Home Erik's Asia Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Indische saté babi

door SmaakMenutie
Varkenshaas saté

Zoals je ze bij een warung eet

Iedereen die ooit in Indonesië is geweest, weet het wel… Op elke straathoek vind je heerlijk ruikende satéstokjes, sissend op houtskool op een traditionele satébarbecue.

Varkenshaas saté (Indische saté babi) is in veel delen van Indonesië enorm populair. Vooral op Oost-Java en Bali is dit een geliefde snack of maaltijd, vaak geserveerd met lontong (kleefrijst) en een pittige saus. En eerlijk is eerlijk, ook bij ons zijn de stokjes saté altijd razendsnel op.

Saté varkenshaas

De keuze voor varkenshaas

Voor deze saté kiezen we bewust voor varkenshaas. Het is namelijk een van de malste delen van het varken en daarmee perfect om te grillen. Snijd je het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, dan krijg je malse stukjes die na een korte marinade bomvol smaak zitten. En doordat het vlees zo mals is, heb je dus ook geen lange grilltijd nodig. Snel klaar dus, zonder concessies te doen aan smaak.

Varkenshaas saté maken

Onze marinade

We houden van een marinade die in balans is. Dus een beetje zoet, een tikkie zuur en natuurlijk een vleugje pit. Daarvoor mengen we ketjap manis met vers limoensap en gaan daar vervolgens klassieke Indische specerijen bij als ketoembar (korianderzaad), djahé (gember), djintan (komijn) en laos. Een klein beetje gula djawa zorgt voor (nog) wat extra zoetheid. En natuurlijk ontbreekt de sambal niet. Wij gebruiken één theelepel, voor een mild pittige marinade. Meer mag altijd.

Varkenshaas saté recept

We snijden ook een paar sjalotten en tenen knoflook grof en voegen die toe aan de marinade. Niet om mee te grillen, maar om hun smaak af te geven tijdens het marineren. Het vlees neemt die smaken mooi op. Minimaal een uur marineren is voldoende, maar langer mag altijd.

Saté marinade

Saté prikken? Eerst weken!

Voordat we gaan rijgen, weken we de houten satéprikkers in koud water. Dat klinkt misschien als een detail, maar het is echt belangrijk. Het voorkomt namelijk dat de stokjes verbranden op de grill. Dan rijgen we aan elk stokje vier tot vijf blokjes varkenshaas, zonder dat er stukken ui of knoflook tussen zitten. Doordat we die grof sneden, blijven ze meestal vanzelf achter in de marinade.

Saté rijgen

Grillen, barbecue of contactgrill

De saté kan op de barbecue, maar ook op een contactgrill of grillpan gaat dit prima. We grillen de stokjes al draaiend, zodat het vlees gelijkmatig gaart. Na een minuut of vijf is het vlees gaar vanbinnen en mooi gekleurd vanbuiten. Wil je dat echte ‘gegrilde’ effect? Sluit de contactgrill (bekijk hier welke wij in onze keuken gebruiken) aan het eind een paar seconden. Dan krijg je die lekkere gebrande randjes.

Saté babi

Serveren met ketjapsaus of satésaus

Bij deze saté serveren we het liefst een simpel ketjapsausje. Meng daarvoor ketjap manis met fijn gesnipperde sjalot, een ragfijn gesneden teen knoflook, een beetje sambal oelek en wat limoensap. Zoet, pittig en fris tegelijk. Geen zin om te mixen? Dan is zelfgemaakte satésaus ook een prima keuze. Wat gestoomde witte rijst, frisse atjar erbij, en klaar!

Varkenshaas saté

Varkenshaas saté

Personen: 25 stokjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaas
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 10 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Neem circa 600 g varkenshaas en snijd deze in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Zet even weg.
  • Snijd 2-3 tenen knoflook in grove stukjes. Snijd tevens 2 sjalotten in grove stukken.
  • Meng in een kommetje 5 ruime el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen. Meng er tevens 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal doorheen. Voeg de gesneden sjalot en knoflook ook toe.
  • Voeg het vlees toe en meng alles grondig door elkaar. Zorg dat alles bedekt is met de marinade. Zet nu minimaal 1 uur afgedekt in de koeling om goed in te laten trekken. Langer mag natuurlijk ook.
  • Leg ondertussen de satéprikkers volledig in koud water. Dan verbranden ze straks niet.
  • Rijg aan elk stokje ongeveer 4 à 5 stukjes vlees. Zorg dat er geen ui of knoflook aan het vlees blijft hangen. Maar aangezien je het grof gesneden hebt zal dat niet snel gebeuren.
  • Grill de stokjes nu al draaiende ongeveer 5 minuten. Dat kan natuurlijk op de barbecue maar wat ook uitstekend werkt is een contactgrill. Grill de stokjes dan al draaiende en doe de laatste paar seconden de grill dicht voor een extra gegrild effect.
  • Serveer met een ketjapsausje (of met satésaus). Meng in een kommetje 5 el ketjap manis met 1 gesnipperde sjalot, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 tl sambal oelek (of naar smaak) en het sap van een 1/2 limoen.

Varkenshaas saté

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Marjon 28 maart 2019 - 00:09

Deze laatst gecombineerd met de sajoer boontjes; allebei een enorm succes bij mijn gezin en dat wil best wat zeggen, aangezien we met 6 personen zijn en niet alle smaken met elkaar overeenkomen!

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:35

Haha nou zeg wat leuk! Fijn dat iedereen het lekker vond 🙂 En goede combi met de boontjes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Iwan 24 april 2019 - 10:24

Dat sausje is een prima optie, van huis uit maak ik altijd een ketjap saus van ketjap(dikke van de betere merken), schuitje limoensap en fijn gehakte sjalotjes en rawit.

Reply
SmaakMenutie 27 april 2019 - 11:10

Hoi Iwan, dat sausje wat jij omschrijft is een klassieker die wij ook vaak maken. En die past hier inderdaad ook prima bij 🙂

Reply
Mat 2 februari 2022 - 16:54

De hoeveelheden in de ingrediënten lijst zijn anders in de ” zo maak je het ” ?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2022 - 09:48

De ingredienten zijn ook voor het sausje (laatste bullet)

Reply
Judy 10 juli 2022 - 15:58

Lekker hoor. Dit gemaakt in combinatie met gado gado!

Reply
Kimberley 24 september 2022 - 18:41

Heerlijk, ik maak dit recept keer op keer, mijn vriend blijft zeggen dat dit de beste sate babi is die hij ooit at.

Reply
1 2