Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Simpelweg ‘soto

Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.

Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.

Soto ayam

Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.

Kruidige bouillon

De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.

Soto ajam ingrediënten

Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.

Afmaken met

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.

Soto ajam maken

Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.

Snel en gemakkelijk op tafel

Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!

Soto soep
Soto ajam

Soto ajam

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 268 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten), 3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe.
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Jessyca Hendriks 13 januari 2019 - 00:49

Ik woon in Duitsland en daar zijn indische ingredienten bijna niet te verkrijgen. Via internet bestellen wordt een dure hap. Kan ik iets vervangen? P.s. Ik ben gek op indisch eten!

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2019 - 13:38

Hoi Jessyca, wat leuk dat onze recepten ook de grens over gaan! 🙂 Jammer dat de Indische kruiden daar moeilijk te verkrijgen zijn. Salamblaadjes kan je vervangen door laurier(blaadjes) (maar het is wel wat anders). Djahe is gewoon gemalen gember en laos wordt ook wel Thaise gember genoemd. Ja kan dus in principe ook een stukje gember gebruiken. 1-2 cm = 1 tl. Houd dus 3-4 cm aan in dit geval en snijd het fijn. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Jady 19 mei 2020 - 12:35

Waar in Duitsland woon je? Ik woon in Berlijn en kan alles gewoon bij de Asia markets vinden, zelfs de echte ketjap manis in die witte/rode fles

Reply
Heleen 16 december 2018 - 18:54

Wat was het weer lekker mannen ! Staat regelmatig op het menu ?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2018 - 12:35

Super leuk om te horen Heleen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Wij zijn er zelf ook onwijs gek op. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Hanneke 24 december 2017 - 08:34

Eigenlijk is het wel lekkerder om kip met bot te gebruiken voor de bouillon. Geeft meer smaak ? verder leuke site !

Reply
SmaakMenutie 24 december 2017 - 12:44

Hoi Hanneke, uiteraard kan je ook kip met botjes gebruiken. Het is alleen wat meer werk om de kip te plukken dan. Dus met kipfilet gaat het wat sneller. Maar zeker net zo lekker! 🙂

Reply
Ingrid Bos 10 mei 2020 - 08:47

Ik trek bouillon van (veel) kip met bot.
In de wok met archide olie bak ik (op niet te heet vuur) heel fijn gesneden ui, knoflook, kemiri, gember en flink wat kunjit. Als dat beetje gekleurd is wat ketjap erbij.
Vervolgens iedere keer grote soepschep bouillon erbij tot goed gemengd is. Dan giet je dit bij de rest van de bouillon. Op smaak maken met bouillonblokjes.
Dan gesneden prei erbij, serderij, peterselie en soe-oen. Evt sereh stengel voor de liefhebber.

Op een bord: in stukjes gesneden longtong (geen rijst!!), plakjes in de schil gekookte aardappel, tauge En gekookt ei.
Hier de soto overscheppen en eindigen met gefruite uitjes. Heerlijk schep sambel kemiri erbij.

Mijn moeder wilde ook nog altijd schijfje Citroën erbij ?

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 11:18

Klinkt ook heerlijk Ingrid! Gaan we een keer proberen. Bedankt voor de tip 🙂

Reply
Lianne 24 juli 2024 - 21:24

1.5 uurtje laten pruttelen met kippenbouten en dan nachtje in de koelkast. Yumm

Reply
Joke 5 september 2022 - 11:25

Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Daarbij gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.

Reply
Joke 5 september 2022 - 11:28

Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Met gekneusde sereh. Daarbij apart in schaaltjes gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.

Reply
Julissa 30 november 2017 - 21:02

Hoi,
Allereerst, super leuke gerechten!
Mijn vraagje betreft de Saoto soep..Als je de kip kookt in het water, komt er dan niet heel veel vet naar boven van de kip??

Reply
SmaakMenutie 1 december 2017 - 08:45

Thanks Julissa, leuk om te horen ? Nee hoor, er komt geen vet naar boven drijven. De kip is trouwens gaar als deze naar boven komt drijven. Dubbel check door de kip doormidden te snijden. Als hij helemaal wit is dan is hij goed 😉

Reply
Cindy 12 september 2017 - 08:51

Gister dit gerecht gemaakt. Je hebt er super weinig voor nodig en had toevallig alles in huis. De kip heerlijk laten pruttelen een tijd en deze was super mals. Een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep! Echt een aanrader! En heel makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2017 - 10:13

Hoi Cindy, bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat het smaakte 🙂

Reply
Carla van de Geer 21 september 2020 - 01:27

Hi, is het mogelijk om de engelse namen van de kruiden te vermelden? Ik woon in Nieuw Zeeland en ze hebben hier geen indonesiche kruidenwinkel. Bij voorbaat dank.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 15:06

Hoi Carla, djahé is gemberpoeder (ginger powder) en laos is galangawortel (galanga root). Succes!

Reply
Marja Greve 17 november 2021 - 09:05

Deze heerlijke soep is inmiddels een favoriet. Zulke prachtige recepten.

Reply
Marja Greve 27 november 2021 - 13:06

Super soep. Maak het nu al voor de vierde keer. Heerlijk

Reply
1 2 3 7