Herinneringen aan Thailand
Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!
Wat is massaman curry?
Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.
Langzaam stoven voor ultieme smaak
Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.
De perfecte combinatie
Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.
93 reacties
wil het gerecht ook gaan maken. Maar wat is de evt vervanger voor 2 stengels sereh (citroengras)??
Lekker Ingrid! Je kan het dan wel achterwege laten, maar het heeft echt zijn eigen identieke smaak dus lastig te vervangen. Overigens is het wel bij de meeste supermarkten te koop hoor!
Het is super lekker, spannend om de pasta te maken(eerste keer) met staafmixer. Is goed gelukt😉
3 pepers vind ik net gaan maar volgende keer doe ik 2 pepers.😊 Dit recept gaat regelmatig terugkomen ☺
Fijn dat je eerste keer meteen een succes was Marga! Hoeveelheid pepers inderdaad naar smaak, maar niet elke peper is even spicy 🙂
Vandaag weer een recept van jullie gegeten, uiteraard gisteren gekookt. Vandaag alleen aardappel en wat boontjes erin gaargekookt.
Was super lekker! En helemaal niet moeilijk te maken. Op naar het volgende recept! ?
Als je het een dag eerder maakt kan het er lekker intrekken, heerlijk! Lekker ook met de extra toevoeging van de boontjes. Fijn dat ons recept in de smaak viel Marquerite 🙂
Hmmmm, dit is weer zo’n heerlijk gerecht van jullie. Ik heb het met kip gemaakt want in heb al rendang, sg kentang, sajur lodeh en nu dit erbij alles Indisch behalve dit gerecht. Ik heb al geproefd en heerlijk joh. Ga aub door dan doe ik lekker weer andere gerechten op ipv m’n Indische roets. Groetjes Verna
Leuk om te horen Verna! Je hebt flink uitgepakt, lekker! En het kan inderdaad prima met kip 🙂
Een vrije middag dus wil hem zo gaan maken! Ziet er heerlijk uit. Eigenlijk wil ik hem morgenavond meenemen naar vrienden, kan ik hem vandaag maken en laten staan tot morgen? Is hij dan nog lekker? Ik heb morgen geen tijd om het te maken.
Lekker Nena! Ja hoor, je kan het gerust vandaag al maken. Eventueel moet je morgen bij het opwarmen een beetje vocht toe voegen. Geniet ervan!