Simpelweg ‘soto‘
Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.
Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.
Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.
Kruidige bouillon
De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.
Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.
Afmaken met…
Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.
Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.
Snel en gemakkelijk op tafel
Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!
71 reacties
Heb het vandaag gemaakt, smaakte best goed (beetje meer pit had van mij gemogen, dus volgende keer daar iets mee doen).
Maar bij mij was de soep heel donker van kleur, en kerry of kurkuma achtig geel zoals hier op de foto’s. Komt door de ketjap natuurlijk (3 eetlepels), maar hoe kan het dat het op de foto’s veel lichter er uit ziet ?
Hi Bas, fijn dat het in de smaak viel! Heb eerlijk gezegd geen idee waarom ‘ie bij jou wat donkerder van kleur was, wellicht toch wat uitgeschoten met de ketjap? Als de smaak maar goed was 🙂
Ik had precies hetzelfde. Ik dacht ook dat het door de ketjap kwam, maar ik heb gewoon het recept gevolgd, dus waarom is die bij ons niet licht van kleur?
ik probeer lekkere recepten op te slaan in mijn recepten, hoe doe je dat?
Ik heb al van alles geprobeerd. Ik ben echt benieuwd naar jullie oplossing
Even op het ‘bewaar’ knopje klikken in het intro Beatrijs!
Heerlijk recept! Ik eet zelf geen kip en heb het vervangen voor gerookte tofu en dat werkte super goed 🙂 tip: voeg atjar en een limoentje toe voor extra frisheid
Oeh lekker die tofu Guusje! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂
Het was verrukkelijk! De kinderen vonden het ook lekker. Dank je wel voor recept.
Fijn dat het recept ook bij de kids in de smaak viel Jane, leuk! 🙂
Als ik dit in de slowcooker zou willen maken hoe lang zou dit dan ongeveer moeten? Alvast bedankt groetjes
Oei, dat vind ik moeilijk te zeggen gezien wij geen slowcooker gebruiken. Sorry!