Een lichte en gezonde keuze
Heb je trek in iets gezonds en lichts? Dan is tom kha kai een uitstekende keuze, vooral op warme dagen.
Deze heerlijke Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel voedzaam als licht verteerbaar is.
Een smaakvolle herinnering
Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.
Wat betekent tom kha kai?
De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, licht peperige en citrusachtige smaak. Mocht je geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze vervangen door gember. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet – ze zijn vooral bedoeld om hun aroma af te geven aan de soep.
Zelf tom kha kai maken
Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember. Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en eventueel wat koriander voor een extra frisse touch.
31 reacties
Erg lekker alleen 2 pepers is voor ons veel te heet, ondanks dat er onder recept staat dat mild is. Volgende keer dus 1 peper, verder top! Complimenten!
Fijn dat het, ondanks de 2 pepertjes, in de smaak viel! Het is ook erg afhankelijk van de peper, sommige zijn totaal niet heet. Thanks voor het compliment, leuk! 🙂
Echt een toprecept, zoals zoveel recepten van Smaakmenutie! Echt genieten dit!
Thanks voor het compliment Evelyn, leuk!!
Heerlijk recept! Bedankt! Echt genoten! Heerlijk pittig met 2 pepers! Ik heb wat geëxperimenteerd met extra groente (bloemkool en paprika) en ik heb voor m’n vriend glasnoedels toegevoegd ( meer vullend). Het is een blijvertje!
Leuk om te horen Shiva, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 Goed idee trouwens die extra groente, mmm!
Heerlijk recept, deed me direct denken aan de Tom Kah Khai die ik in Thailand zelf gegeten heb!
@Tim & Erik, er staan vermoed ik 2 kleine foutjes in het recept:
1. “(…) Voeg tevens de sereh, citroengras (…)” moet denk ik zijn: “(…) Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes (…)”
2. “(…) Let op! De galangawortel, sereh, citroengras en (…)” moet denk ik zijn: “(…) Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en (…)”
Scherp Timo! Dankjewel, ik heb het direct aangepast. Fijn dat het recept in de smaak viel en dat het je doet denken aan de tom kha kai uit Thailand, dat is een groot compliment! 🙂
Hallo
Ik wil dit recept gaan maken, kan ik de galangawortel vervangen door gemberwortel of laospoeder? Ik weet niet zo snel waar ik het kan halen, de galangawortel.
Laos is gemalen galangawortel Etiënne! Overigens is de wortel te koop bij de toko 🙂
Wat een geweldig recept is dit! Ik dacht, zelf gemaakt wordt vast nooit zo lekker als bij de Thai… Maar het was heerlijk! Ook onze kinderen van 3 en 1 wilden na een hapje proeven niks anders meer 🙂
Leuk om te horen Estelle! En fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids, een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂