Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Herinneringen aan Thailand

Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.

Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Massaman curry recept

Wat is massaman curry?

Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Massaman currypasta
Zelfgemaakte currypasta

Langzaam stoven voor ultieme smaak

Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

Massaman curry maken

De perfecte combinatie

Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

Ingrediënten Massaman currypasta
Ingrediënten voor de currypasta
Massaman curry

Massaman curry

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 2 tl djintan, 1/2 tl gemalen kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Massaman curry

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

93 reacties

pieter 21 juni 2021 - 21:11

Ik heb het met z’n tweeën gegeten. Fantastisch! Maar voor 2 personen toch een hoop gedoe. Als ik een grotere portie maak kan ik dan ook een gedeelte invriezen? Had ik ook bij jullie heerlijke Adam smoor gedaan maar die werd na ontdooien nogal waterig. Heb ik even moeten binden.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2021 - 10:27

Fijn dat jullie van de massaman genoten hebben! En je kan het zeker invriezen. Na ontdooien zachtjes opzetten en het vocht in laten koken 🙂

Reply
Anne 5 mei 2021 - 11:42

Superlekker, dank weer! Nou ben ik een halve Indo maar met dit gerecht heb ik moeten googelen naar Djintan (komijn) en ketoembar (koriander) in de beschrijving. Wellicht detail-neuken (sorry) maar toch ff lastig 😁
Ik vind t trouwens een prima en makkelijker alternatief voor Rendang dan met zonder aardappelen! in de slowcooker gemaakt met meer van alles en in de vriezer 🥳 ERG lekker!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:45

Fijn dat je van ons recept genoten hebt Anne! Ja niet iedereen kent deze kruiden maar zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek 🙂

Reply
Petra 22 april 2021 - 10:40

Ik hou echt niet van vis…. dus vissaus???
Kan ik dit vervangen?
Hoor het graag…

Reply
SmaakMenutie 23 april 2021 - 09:35

Het hoort er wel echt in! Anders achterwege laten, maar dat hebben we zelf niet geprobeerd dus geen idee hoe dat uitpakt 🙂

Reply
Petra 27 april 2021 - 10:10

Gaat het gerecht vissig smaken door de vissaus?
Als ik dit nu vervang voor sojasaus?

Reply
SmaakMenutie 27 april 2021 - 11:38

Nee hoor Petra! Zou het niet vervangen door sojasaus, dat is veel te zout. Als je het echt niet wil, gewoon achterwege laten

Reply
Lee 22 augustus 2021 - 15:58

Petra, ik houd ook echt niet van vis! Ik hou zelfs m’n adem in als ik langs een viskraam/winkel loop. Zo vies vind ik het, maar vissaus proef je niet in het gerecht als vissmaak!

Reply
Milou 1 april 2021 - 14:16

Zou ik het ook met groene pepers kunnen maken, scheel dat nog veel in smaak en scherpte?

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 15:33

Ja denk het wel hoor Milou, rode pepers zijn wel wat heter!

Reply
ingrid 28 maart 2021 - 14:35

oke dank je wel 😉

Reply
1 3 4 5 6 7 8