Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!
Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.
Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.
De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.
93 reacties
Vandaag heb ik dit recept met de slowcooker gemaakt: alle ingredienten inclusief aardappelen van begin af aan erin, maar zonder het water en met slechts 2 dl kokosmelk. Slowcooker aan op 9 uur Low. En het kwam er perfect uit! Het vlees heb ik niet van te voren aangebakken maar uiteraard kan dit wel.
Het is een heerlijk recept! Maar ik miste wel de echte massaman smaak. Als ik massaman bij de thai eet is het meestal met kip. Dat heb ik nu dus ook gedaan ipv rund. Maar ik weet inmiddels okk wat ik miste: de typerende pinda smaak. Zijn er veel verschillende soorten massaman? En als ik de volgende x de pindasmaak wil toevoegen, wat adviseren jullie dan hoe ik dat kan doen?
Je zou een handje geroosterde pinda’s mee kunnen mengen met de currypasta de volgende keer. Als de smaak maar goed was! 🙂
Hoi ik ga dit maandag maken. Het kan de hele middag pruttelen. De vraag die blijft is koken de aardappelen niet helemaal kapot wanneer je deze hebt toegevoegd en je hierna een deel invriest? Is het misschien beter om de aardappelen alleen voor dat deel wat je dezelfde dag gaat eten toe te voegen en voor de rest later wanneer je dit na ontdooien gaat eten? Het gerecht is nl. voor 4 tot 6 personen en wij zijn samen.
Dat zou ik ook zo doen Sikko! Geniet ervan 🙂
Hey mannen. Het was zalig. Echt onwijs lekker. Had alleen bijna 2 kilo vlees dus flinke bak over in de vriezer. Jullie nog tips wat ik er nu mee kan maken ?
Fijn dat het in de smaak viel Esmar! Je kan van het vlees dat je over hebt heerlijk (Indisch) stoofvlees maken. Moet je even op runderlappen zoeken op de website
Heerlijk. Misschien een tip voor mensen die net als ik een gaspit hebben wat (dat vind ik) te hard staat om te sudderen: ik braad alles aan en doe het om te sudderen ongeveer 3 uur in de oven op 160 gr. Wel tussendoor even in de gaten houden natuurlijk en kijken of het nog genoeg vochtig is, maar dat heb je op gas ook