Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Herinneringen aan Thailand

Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.

Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Massaman curry recept

Wat is massaman curry?

Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Massaman currypasta
Zelfgemaakte currypasta

Langzaam stoven voor ultieme smaak

Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

Massaman curry maken

De perfecte combinatie

Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

Ingrediënten Massaman currypasta
Ingrediënten voor de currypasta
Massaman curry

Massaman curry

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 2 tl djintan, 1/2 tl gemalen kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Massaman curry

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

93 reacties

Marcel 25 augustus 2023 - 18:47

Vandaag heb ik dit recept met de slowcooker gemaakt: alle ingredienten inclusief aardappelen van begin af aan erin, maar zonder het water en met slechts 2 dl kokosmelk. Slowcooker aan op 9 uur Low. En het kwam er perfect uit! Het vlees heb ik niet van te voren aangebakken maar uiteraard kan dit wel.

Reply
Ralph 2 november 2022 - 18:33

Het is een heerlijk recept! Maar ik miste wel de echte massaman smaak. Als ik massaman bij de thai eet is het meestal met kip. Dat heb ik nu dus ook gedaan ipv rund. Maar ik weet inmiddels okk wat ik miste: de typerende pinda smaak. Zijn er veel verschillende soorten massaman? En als ik de volgende x de pindasmaak wil toevoegen, wat adviseren jullie dan hoe ik dat kan doen?

Reply
SmaakMenutie 10 november 2022 - 10:28

Je zou een handje geroosterde pinda’s mee kunnen mengen met de currypasta de volgende keer. Als de smaak maar goed was! 🙂

Reply
Sikko 8 oktober 2022 - 17:18

Hoi ik ga dit maandag maken. Het kan de hele middag pruttelen. De vraag die blijft is koken de aardappelen niet helemaal kapot wanneer je deze hebt toegevoegd en je hierna een deel invriest? Is het misschien beter om de aardappelen alleen voor dat deel wat je dezelfde dag gaat eten toe te voegen en voor de rest later wanneer je dit na ontdooien gaat eten? Het gerecht is nl. voor 4 tot 6 personen en wij zijn samen.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2022 - 12:03

Dat zou ik ook zo doen Sikko! Geniet ervan 🙂

Reply
Esmar 11 september 2022 - 00:02

Hey mannen. Het was zalig. Echt onwijs lekker. Had alleen bijna 2 kilo vlees dus flinke bak over in de vriezer. Jullie nog tips wat ik er nu mee kan maken ?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:42

Fijn dat het in de smaak viel Esmar! Je kan van het vlees dat je over hebt heerlijk (Indisch) stoofvlees maken. Moet je even op runderlappen zoeken op de website

Reply
Astrid Evers 7 augustus 2022 - 09:01

Heerlijk. Misschien een tip voor mensen die net als ik een gaspit hebben wat (dat vind ik) te hard staat om te sudderen: ik braad alles aan en doe het om te sudderen ongeveer 3 uur in de oven op 160 gr. Wel tussendoor even in de gaten houden natuurlijk en kijken of het nog genoeg vochtig is, maar dat heb je op gas ook

Reply
1 5 6 7 8