht waren de champignons niet voldoende doorbakken?
Ik heb nog nooit zo’n lekker varkenshaasje gegeten.
Ik ben juist heel royaal geweest met de mosterd. En daar heb ik geen spijt van.
Wat een groot compliment Ans, dankjewel! Fijn dat het varkenshaasje in de smaak viel 🙂
Eén jaar na dato, maar toch… Voor toekomstige lezers:
Ik heb dit gerecht vanavond ook gemaakt. Ik heb mijn varkenshaas bij de Plus Supermarkt gehaald, en naar nu blijkt, worden deze varkenshaasjes opgespoten met water. Wellicht komt het hier door. Ik kan me niet voorstellen dat dat komt door het niet voldoende doorbakken van de champignons. Zoveel vocht bevatten champignons namelijk niet.
Verder ben ik een beetje speels geweest. In plaats van aan ajuintje heb ik een halve rode paprika gebruikt. De mosterd heb ik weggelaten (ieuw!).
Al met al een goede en smakelijke eerste poging! Volgende keer betaal ik liever iets meer voor een goede varkenshaas van de slager.
Zou inderdaad goed kunnen Remco! Daarom heeft vlees van de slager ook onze voorkeur. Fijn om te horen het recept in de smaak viel 🙂
Ik wil dit recept maken met nieuwjaar,maar zou daar graag een lekker sausje bijdoen, enig idee wat dat zou kunnen zijnde
Leuk Tania! Ik zou dan kiezen voor bijvoorbeeld cranberrysaus of champignonroomsaus. Geniet ervan!
Heb je wellicht de zogenaamde “culinaire” variant ipv naturel gekocht. Ingespoten met water, zoutoplossing en aroma’s.
Maar goed, idd beter bij de slager halen
Erg lekker, volgende keer wat meer champignons (we gebruikten grotchampignons) en wat korter in de oven. De varkenshaas was nu een klein tikkie droog.
Fijn dat het in de smaak viel! Afhankelijk van de dikte van het vlees of het wellicht wat langer of korter in de oven moet
Wat ik heb gedaan is wel het recept maar het varkenshaasje even in plastic folie met het spek gerold zodat er een worst ontstaat nu is het overal even dik en het over al even gaar is gaat zo de oven in . Ik heb het haasje niet voorgebraden anders word het zo droog
Slim Greet! 🙂