Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!
Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.
Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.
De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.
93 reacties
Ik heb het met z’n tweeën gegeten. Fantastisch! Maar voor 2 personen toch een hoop gedoe. Als ik een grotere portie maak kan ik dan ook een gedeelte invriezen? Had ik ook bij jullie heerlijke Adam smoor gedaan maar die werd na ontdooien nogal waterig. Heb ik even moeten binden.
Fijn dat jullie van de massaman genoten hebben! En je kan het zeker invriezen. Na ontdooien zachtjes opzetten en het vocht in laten koken 🙂
Superlekker, dank weer! Nou ben ik een halve Indo maar met dit gerecht heb ik moeten googelen naar Djintan (komijn) en ketoembar (koriander) in de beschrijving. Wellicht detail-neuken (sorry) maar toch ff lastig 😁
Ik vind t trouwens een prima en makkelijker alternatief voor Rendang dan met zonder aardappelen! in de slowcooker gemaakt met meer van alles en in de vriezer 🥳 ERG lekker!
Fijn dat je van ons recept genoten hebt Anne! Ja niet iedereen kent deze kruiden maar zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek 🙂
Ik hou echt niet van vis…. dus vissaus???
Kan ik dit vervangen?
Hoor het graag…
Het hoort er wel echt in! Anders achterwege laten, maar dat hebben we zelf niet geprobeerd dus geen idee hoe dat uitpakt 🙂
Gaat het gerecht vissig smaken door de vissaus?
Als ik dit nu vervang voor sojasaus?
Nee hoor Petra! Zou het niet vervangen door sojasaus, dat is veel te zout. Als je het echt niet wil, gewoon achterwege laten
Petra, ik houd ook echt niet van vis! Ik hou zelfs m’n adem in als ik langs een viskraam/winkel loop. Zo vies vind ik het, maar vissaus proef je niet in het gerecht als vissmaak!
Zou ik het ook met groene pepers kunnen maken, scheel dat nog veel in smaak en scherpte?
Ja denk het wel hoor Milou, rode pepers zijn wel wat heter!
oke dank je wel 😉