Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Simpelweg ‘soto

Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.

Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.

Soto ayam

Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.

Kruidige bouillon

De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.

Soto ajam ingrediënten

Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.

Afmaken met

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.

Soto ajam maken

Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.

Snel en gemakkelijk op tafel

Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!

Soto soep
Soto ajam

Soto ajam

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 268 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten), 3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe.
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Nelleke 10 juni 2024 - 15:42

Even een vraagje, ik gebruik graag verse kruiden, kan ik laos en djahe poeder vervangen door verse laos en djahe? Zoja, Hoeveel heb ik dan nodig? Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2024 - 16:33

Ja hoor, dat kan! Gebruik dan ongeveer 2cm verse wortel.

Reply
Karin 22 november 2023 - 16:04

Kan je de rijst al v.t.v maken? Dus alles later samen doen?

Reply
SmaakMenutie 23 november 2023 - 12:04

Tuurlijk, verwarm dan wel de rijst nog even!

Reply
Michel Mathijsen 22 november 2023 - 15:34

Er is een lekkere variant mogelijk; doe dan in plaats van de kippenbouillon een basis van tomatensoep.
Het wordt dan een soort Chinese tomatensoep, maar dan nog lekkerder.
Verder gebruik ik liever 2 bouillonblokjes en 4 el ketjap manis – een kwestie van smaak.
Compliment voor uw heerlijke recept.

Reply
Ikke 10 oktober 2022 - 15:23

Heb je ook tips voor een kiploze soto? 🙂

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2022 - 10:04

Het enige dat ik kan bedenken is door de kip achterwege te laten 😉

Reply
Cindy 2 juli 2022 - 15:01

Wat een heerlijk recept! Wij hebben dit voor het eerst gemaakt, en er echt van genoten! Echt weer een blijvertje, zoals veel recepten van jullie!
Wij hebben er sambal badjak in gedaan 🙂

Reply
1 4 5 6 7