Traditioneel recept
Wie is er niet dol op Turkse pizza? In Nederland is deze lekkernij vooral bekend als een goedgevulde rol met döner kebab, veel knoflooksaus, knapperige ijsbergsla, kaas en komkommer.
Tijdens onze studententijd genoten we er maar al te vaak van, vooral na een lange avond stappen. Heerlijk, maar vandaag kiezen we voor de traditionele lahmacun. Dit is een dunne, knapperige deegbodem met een kruidige gehaktvulling, die traditioneel wordt gegeten met een frisse salade van ijsbergsla en peterselie.

Wij voegen daar nog wat extra groenten aan toe, zoals tomaat, komkommer en rode ui, en serveren er stiekem toch cacik (of knoflooksaus) en sambal bij. Maar hoe jij hem eet, is natuurlijk helemaal aan jou!
Wat is lahmacun precies?
Lahmacun, vaak ook wel de “Turkse pizza” genoemd, is een echte klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Het gerecht bestaat uit een dunne, krokante deegbodem die wordt bedekt met een kruidige topping van gehakt, gemengd met ingrediënten als gegrilde paprika, tomaat, rode peper, tomatenpuree en specerijen zoals komijn en paprikapoeder.

Voor deze gehaktvulling doe je alle ingrediënten in de hakmolen en mixt het tot een fijn en glad geheel. Wil je overigens ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken). Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

In tegenstelling tot een traditionele pizza, wordt lahmacun niet met kaas gemaakt en heeft het een lichtere, frissere smaak. Je kunt het eten door het op te rollen met een simpele salade, of gewoon als een platte pizza met extra toppings naar keuze. In Turkije wordt lahmacun vaak geserveerd met citroen en verse kruiden voor extra smaak.
Zelf aan de slag: geen stress!
Wees overigens niet bang dat het deeg zal mislukken, want dit is echt een heel eenvoudig receptje. Het deeg maken kost niet veel tijd en hoeft slechts kort te rijzen. Daarna rol je het uit tot dunne, ronde platen, verdeel je er een dunne laag van de kruidige gehaktvulling over en schuif je ze de oven in.

Binnen enkele minuten heb je een heerlijke lahmacun op je bord. Bepaal zelf hoe groot je de pizza wilt maken: ga je voor kleinere, handzame porties of juist voor een groot exemplaar? En of je hem nu oprolt en eet als een wrap, of gewoon plat serveert als een Italiaanse pizza kan dit natuurlijk ook!

Serveertips
Traditioneel wordt lahmacun gegeten met een eenvoudige vulling van verse peterselie, ijsbergsla en een scheutje citroensap. Maar als je wat extra smaak en textuur wilt, voeg dan net als wij wat plakjes tomaat, komkommer en rode ui toe.

Wil je het nog smeuïger maken? Serveer er dan een frisse cacik (Turkse frisse yoghurtdip met komkommer) of knoflooksaus bij. En voor de liefhebbers van pit: een lepel sambal of hete saus doet wonderen!

17 reacties
Kan dit ook met een tortilla?
Ivm tijd ?
Het kan wel Astrid, maar is bij lange na niet zo lekker! 😉
Bak je de pizza’s met de gehaktzijde naar beneden of naar boven in de koekenpan?
Lijkt me dat de gehaktlaag niet heel gaar/gebruind wordt als deze naar boven wijst en het alleen moet hebben van de hitte van de aanwezige lucht in de pan met deksel er op.
Ja hoor, naar boven met deksel op de pan! Dan komt het helemaal goed 🙂
Kan het deeg gewoon op het aanrecht rijzen of beter op 30 graden in de oven?
Met theedoek
Heb altijd het idee dat het hier te koel is in huis
Kan gewoon op de aanrecht hoor Christel. Het mag inderdaad niet te koel zijn (geloof tussen de 20-30 graden, kamertemperatuur). In de oven kan ook, maar het gevaar is dat de oven vaak warmer dan 30 graden is. Succes en geniet ervan!
Lijkt me erg lekker. Ga het zeker een keer maken. En voor de kinderen een mildere versie..
Kan dit ook zonder gehakt gemaakt worden of is het dan geen turkse pizza meer? 😅
Zou ik niet doen, is toch wel een essentieel onderdeel Lonneke 😉