Home Erik's Asia Massaman curry

Massaman curry

Thais mild-pittig stoofgerecht met aardappel

door SmaakMenutie
Massaman curry

Herinneringen aan Thailand

Dat eten herinneringen oproept herken je waarschijnlijk wel? Wij hebben dat sterk met de gerechten uit de Thaise keuken.

Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat we hier waren blijft de geur van de Thaise keuken verlangen om weer eens die kant op te reizen. Naast de bekende tom kha kai, een romige kokossoep met kip, was er bij thuiskomst nog een gerecht dat keer op keer op onze tafel verscheen: massaman curry. Een rijke, kruidige stoofschotel die verslavend lekker is!

Massaman curry recept

Wat is massaman curry?

Massaman curry is een bijzonder gerecht binnen de Thaise keuken. Het is namelijk beïnvloed door Indiase en Perzische smaken, wat het een unieke twist geeft ten opzichte van andere Thaise curries. De basis bestaat uit kokosmelk, aardappelen, en een mix van specerijen zoals kaneel, komijn en koriander. Dit zorgt voor een warme, lichtzoete smaak die perfect in balans is met de subtiele pit van rode pepers. Omdat massaman curry een stoofgerecht is, wordt het meestal bereid met mals rundvlees of kip, dat langzaam gaart in de kruidige saus.

Massaman currypasta
Zelfgemaakte currypasta

Langzaam stoven voor ultieme smaak

Het geheim van een goede massaman curry zit in de tijd die je ervoor neemt. Hoe langer het vlees stooft, hoe zachter en smaakvoller het wordt. Na een paar uur valt het letterlijk uit elkaar en smelt het op je tong. De saus wordt dikker en intenser van smaak, terwijl de aardappelen alle kruiden en specerijen opnemen. Dit maakt massaman curry niet alleen een heerlijk comfort food, maar ook een ideaal gerecht om vooraf te bereiden en later te serveren.

Massaman curry maken

De perfecte combinatie

Massaman curry smaakt het allerlekkerst met witte rijst. De rijst neemt de romige saus goed op, waardoor elke hap een explosie van smaak is. Voeg eventueel wat verse koriander, geroosterde pinda’s en een scheutje limoen toe voor extra frisheid. Of je nu in Thailand bent of thuis in je eigen keuken, dit gerecht brengt altijd een stukje Azië op je bord.

Ingrediënten Massaman currypasta
Ingrediënten voor de currypasta
Massaman curry

Massaman curry

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (of sukadevlees)
  • 350 ml kokosmelk
  • 3 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels sereh
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 3 tl vissaus
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • Verse gember (5cm) (of 1 tl gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runderlappen in grove stukken en bak in een flinke scheut olie in een braadpan enkele minuten aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Als je een kleine pan hebt moet dit misschien in twee delen.
  • Maak de curry met behulp van de keukenmachine of kom van je staafmixer. Doe hiervoor 1 grof gesneden rode ui, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 2 stengels sereh (zonder de harde onderkant en ontdaan van het buitenste blad), 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 2 tl djintan, 1/2 tl gemalen kaneel, 1 tl bruine suiker, 5 cm verse gember, 3 tl vissaus en een 1/2 tl zout in de mixer en maak hier een gladde pasta van.
  • Doe de currypasta bij het vlees en bak de curry op matig vuur even mee met het vlees.
  • Voeg nu 350 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Voeg ook 350 ml (dikke) kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar en laat nu minstens 2,5 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen. Bij onze inductieplaat is dat afwisselend stand 2 of 3 van 9.
  • Voeg een half uurtje voor het serveren 2 à 3 grof gesneden aardappelen toe bij het vlees en laat deze een half uur mee pruttelen op iets hoger vuur. Laat de deksel van de pan zodat het geheel wat kan indikken.
  • Knijp voor het serveren wat limoensap over het vlees. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Massaman curry

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

93 reacties

ingrid 28 maart 2021 - 12:30

wil het gerecht ook gaan maken. Maar wat is de evt vervanger voor 2 stengels sereh (citroengras)??

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 13:12

Lekker Ingrid! Je kan het dan wel achterwege laten, maar het heeft echt zijn eigen identieke smaak dus lastig te vervangen. Overigens is het wel bij de meeste supermarkten te koop hoor!

Reply
Marga 27 februari 2021 - 19:31

Het is super lekker, spannend om de pasta te maken(eerste keer) met staafmixer. Is goed gelukt😉
3 pepers vind ik net gaan maar volgende keer doe ik 2 pepers.😊 Dit recept gaat regelmatig terugkomen ☺

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:33

Fijn dat je eerste keer meteen een succes was Marga! Hoeveelheid pepers inderdaad naar smaak, maar niet elke peper is even spicy 🙂

Reply
Marquerite 22 november 2020 - 18:36

Vandaag weer een recept van jullie gegeten, uiteraard gisteren gekookt. Vandaag alleen aardappel en wat boontjes erin gaargekookt.
Was super lekker! En helemaal niet moeilijk te maken. Op naar het volgende recept! ?

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:29

Als je het een dag eerder maakt kan het er lekker intrekken, heerlijk! Lekker ook met de extra toevoeging van de boontjes. Fijn dat ons recept in de smaak viel Marquerite 🙂

Reply
Verna Christ 11 oktober 2020 - 16:05

Hmmmm, dit is weer zo’n heerlijk gerecht van jullie. Ik heb het met kip gemaakt want in heb al rendang, sg kentang, sajur lodeh en nu dit erbij alles Indisch behalve dit gerecht. Ik heb al geproefd en heerlijk joh. Ga aub door dan doe ik lekker weer andere gerechten op ipv m’n Indische roets. Groetjes Verna

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:44

Leuk om te horen Verna! Je hebt flink uitgepakt, lekker! En het kan inderdaad prima met kip 🙂

Reply
Nena 8 oktober 2020 - 11:56

Een vrije middag dus wil hem zo gaan maken! Ziet er heerlijk uit. Eigenlijk wil ik hem morgenavond meenemen naar vrienden, kan ik hem vandaag maken en laten staan tot morgen? Is hij dan nog lekker? Ik heb morgen geen tijd om het te maken.

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2020 - 13:49

Lekker Nena! Ja hoor, je kan het gerust vandaag al maken. Eventueel moet je morgen bij het opwarmen een beetje vocht toe voegen. Geniet ervan!

Reply
1 2 3 4 5 6 8