Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Simpelweg ‘soto

Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.

Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.

Soto ayam

Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.

Kruidige bouillon

De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.

Soto ajam ingrediënten

Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.

Afmaken met

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.

Soto ajam maken

Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.

Snel en gemakkelijk op tafel

Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!

Soto soep
Soto ajam

Soto ajam

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 268 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten), 3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe.
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Rina 20 oktober 2019 - 12:29

Goedemiddag heren,
Nog nooit sotosoep gemaakt. Net sotosoep gemaakt en gegeten, dit gerecht bewijst maar weer dat je met weinig ingrediënten en moeiilijke handelingen heerlijke soep kunt maken. Mm man en ik hebben gesmuld van de Soto een blijvertje hier!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2019 - 09:24

Hoi Rina. lekker is ‘ie hè! Fijn dat jullie er van gesmuld hebben. Het is ook nog steeds een van onze favoriete maaltijdsoepen :)!

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 13:53

vraagje moet je de sereh kneuzen voor de soto

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 14:05

Ja, sereh altijd even kneuzen voor je ‘m gaat gebruiken

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:32

ik ga het maken vandaag, lijkt me zo heerlijk en ik ben gek op al jullie recepten. heb helaas geen indische achtergrond dus moet het van goede recepten hebben

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:36

Soto is ook heerlijk! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Geniet ervan!

Reply
Ineke 4 oktober 2019 - 09:23

Kun je in plaats van rijst ook rijstnoedels gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:27

Uiteraard Ineke, kies vooral voor wat je lekker vindt 🙂

Reply
Mari 30 maart 2019 - 16:55

Top recept! Ik maak het met kippenpoten i.p.v. kipfilet. Vind het ook lekker met een lente-uitje erbij op het eind. Bedankt voor het delen, geniet er minstens een keer per maand van sinds ik dot recept heb ontdekt 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 april 2019 - 12:01

Hoi Mari, fijn dat de soto in de smaak valt! 🙂 Leuk om te horen dat je ‘m vaak maakt. Het is ook een grote favoriet van ons. Kippenpoten kunnen ook heel goed en is misschien nog lekkerder. Bedankt voor je leuke bericht. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Marcel wesselo 8 augustus 2023 - 19:28

Hoi
Ik heb in de jaren 90 in bronbeek gewerkt bij de kumpulan in de keuken (Javaans)dit is het congrescentrum
Daar maakte we alles met verse kruiden dus niks uit een potje.
Ik ga morgen jullie recept proberen

Reply
1 2 3 4 7