Romig, kruidig en een vleugje pit
Zodra het buiten frisser wordt, krijgen wij weer zin in soep.
Vandaag maken we er eentje die exotisch klinkt maar toch bij iedereen in de smaak valt, namelijk een heerlijke Thaise pompoensoep met kip. Het recept komt van mijn beste vriendin (alle credits voor haar) en sindsdien staat het hier regelmatig op tafel.

We maakten eerder al een klassieke pompoensoep, maar deze versie met kokosmelk, vissaus en wat pit van een rode peper en sriracha geeft nét dat beetje extra. Het is een soep die niet alleen vult, maar ook heerlijk verwarmt op koude of kletsnatte (herfst)dagen.
Veelzijdig en gezond
Pompoen is een van die groenten die in de herfst natuurlijk niet mogen ontbreken. Het is niet alleen veelzijdig, maar ook ontzettend gezond. Rijk aan vezels, vitamines A en C, en bètacaroteen, oftewel goed voor je weerstand en huid. Bovendien heeft pompoen van nature een zachte, beetje lichtzoete smaak die perfect samengaat met pittige en kruidige ingrediënten. Dat maakt het dus echt de ideale basis voor een soep met een Aziatische twist.
Een Thaise draai
De Thaise keuken staat bekend om haar evenwicht tussen zout, zuur, zoet en pittig. En dat proef je dus ook in deze soep. De combinatie van kokosmelk, sereh (citroengras), vissaus, sojasaus en sriracha is echt een gouden combinatie. De kokosmelk maakt het geheel lekker romig, de sereh geeft frisheid, en de sriracha zorgt voor dat kleine beetje pit dat het net even specialer maakt.

Het is dus echt die balans die de soep zo verslavend lekker maakt. Bovendien zijn veel van deze ingrediënten ook in de Indische keuken bekend. Denk aan kokos, rode peper en citroengras. Niet zo gek dus dat deze smaken ons direct aanspreken.
Zo maak je ’m extra lekker
Wij roosteren de stukken pompoen eerst ongeveer 30 minuten in de oven. Daardoor wordt de smaak intenser en licht nootachtig. Daarna gaat het vruchtvlees samen met de bouillon en andere ingrediënten in de pan, waar alles langzaam samenkomt tot een geurige soep.

Even laten trekken en dan met de staafmixer mixen tot een glad geheel. De reepjes kip erbij zorgen voor een hartige tegenhanger bij de zachte, romige basis. En weet je wat zo fijn is? Je bepaalt zelf hoe pittig je deze Thaise pompoensoep met kip maakt. Wij houden hem mild, met net genoeg sriracha voor wat pit. Wil je meer? Dan voeg je gewoon wat extra toe.

10 reacties
Tip: rooster de paprika en de chili mee met de pompoen:
daarna vel verwijderen en doe met de pompoen bij de soep.
Gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!
Warme groet uit Maleisie,
Stef
Hoi Stef, wat een goed idee! Bedankt voor de tip. Wij wensen jou ook een gelukkig nieuwjaar met veel lekkere pompoensoepjes. Hartelijke groet uit een wat kouder Nederland, Tim en Erik- SmaakMenutie
Ik gebruik dit receptje als basis,maar om meer de Azië sensatie erin te krijgen voeg ik wel gember toe aan de ui, knoflook, paprika en pepers. Ook rooster ik de pompoen met gemalen koriander, gemalen komijn en wat cayennepeper naast alleen peper en zout. En als je het in huis hebt is een eetlepel marmite ook lekker om extra hartigheid in de soep te krijgen.
Klinkt heerlijk Ro!
Wat een goed recept, heb de sereh vervangen door citroenmelisse, heerlijk.
Heb een lime, verse gember, rode curry en gezouten kleine garnalen toegevoegd. Serveren met koriander en eventueel soba noedels. Heerlijk.
Hi Tim & Erik, ziet er heerlijk uit! Kan ik ook pompoenblokjes uit de vriezer gebruiken (ipv 1 pompoen)? Hoeveel gram pompoenblokjes raden jullie dan aan?
Dankje Timo! Ja hoor, dat kan zeker! Ik zou dan 1-1,5 kg dan aanhouden. Geniet ervan!