Verrassende twist
Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.
In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.
Een multiculturele mix
Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.
Snel en simpel
Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!
Surinaams zuurgoed
Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.
41 reacties
Welke soja saus wordt hier voor gebruikt.
Zoute sojasaus (bijvoorbeeld kikkoman, met de rode dop!)
Klinkt heerlijk jongens! Maar zijn drie bouillonblokjes niet wat veel? Helemaal omdat er ook nog sojasaus en ketjap in gaat?
Dit is volgens Surinaams recept, maar gebruik er gerust 1 minder als het je teveel lijkt 🙂 Geniet ervan!
Lekker en makkelijk recept, wel een extra lombok in gedaan. We hadden het nu alleen zo gegeten maar volgende keer wel met atjar ketimoen en gebakken kip, maakt het extra lekker!
Lekker Edwin, als je van spicy houdt zeker doen die extra lombok! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂
Ik hoor zoveel over Surinaams Roti. Nooit gemaakt, hebben jullie een recept hiervoor of video hoe het gemaakt wordt? Hdank
Jazeker! Als je het gerecht bedoeld: https://smaakmenutie.nl/surinaamse-roti-kip-massala/
Wij hebben gesmuld en genoten. Heerlijk recept waarmee je qua groenten mooi kunt variëren. Wij hebben er paprika en lente-ui bij gedaan wat goed combineerde. Deze Surinaamse bami komt vaker op tafel. Dank voor het recept!
Fijn Sabrina, dat horen we graag! Lekker ook de toevoeging van paprika en lente-ui 🙂