Home Erik's Asia Tom kha kai

Tom kha kai

Thaise kippensoep met kokos

door SmaakMenutie
Tom kha kai

Een lichte en gezonde keuze

Heb je trek in een wat lichtere en gezonde maaltijd? Dan is tom kha kai de perfecte keuze!

Heerlijk op warme dagen maar net zo lekker als het buiten wat kouder is. Deze Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel lekker voedzaam als licht verteerbaar is.

Thaise kippensoep

Een smaakvolle herinnering

Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.

Tom kha kai ingrediënten

Wat betekent tom kha kai?

De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, zelfs wat licht peperige en citrusachtige smaak.

Tom kha kai maken

Mocht je echt geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze eventueel vervangen door wat verse gember. Eventueel gecombineerd met gemalen laos. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet. Ze zijn namelijk bedoeld om hun smaak af te geven aan de soep.

Zelf tom kha kai maken

Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember.

Tom kha kai soep

Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en gesneden ringetjes lente-ui.

Tom kha kai

Tom kha kai

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 5 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels sereh
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 stuk verse galangawortel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Los in 600-700 ml water 1 kippenbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Snijd 2 stengels sereh in grove stukken, 1 stuk galangawortel in circa 10 plakjes, 2 rode pepers in grove stukken en scheur de limoenblaadjes in tweeën. Voeg toe aan de soep.
  • Voeg tevens 500 ml kokosmelk toe samen met 2 el vissaus en 1 el gula djawa.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakken en voeg toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Estelle 28 maart 2020 - 19:07

Wat een geweldig recept is dit! Ik dacht, zelf gemaakt wordt vast nooit zo lekker als bij de Thai… Maar het was heerlijk! Ook onze kinderen van 3 en 1 wilden na een hapje proeven niks anders meer 🙂

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:59

Leuk om te horen Estelle! En fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids, een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂

Reply
Timo 14 juni 2020 - 09:14

Heerlijk recept, deed me direct denken aan de Tom Kah Khai die ik in Thailand zelf gegeten heb!

@Tim & Erik, er staan vermoed ik 2 kleine foutjes in het recept:

1. “(…) Voeg tevens de sereh, citroengras (…)” moet denk ik zijn: “(…) Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes (…)”
2. “(…) Let op! De galangawortel, sereh, citroengras en (…)” moet denk ik zijn: “(…) Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en (…)”

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:36

Scherp Timo! Dankjewel, ik heb het direct aangepast. Fijn dat het recept in de smaak viel en dat het je doet denken aan de tom kha kai uit Thailand, dat is een groot compliment! 🙂

Reply
Etiënne de Groot 29 juni 2021 - 08:35

Hallo
Ik wil dit recept gaan maken, kan ik de galangawortel vervangen door gemberwortel of laospoeder? Ik weet niet zo snel waar ik het kan halen, de galangawortel.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:20

Laos is gemalen galangawortel Etiënne! Overigens is de wortel te koop bij de toko 🙂

Reply
Shiva 24 juni 2020 - 19:25

Heerlijk recept! Bedankt! Echt genoten! Heerlijk pittig met 2 pepers! Ik heb wat geëxperimenteerd met extra groente (bloemkool en paprika) en ik heb voor m’n vriend glasnoedels toegevoegd ( meer vullend). Het is een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:54

Leuk om te horen Shiva, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 Goed idee trouwens die extra groente, mmm!

Reply
Evelyn Rauwerda 17 augustus 2020 - 14:21

Echt een toprecept, zoals zoveel recepten van Smaakmenutie! Echt genieten dit!

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2020 - 09:51

Thanks voor het compliment Evelyn, leuk!!

Reply
T 30 september 2020 - 14:51

Erg lekker alleen 2 pepers is voor ons veel te heet, ondanks dat er onder recept staat dat mild is. Volgende keer dus 1 peper, verder top! Complimenten!

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:53

Fijn dat het, ondanks de 2 pepertjes, in de smaak viel! Het is ook erg afhankelijk van de peper, sommige zijn totaal niet heet. Thanks voor het compliment, leuk! 🙂

Reply
1 2 3 4