Rijke saus
Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.
Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.
Kleine stifado uien
In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.
Kenmerkende smaak
Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!
Serveertips
Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!
46 reacties
Ha mannen, kon het niet laten om jullie stifado weer eens te maken. Had prachtig bloemstuk bij m’n favoriete Marokkaanse slager gehaald en daar ook échte (vatgerijpte) feta gekocht. We hebben weer zitten smullen!
Groetekes, Peter
Het is voor het eerst dat ik Grieks ga koken, zijn er suggesties voor een compleet 3 gangen menu met deze stifado?
Je zou een Italiaans voorgerecht en dessert kunnen maken, dan zit je een beetje in de Mediterrane hoek 🙂
Hoi, wat kan ik ipv een Griekse salade nog meer serveren? T gezin eet alle ingrediënten helaas niet.
Patat? Gebakken aardappelen? Sperziebonen? Ik maak er ook wel eens kofta bij. Zit al ge oeg groenten in
Ik maakte dit eerst op het vuur, maar vandaag alleen het voorwerk en daarna in de crockpot…..ben benieuwd!
Het resultaat is prima!
Nadat alles is aan gebakken en gekruid in de sc. Half uur op High en 6 uur op Low.
Ha mannen, dinsdag hebben we zitten smullen van de stifado. Super mals, super veel smaak! Ik had er tomatenrijst met oregano bij gemaakt en een frisse salade. Was weer top!
Groetekes,
Peter
Heerlijk! In de slowcooker gemaakt en met frietjes en een salade gegeten. Hier (Spanje) zijn niet overal sjalotjes te koop, daarom rode ui gekozen, in grove stukken gesneden. Vraagje: waarom hebben jullie witte wijnazijn gekozen? Rode wijnazijn lijkt me logischer in combinatie met de rode wijn. Ben benieuwd.
Leuk dat je het in de slowcooker hebt gemaakt! Rode wijnazijn kan net zo goed hoor, het is net wat je in huis hebt 🙂