Home Erik's Asia Tom kha kai

Tom kha kai

Thaise kippensoep met kokos

door SmaakMenutie
Tom kha kai

Een lichte en gezonde keuze

Heb je trek in een wat lichtere en gezonde maaltijd? Dan is tom kha kai de perfecte keuze!

Heerlijk op warme dagen maar net zo lekker als het buiten wat kouder is. Deze Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel lekker voedzaam als licht verteerbaar is.

Thaise kippensoep

Een smaakvolle herinnering

Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.

Tom kha kai ingrediënten

Wat betekent tom kha kai?

De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, zelfs wat licht peperige en citrusachtige smaak.

Tom kha kai maken

Mocht je echt geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze eventueel vervangen door wat verse gember. Eventueel gecombineerd met gemalen laos. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet. Ze zijn namelijk bedoeld om hun smaak af te geven aan de soep.

Zelf tom kha kai maken

Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember.

Tom kha kai soep

Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en gesneden ringetjes lente-ui.

Tom kha kai

Tom kha kai

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 5 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels sereh
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 stuk verse galangawortel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Los in 600-700 ml water 1 kippenbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Snijd 2 stengels sereh in grove stukken, 1 stuk galangawortel in circa 10 plakjes, 2 rode pepers in grove stukken en scheur de limoenblaadjes in tweeën. Voeg toe aan de soep.
  • Voeg tevens 500 ml kokosmelk toe samen met 2 el vissaus en 1 el gula djawa.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakken en voeg toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Yvonne 11 oktober 2020 - 10:43

Wat een heerlijke soep, in de slowcooker gemaakt dus qua vocht aanpassing maar ook qua ingrediënten, wilde meer maken dus moest ik het doen met wat ik in huis had. Ipv 2 e blikje kokosmelk, een blok santen gebruikt en wat extra dahjé en maar 3 pepers en laospoeder en de soep iets gebonden. Perfect was pittiger te maken met pepersaus maar dat hebben wij niet gedaan. Ik ga het recept uitwerken en op mijn smulweb zetten, het is een blijvertje
Na afloop wel de laos, serehstengel en limoenbladen eruit gevist, die ik volgende keer in kookei. Of ik laat de stengels en bladen groter

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:47

Lekker Yvonne, fijn dat de soep goed gelukt is in de slowcooker. Behoeft een net wat andere bereiding inderdaad. Leuk dat je het recept vaker gaat maken 🙂

Reply
Esther 15 maart 2024 - 11:28

Hi Yvonne,

Ik zou deze ook wel willen maken in de slowcooker, heb je voor mij een link naar dit aangepaste recept? Alvast bedankt!

Reply
Fleur 17 november 2020 - 22:45

Hi!

Kan ik de soep een dag voor ik het serveer al klaarmaken?
Dan kan ik op de dag zelf focussen op jullie massaman curry haha!

Reply
SmaakMenutie 18 november 2020 - 10:23

Hi Fleur, ja hoor dat kan! De soep dan langzaam opwarmen en goed roeren. Ik zou dan wel de champignons op de dag zelf toevoegen. Geniet ervan, ook van de massaman! 🙂

Reply
Tessa 10 april 2021 - 14:35

Heerlijk zeg kan je het invriezen ?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:24

Hi Tessa, ja dat zou moeten kunnen! Maar vers is altijd het lekkerst 🙂

Reply
Henny 6 augustus 2021 - 14:12

MMMM, weer z´n heerlijk recept, snel maken.

Ik heb gedroogde djeruk perut, maakt dat in smaak iets uit, en kan ik dezelfde hoeveelheid blaadjes aanhouden.
Hebben jullie een recept op de site waar ik de blaadjes ook in kan gebruiken.
Hoor het graag, alvast bedankt.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:51

Leuk Henny! Gedroogde djeruk perut kan je inderdaad ook gebruiken en houd dan dezelfde hoeveelheid aan. We hebben toevallig onlangs een tag aangemaakt waar deze blaadjes in zijn gebruikt https://smaakmenutie.nl/tag/djeruk-perut/

Reply
Henny 10 augustus 2021 - 19:20

Hallo Boy’s,
Weer bedankt voor het antwoord, heel duidelijk.
Ja dat is weer moeilijk kiezen tussen de Laksa etawi en de Tom/kha/kai.
Ik denk dat ik mijn mannetje laat kiezen welke soep als eerst.

Geef morgen een print van jullie Surinaamse gestoofde kip aan een kennis van ons, die zei vandaag ik eet het liefst Roti. Nou dit recept zal hun ook heel goed smaken.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 10:56

Haha heel goed Henny, leuk!!

Reply
1 2 3 4