Simpelweg ‘soto‘
Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.
Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.
Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.
Kruidige bouillon
De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.
Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.
Afmaken met…
Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.
Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.
Snel en gemakkelijk op tafel
Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!
71 reacties
Kun je het ook invriezen ?
Ja hoor! 🙂
Wat ontzettend leuk dat de saoto soep er ook op staat. Mijn ouders komen uit Suriname, dus dit gerecht ken ik zeker wel. Lijkt erg veel op hoe ik het maak. Zelf doe ik op het einde nog gesneden spitskool doorheen en fritessticks 🙂
Dank je voor alle lekkere recepten! Groetjes Priscilla
Wat leuk Priscilla, ja dan ken jij dit gerecht zeker! Lekker ook die toevoeging van spitskool en fritessticks, goed idee 🙂
De peterselie moet selderij zijn! Dat zie je overigens ook op de foto!
Het je toch echt peterselie Daisy 😉 Maar selderij kan net zo goed hoor
Vandaag heb ik soto gemaakt n.a.v. jullie recept. Ik heb gewone laurierbladeren gebruikt en een stukje gember. Ik heb een hele kip in ruim 2 liter water opgezet met de kruiden. Ik ben gewend de soto te maken met een kant en klare boemboe, die is hier niet te koop dus zocht ik het recept. De soto was heerlijk! Mijn Javaanse schoonmoeder zou trots geweest zijn op het resultaat. Toppie! Dank voor het drlen van het recept
Erg leuk om te horen Noggie! Leuk ook dat je een keer niet een kant-en-klare boemboe hebt gebruikt en dat ons recept in de smaak viel. Wij weten ook zeker dat je schoonmoeder trots zou zijn geweest 🙂
Vanochtend voor het eerst deze maaltijdsoep gemaakt en zeker niet voor het laatst! Wat ontzettend lekker, zo jammer dat alles alweer op is ?. Zo blij met jullie recepten, vanavond ga ik de quiche met chorizo en paprika proberen…
Erg leuk om te horen Tina, bedankt voor je reactie! We hopen dat de quiche net zo in de smaak is gevallen 🙂