Een lichte en gezonde keuze
Heb je trek in iets gezonds en lichts? Dan is tom kha kai een uitstekende keuze, vooral op warme dagen.
Deze heerlijke Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel voedzaam als licht verteerbaar is.
Een smaakvolle herinnering
Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.
Wat betekent tom kha kai?
De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, licht peperige en citrusachtige smaak. Mocht je geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze vervangen door gember. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet – ze zijn vooral bedoeld om hun aroma af te geven aan de soep.
Zelf tom kha kai maken
Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember. Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en eventueel wat koriander voor een extra frisse touch.
31 reacties
Hallo Boy’s,
Weer bedankt voor het antwoord, heel duidelijk.
Ja dat is weer moeilijk kiezen tussen de Laksa etawi en de Tom/kha/kai.
Ik denk dat ik mijn mannetje laat kiezen welke soep als eerst.
Geef morgen een print van jullie Surinaamse gestoofde kip aan een kennis van ons, die zei vandaag ik eet het liefst Roti. Nou dit recept zal hun ook heel goed smaken.
Groet Henny
Haha heel goed Henny, leuk!!
MMMM, weer z´n heerlijk recept, snel maken.
Ik heb gedroogde djeruk perut, maakt dat in smaak iets uit, en kan ik dezelfde hoeveelheid blaadjes aanhouden.
Hebben jullie een recept op de site waar ik de blaadjes ook in kan gebruiken.
Hoor het graag, alvast bedankt.
Groet Henny
Leuk Henny! Gedroogde djeruk perut kan je inderdaad ook gebruiken en houd dan dezelfde hoeveelheid aan. We hebben toevallig onlangs een tag aangemaakt waar deze blaadjes in zijn gebruikt https://smaakmenutie.nl/tag/djeruk-perut/
Heerlijk zeg kan je het invriezen ?
Hi Tessa, ja dat zou moeten kunnen! Maar vers is altijd het lekkerst 🙂
Hi!
Kan ik de soep een dag voor ik het serveer al klaarmaken?
Dan kan ik op de dag zelf focussen op jullie massaman curry haha!
Hi Fleur, ja hoor dat kan! De soep dan langzaam opwarmen en goed roeren. Ik zou dan wel de champignons op de dag zelf toevoegen. Geniet ervan, ook van de massaman! 🙂
Wat een heerlijke soep, in de slowcooker gemaakt dus qua vocht aanpassing maar ook qua ingrediënten, wilde meer maken dus moest ik het doen met wat ik in huis had. Ipv 2 e blikje kokosmelk, een blok santen gebruikt en wat extra dahjé en maar 3 pepers en laospoeder en de soep iets gebonden. Perfect was pittiger te maken met pepersaus maar dat hebben wij niet gedaan. Ik ga het recept uitwerken en op mijn smulweb zetten, het is een blijvertje
Na afloop wel de laos, serehstengel en limoenbladen eruit gevist, die ik volgende keer in kookei. Of ik laat de stengels en bladen groter
Lekker Yvonne, fijn dat de soep goed gelukt is in de slowcooker. Behoeft een net wat andere bereiding inderdaad. Leuk dat je het recept vaker gaat maken 🙂
Hi Yvonne,
Ik zou deze ook wel willen maken in de slowcooker, heb je voor mij een link naar dit aangepaste recept? Alvast bedankt!