Home Vlees en kip Stifado

Stifado

Grieks stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Stifado

Rijke saus

Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.

Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.

Grieks stoofvlees

Kleine stifado uien

In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.

Stifado stoofschotel

Kenmerkende smaak

Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!

Stifado recept

Serveertips

Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!

Traditionele griekse salade
Serveer lekker met een frisse Griekse salade.
Stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.4/5
( 234 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap (of sukadelap)
  • 500 g sjalotten (1 netje)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 150 ml rode wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el (witte wijn)azijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen piment (of nootmuskaat)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper.
  • Schroei het vlees in een flinke scheut olijfolie en/of roomboter rondom dicht in 5-10 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Pel ondertussen de sjalotten en halveer of snijd in vieren. Snijd ook 3 tenen knoflook fijn.
  • Voeg een extra scheut olijfolie toe en stoof de sjalot en knoflook op matig vuur met deksel op de pan enkele minuten glazig.
  • Meng 1 flinke el tomatenpuree door het geheel en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij de sjalotten samen met 2-3 el azijn. Voeg ook 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 1 tl gemalen piment en 2 tl gedroogde oregano toe. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met circa 100 ml lauwwarm water. Voeg tot slot ook 2 takjes rozemarijn toe, 3 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje. Laat ongeveer 3 uur stoven met deksel op de pan op laag vuur.
  • Haal eventueel de deksel het laatste half uur van de pan om het wat te laten indikken. Serveer optioneel met fijngehakte verse peterselie.

Stifado kruidenStifado

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

46 reacties

Peter 29 januari 2023 - 19:35

Ha mannen, kon het niet laten om jullie stifado weer eens te maken. Had prachtig bloemstuk bij m’n favoriete Marokkaanse slager gehaald en daar ook échte (vatgerijpte) feta gekocht. We hebben weer zitten smullen!

Groetekes, Peter

Reply
Marijke 18 januari 2023 - 16:57

Het is voor het eerst dat ik Grieks ga koken, zijn er suggesties voor een compleet 3 gangen menu met deze stifado?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2023 - 12:23

Je zou een Italiaans voorgerecht en dessert kunnen maken, dan zit je een beetje in de Mediterrane hoek 🙂

Reply
Saskia 8 november 2022 - 15:34

Hoi, wat kan ik ipv een Griekse salade nog meer serveren? T gezin eet alle ingrediënten helaas niet.

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:39

Patat? Gebakken aardappelen? Sperziebonen? Ik maak er ook wel eens kofta bij. Zit al ge oeg groenten in

Reply
Shirley 8 november 2022 - 12:32

Ik maakte dit eerst op het vuur, maar vandaag alleen het voorwerk en daarna in de crockpot…..ben benieuwd!

Reply
Shirley 8 november 2022 - 18:37

Het resultaat is prima!
Nadat alles is aan gebakken en gekruid in de sc. Half uur op High en 6 uur op Low.

Reply
Peter 20 oktober 2022 - 15:20

Ha mannen, dinsdag hebben we zitten smullen van de stifado. Super mals, super veel smaak! Ik had er tomatenrijst met oregano bij gemaakt en een frisse salade. Was weer top!

Groetekes,
Peter

Reply
Marlein 21 april 2024 - 14:52

Heerlijk! In de slowcooker gemaakt en met frietjes en een salade gegeten. Hier (Spanje) zijn niet overal sjalotjes te koop, daarom rode ui gekozen, in grove stukken gesneden. Vraagje: waarom hebben jullie witte wijnazijn gekozen? Rode wijnazijn lijkt me logischer in combinatie met de rode wijn. Ben benieuwd.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2024 - 10:20

Leuk dat je het in de slowcooker hebt gemaakt! Rode wijnazijn kan net zo goed hoor, het is net wat je in huis hebt 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6