Simpelweg ‘soto‘
Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.
Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.
Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.
Kruidige bouillon
De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.
Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.
Afmaken met…
Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.
Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.
Snel en gemakkelijk op tafel
Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!
71 reacties
Even een vraagje, ik gebruik graag verse kruiden, kan ik laos en djahe poeder vervangen door verse laos en djahe? Zoja, Hoeveel heb ik dan nodig? Alvast bedankt.
Ja hoor, dat kan! Gebruik dan ongeveer 2cm verse wortel.
Kan je de rijst al v.t.v maken? Dus alles later samen doen?
Tuurlijk, verwarm dan wel de rijst nog even!
Er is een lekkere variant mogelijk; doe dan in plaats van de kippenbouillon een basis van tomatensoep.
Het wordt dan een soort Chinese tomatensoep, maar dan nog lekkerder.
Verder gebruik ik liever 2 bouillonblokjes en 4 el ketjap manis – een kwestie van smaak.
Compliment voor uw heerlijke recept.
Heb je ook tips voor een kiploze soto? 🙂
Het enige dat ik kan bedenken is door de kip achterwege te laten 😉
Wat een heerlijk recept! Wij hebben dit voor het eerst gemaakt, en er echt van genoten! Echt weer een blijvertje, zoals veel recepten van jullie!
Wij hebben er sambal badjak in gedaan 🙂