Home Hoofdgerechten Surinaams broodje pom

Surinaams broodje pom

met zuurgoed

door SmaakMenutie
Broodje pom

Een klassieker

Ben jij ook zo dol op die heerlijk belegde Surinaamse broodjes van de toko? Hoewel wij ze vaak halen op de Kruiskade in Rotterdam, is het nóg leuker om ze zelf te maken.

Na recepten zoals broodje bakkeljauw en kip kerrie, is het nu tijd voor een echte klassieker: broodje pom. Het is iets bewerkelijker, maar absoluut de moeite waard. Maak een flinke schaal pom, serveer het op een zacht broodje met zuurgoed en sambal, en geniet!

Broodje pom recept

Wat is Pom?

Pom is een Surinaams gerecht dat je het beste kunt omschrijven als een stoofpot van kip en een bijzondere saus op basis van pomtayer. Het gerecht heeft een heerlijke, rijke smaak en is geliefd bij velen, vooral als het gaat om een uitgebreide maaltijd. Het is iets bewerkelijker om te maken dan bijvoorbeeld een broodje kip kerrie, maar de moeite is absoluut waard. Zodra je de juiste ingrediënten en wat geduld hebt, ben je in een mum van tijd in Surinaamse sferen.

Ingrediënten pom
Pom recept

Stap voor stap

Hoewel pom iets meer voorbereiding vereist, is het zeker de moeite waard. Het bereiden van pom is een leuke en smaakvolle ervaring. Het begint met het aanbakken van de kip en het bereiden van de pomtayer. Daarna voeg je verschillende kruiden en specerijen toe om het gerecht zijn typische smaak te geven. Na de kip en de pomtayer in laagjes in de ovenschaal te hebben gevuld, wordt deze vervolgens langzaam in de oven gegaard. Dit zorgt voor een smaakvolle en smeuïge massa die perfect past op een vers broodje.

Surinaamse pom recept

Voor veel personen of voor later

Hoewel je pom dus een beetje meer tijd kost, is het gerecht perfect voor grotere groepen. Wij maken vaak een grote schaal pom wanneer we veel gasten hebben. Het voordeel van pom is dat je het gemakkelijk een paar dagen kunt bewaren. Sterker nog, de smaken trekken de volgende dag vaak nóg meer in, waardoor het een ideaal gerecht is om van tevoren te maken.

Pom Surinaams

Serveer met Surinaams zuurgoed en sambal

Om het broodje helemaal af te maken, kun je pom serveren met Surinaams zuurgoed en sambal naar smaak. Het zuurgoed, bestaande uit ingelegde groenten zoals wortels en komkommer, geeft een verfrissende tegenhanger aan de rijke pom. En met een beetje sambal ernaast kun je het gerecht net dat extra beetje pit geven.

Surinaams zuurgoed

Het resultaat is een Surinaams broodje dat niet alleen lekker is, maar ook een stukje cultuur op je bord brengt. Dus, waar wacht je nog op? Duik de keuken in en maak je eigen heerlijke broodje pom!

Broodje pom

Surinaams broodje pom

Print dit recept
Personen: 12 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 26 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg pomtayer
  • 1,5 kg kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 3 Maggi kubor blokjes
  • 2 tomaten
  • 2 potten piccalilly (360 g)
  • 1 madame Jeanette (of adjuma peper)
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gemalen laos
  • Surinaamse puntjes (of pistoletjes)

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdij in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree (70 g) toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi kubor bouillonblokjes, 1 el gemalen laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Beleg de Surinaamse broodjes (eerst even 2-3 minuten in de oven opwarmen) rijkelijk met de pom, wat sambal en uiteraard zuurgoed. Eet smakelijk!

Surinaamse pom Surinaams broodje pom

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

judy haime 31 maart 2021 - 10:15

MIJN LIEVELINGSGERECHT. pom met rijst, pom met brood in feite is dit in suriname een feestgerecht, wat voornamelijk met de kerstdagen wordt gemaakt en gegeten samen met een kippenpastei met rijst ZALIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mijn complimenten, jullie hebben de correcte samenstelling der pom te pakken, wat ook kan aanbevelen, is nadat de pomtajer is ontdooit, deze in een grote schaal te plaatsen en alvast te kruiden met zout, zwarte peper, nootmuskaat en een paar soeplepels van de jus, een half-1 uur laten trekken, alvorens in een ovenschaal over te gieten, wees rijkelijk met de zoutvlees tussen de kip te stoven, ik doe ook altyd een paar klontjes gezouten roomboter op de pom en wat suiker alvorens het in de voorverwarmde oven gaat. njang sweetie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
judy haime 31 maart 2021 - 10:23

oh ja, nog iets, ik stoof de kippendijfilet samen met zoutvlees(uiteraard erst ontzout) meegebakken met de kip etc. etc., wees rijkelijk met de zoutvlees dat alles in een heerlijke jus laten stoven, jaja het zoutvlees moet ook goed gaar worden.!!!!!!!!!!!!!!NJANG SWETIE

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 10:29

Haha leuk te horen Judy! Bedankt voor het compliment en de tips, klinkt heerlijk 🙂

Reply