Verrassende twist
Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.
In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.
Een multiculturele mix
Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.
Snel en simpel
Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!
Surinaams zuurgoed
Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.
41 reacties
Vandaag gemaakt heerlijk en lekker makkelijk daar houden we van.
Hoi Martin,
Heerlijk recept, ik doe er ook altijd nog paprika door. Hebben jullie nog ideeen over de extra groente wat je er eventueel in zou kunnen doen?
Lekker Rianne! Wellicht een andere harde groente als courgette of wortel?
Lekker
Fijn Martin, leuk te horen! 🙂
Welk merk 5 spices-poeder gebruiken jullie? Want de samenstelling van Nederlandse merken zijn totaal anders dan de originele Chinese b.v. 25% szechuanpeper in de nederlandse en in de Chinese merken zit helemaal geen szechuanpeper.
De echte Chinese van de toko Monique! 🙂
Kan geen website vinden voor Toko Monique. Welke verkopen ze daar. Welke ingrediënten. Er zijn zoveel varianten op de markt.
Haha toko Monique bestaat niet, die stelt de vraag 😉 Er ontbreekt een komma. Maar je kan elke 5-spices poeder van de toko gebruiken, Marianne!
Vanavond gegeten was erg lekker. volgende keer een preitje er door en surinaamse pepertje.
Gaan het zeker vaker eten.
Leuk Betty! En lekker om er prei doorheen te doen voor wat extra groenten en het pepertje voor nóg meer pit 🙂