Home Erik's AsiaThaise pompoensoep

Thaise pompoensoep

door SmaakMenutie
Thaise pompoensoep met kip

Romig, kruidig en een vleugje pit

Zodra het buiten frisser wordt, krijgen wij weer zin in soep.

Vandaag maken we er eentje die exotisch klinkt maar toch bij iedereen in de smaak valt, namelijk een heerlijke Thaise pompoensoep met kip. Het recept komt van mijn beste vriendin (alle credits voor haar) en sindsdien staat het hier regelmatig op tafel.

Thaise pompoensoep recept

We maakten eerder al een klassieke pompoensoep, maar deze versie met kokosmelk, vissaus en wat pit van een rode peper en sriracha geeft nét dat beetje extra. Het is een soep die niet alleen vult, maar ook heerlijk verwarmt op koude of kletsnatte (herfst)dagen.

Veelzijdig en gezond

Pompoen is een van die groenten die in de herfst natuurlijk niet mogen ontbreken. Het is niet alleen veelzijdig, maar ook ontzettend gezond. Rijk aan vezels, vitamines A en C, en bètacaroteen, oftewel goed voor je weerstand en huid. Bovendien heeft pompoen van nature een zachte, beetje lichtzoete smaak die perfect samengaat met pittige en kruidige ingrediënten. Dat maakt het dus echt de ideale basis voor een soep met een Aziatische twist.

Een Thaise draai

De Thaise keuken staat bekend om haar evenwicht tussen zout, zuur, zoet en pittig. En dat proef je dus ook in deze soep. De combinatie van kokosmelk, sereh (citroengras), vissaus, sojasaus en sriracha is echt een gouden combinatie. De kokosmelk maakt het geheel lekker romig, de sereh geeft frisheid, en de sriracha zorgt voor dat kleine beetje pit dat het net even specialer maakt.

Thaise pompoensoep

Het is dus echt die balans die de soep zo verslavend lekker maakt. Bovendien zijn veel van deze ingrediënten ook in de Indische keuken bekend. Denk aan kokos, rode peper en citroengras. Niet zo gek dus dat deze smaken ons direct aanspreken.

Zo maak je ’m extra lekker

Wij roosteren de stukken pompoen eerst ongeveer 30 minuten in de oven. Daardoor wordt de smaak intenser en licht nootachtig. Daarna gaat het vruchtvlees samen met de bouillon en andere ingrediënten in de pan, waar alles langzaam samenkomt tot een geurige soep.

Thaise pompoensoep kokoksmelk

Even laten trekken en dan met de staafmixer mixen tot een glad geheel. De reepjes kip erbij zorgen voor een hartige tegenhanger bij de zachte, romige basis. En weet je wat zo fijn is? Je bepaalt zelf hoe pittig je deze Thaise pompoensoep met kip maakt. Wij houden hem mild, met net genoeg sriracha voor wat pit. Wil je meer? Dan voeg je gewoon wat extra toe.

Thaise pompoensoep met kip

Thaise pompoensoep

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 69 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stengels sereh
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 rode paprika
  • 1 pompoen (circa 1,5 kilo)
  • 1 rode peper
  • 1 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 2 tl sriracha
  • Chilisaus
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd een pompoen van circa 1,5 kilo in grove stukken. Plaats in een ovenschaal of leg op de bakplaat en zet ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  • Snijd ondertussen 3 tenen knoflook fijn, 1 rode peper in ringetjes en 1 rode paprika in kleine blokjes.
  • Neem een ruime braad- of soeppan en fruit de knoflook en rode peper een minuutje aan in een beetje zonnebloemolie. Voeg de paprikablokjes toe en bak deze 2 minuutjes al omscheppend mee.
  • Voeg nu ruim 1 liter warm water toe samen met 2 kippenbouillon blokjes. Breng aan de kook en voeg de kipfilet toe. Zet het vuur lager en laat de kip in ongeveer 20 minuten gaar pruttelen met de deksel op de pan.
  • Haal de kipfilets uit de bouillon en laat even afkoelen. Trek de kip met 2 vorken uit elkaar zodat je reepjes krijgt (pulled chicken).
  • Voeg ondertussen 1 ruime el vissaus, 1 el sojasaus, 400 ml kokosmelk (1 blikje) en 2 tl sriracha (of hot chilisaus) toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Haal de pompoen uit de oven en doe het vruchtvlees bij de soep. Meng goed door elkaar tot de pompoen helemaal uit elkaar valt.
  • Mix met een staafmixer de soep tot een glad en romig geheel. Doe nu ook de kip weer terug in de pan. Kneus de stengels sereh (achterkant van een mes op de bolle kant slaan) en leg er een knoop in. Voeg toe aan de soep.
  • Voeg nu ook chilisaus (of extra hot chilisaus) toe en proef vooral of de smaak naar wens is.
  • Laat het geheel nu nog een minuut of 20 rustig pruttelen. Vergeet de sereh niet te verwijderen voordat je het opdient.

Thaise pompoensoep met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Lea 18 oktober 2023 - 18:02

Staat op mijn lijst om te maken, lijkt me erg lekker. Ik ben niet zo fan van vissaus. Wat raden jullie aan als alternatief of dan maar gewoon weg laten?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:01

Dan zouden wij het gewoon achterwege laten hoor. Geniet ervan!

Reply
1 2

Reacties