Home <30 minuten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Verrassende twist

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.

In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.

Bami Surinaams

Een multiculturele mix

Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.

Surinaamse bami ingrediënten

Snel en simpel

Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!

Surinaams zuurgoed

Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.

Surinaams zuurgoed
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g spaghetti
  • 3 kub'or bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
  • Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggi kub'or bouillonblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

41 reacties

Marijke 1 mei 2021 - 09:10

Welke soja saus wordt hier voor gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2021 - 09:43

Zoute sojasaus (bijvoorbeeld kikkoman, met de rode dop!)

Reply
Gijs 29 april 2021 - 21:11

Klinkt heerlijk jongens! Maar zijn drie bouillonblokjes niet wat veel? Helemaal omdat er ook nog sojasaus en ketjap in gaat?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 10:32

Dit is volgens Surinaams recept, maar gebruik er gerust 1 minder als het je teveel lijkt 🙂 Geniet ervan!

Reply
Edwin 26 maart 2021 - 10:42

Lekker en makkelijk recept, wel een extra lombok in gedaan. We hadden het nu alleen zo gegeten maar volgende keer wel met atjar ketimoen en gebakken kip, maakt het extra lekker!

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2021 - 12:54

Lekker Edwin, als je van spicy houdt zeker doen die extra lombok! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Martha 3 februari 2021 - 21:37

Ik hoor zoveel over Surinaams Roti. Nooit gemaakt, hebben jullie een recept hiervoor of video hoe het gemaakt wordt? Hdank

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2021 - 10:06

Jazeker! Als je het gerecht bedoeld: https://smaakmenutie.nl/surinaamse-roti-kip-massala/

Reply
Sabrina 11 december 2020 - 20:41

Wij hebben gesmuld en genoten. Heerlijk recept waarmee je qua groenten mooi kunt variëren. Wij hebben er paprika en lente-ui bij gedaan wat goed combineerde. Deze Surinaamse bami komt vaker op tafel. Dank voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:24

Fijn Sabrina, dat horen we graag! Lekker ook de toevoeging van paprika en lente-ui 🙂

Reply
1 2 3 4