Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Simpelweg ‘soto

Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.

Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.

Soto ayam

Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.

Kruidige bouillon

De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.

Soto ajam ingrediënten

Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.

Afmaken met

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.

Soto ajam maken

Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.

Snel en gemakkelijk op tafel

Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!

Soto soep
Soto ajam

Soto ajam

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 268 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten), 3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe.
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Bas 12 juni 2022 - 20:31

Heb het vandaag gemaakt, smaakte best goed (beetje meer pit had van mij gemogen, dus volgende keer daar iets mee doen).
Maar bij mij was de soep heel donker van kleur, en kerry of kurkuma achtig geel zoals hier op de foto’s. Komt door de ketjap natuurlijk (3 eetlepels), maar hoe kan het dat het op de foto’s veel lichter er uit ziet ?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2022 - 16:48

Hi Bas, fijn dat het in de smaak viel! Heb eerlijk gezegd geen idee waarom ‘ie bij jou wat donkerder van kleur was, wellicht toch wat uitgeschoten met de ketjap? Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
Maureen 4 maart 2023 - 21:45

Ik had precies hetzelfde. Ik dacht ook dat het door de ketjap kwam, maar ik heb gewoon het recept gevolgd, dus waarom is die bij ons niet licht van kleur?

Reply
Beatrijs 29 augustus 2021 - 13:43

ik probeer lekkere recepten op te slaan in mijn recepten, hoe doe je dat?
Ik heb al van alles geprobeerd. Ik ben echt benieuwd naar jullie oplossing

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:35

Even op het ‘bewaar’ knopje klikken in het intro Beatrijs!

Reply
Guusje 9 maart 2021 - 18:47

Heerlijk recept! Ik eet zelf geen kip en heb het vervangen voor gerookte tofu en dat werkte super goed 🙂 tip: voeg atjar en een limoentje toe voor extra frisheid

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 09:13

Oeh lekker die tofu Guusje! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂

Reply
Jane 2 maart 2021 - 18:04

Het was verrukkelijk! De kinderen vonden het ook lekker. Dank je wel voor recept.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2021 - 09:49

Fijn dat het recept ook bij de kids in de smaak viel Jane, leuk! 🙂

Reply
Melona 19 februari 2021 - 21:35

Als ik dit in de slowcooker zou willen maken hoe lang zou dit dan ongeveer moeten? Alvast bedankt groetjes

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:31

Oei, dat vind ik moeilijk te zeggen gezien wij geen slowcooker gebruiken. Sorry!

Reply
1 3 4 5 6 7