Home <30 minuten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Verrassende twist

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.

In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.

Bami Surinaams

Een multiculturele mix

Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.

Surinaamse bami ingrediënten

Snel en simpel

Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!

Surinaams zuurgoed

Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.

Surinaams zuurgoed
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g spaghetti
  • 3 kub'or bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
  • Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggi kub'or bouillonblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

41 reacties

Edith 13 oktober 2021 - 18:18

Vandaag gemaakt heerlijk en lekker makkelijk daar houden we van.

Reply
Rianne 13 september 2021 - 14:14

Hoi Martin,

Heerlijk recept, ik doe er ook altijd nog paprika door. Hebben jullie nog ideeen over de extra groente wat je er eventueel in zou kunnen doen?

Reply
SmaakMenutie 14 september 2021 - 10:31

Lekker Rianne! Wellicht een andere harde groente als courgette of wortel?

Reply
Martin 27 juni 2021 - 21:28

Lekker

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:30

Fijn Martin, leuk te horen! 🙂

Reply
Monique 2 juni 2021 - 09:14

Welk merk 5 spices-poeder gebruiken jullie? Want de samenstelling van Nederlandse merken zijn totaal anders dan de originele Chinese b.v. 25% szechuanpeper in de nederlandse en in de Chinese merken zit helemaal geen szechuanpeper.

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2021 - 13:42

De echte Chinese van de toko Monique! 🙂

Reply
Marianne 2 november 2021 - 14:46

Kan geen website vinden voor Toko Monique. Welke verkopen ze daar. Welke ingrediënten. Er zijn zoveel varianten op de markt.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 14:51

Haha toko Monique bestaat niet, die stelt de vraag 😉 Er ontbreekt een komma. Maar je kan elke 5-spices poeder van de toko gebruiken, Marianne!

Reply
Betty Alsemgeest 1 mei 2021 - 22:31

Vanavond gegeten was erg lekker. volgende keer een preitje er door en surinaamse pepertje.
Gaan het zeker vaker eten.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:25

Leuk Betty! En lekker om er prei doorheen te doen voor wat extra groenten en het pepertje voor nóg meer pit 🙂

Reply
1 2 3 4