Simpelweg ‘soto‘
Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.
Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.
Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.
Kruidige bouillon
De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.
Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.
Afmaken met…
Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.
Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.
Snel en gemakkelijk op tafel
Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!
71 reacties
Ik woon in Duitsland en daar zijn indische ingredienten bijna niet te verkrijgen. Via internet bestellen wordt een dure hap. Kan ik iets vervangen? P.s. Ik ben gek op indisch eten!
Hoi Jessyca, wat leuk dat onze recepten ook de grens over gaan! 🙂 Jammer dat de Indische kruiden daar moeilijk te verkrijgen zijn. Salamblaadjes kan je vervangen door laurier(blaadjes) (maar het is wel wat anders). Djahe is gewoon gemalen gember en laos wordt ook wel Thaise gember genoemd. Ja kan dus in principe ook een stukje gember gebruiken. 1-2 cm = 1 tl. Houd dus 3-4 cm aan in dit geval en snijd het fijn. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie
Waar in Duitsland woon je? Ik woon in Berlijn en kan alles gewoon bij de Asia markets vinden, zelfs de echte ketjap manis in die witte/rode fles
Wat was het weer lekker mannen ! Staat regelmatig op het menu ?
Super leuk om te horen Heleen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Wij zijn er zelf ook onwijs gek op. Groetjes, Tim- SmaakMenutie
Eigenlijk is het wel lekkerder om kip met bot te gebruiken voor de bouillon. Geeft meer smaak ? verder leuke site !
Hoi Hanneke, uiteraard kan je ook kip met botjes gebruiken. Het is alleen wat meer werk om de kip te plukken dan. Dus met kipfilet gaat het wat sneller. Maar zeker net zo lekker! 🙂
Ik trek bouillon van (veel) kip met bot.
In de wok met archide olie bak ik (op niet te heet vuur) heel fijn gesneden ui, knoflook, kemiri, gember en flink wat kunjit. Als dat beetje gekleurd is wat ketjap erbij.
Vervolgens iedere keer grote soepschep bouillon erbij tot goed gemengd is. Dan giet je dit bij de rest van de bouillon. Op smaak maken met bouillonblokjes.
Dan gesneden prei erbij, serderij, peterselie en soe-oen. Evt sereh stengel voor de liefhebber.
Op een bord: in stukjes gesneden longtong (geen rijst!!), plakjes in de schil gekookte aardappel, tauge En gekookt ei.
Hier de soto overscheppen en eindigen met gefruite uitjes. Heerlijk schep sambel kemiri erbij.
Mijn moeder wilde ook nog altijd schijfje Citroën erbij ?
Klinkt ook heerlijk Ingrid! Gaan we een keer proberen. Bedankt voor de tip 🙂
1.5 uurtje laten pruttelen met kippenbouten en dan nachtje in de koelkast. Yumm
Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Daarbij gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.
Bij soto ajam i.p.v. ketjap, kunjit, ketoembar, djinten en kemirinoten (geroosterd en gevijzeld) gebruiken. Met gekneusde sereh. Daarbij apart in schaaltjes gesneden selderie, dun gesneden preiringen, gefruite uitjes, mungbonen vermicelli en natuurlijk halve hardgekookte eitjes. Dit is eigenlijk Oost-Javaans.
Hoi,
Allereerst, super leuke gerechten!
Mijn vraagje betreft de Saoto soep..Als je de kip kookt in het water, komt er dan niet heel veel vet naar boven van de kip??
Thanks Julissa, leuk om te horen ? Nee hoor, er komt geen vet naar boven drijven. De kip is trouwens gaar als deze naar boven komt drijven. Dubbel check door de kip doormidden te snijden. Als hij helemaal wit is dan is hij goed 😉
Gister dit gerecht gemaakt. Je hebt er super weinig voor nodig en had toevallig alles in huis. De kip heerlijk laten pruttelen een tijd en deze was super mals. Een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep! Echt een aanrader! En heel makkelijk om te maken!
Hoi Cindy, bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat het smaakte 🙂
Hi, is het mogelijk om de engelse namen van de kruiden te vermelden? Ik woon in Nieuw Zeeland en ze hebben hier geen indonesiche kruidenwinkel. Bij voorbaat dank.
Hoi Carla, djahé is gemberpoeder (ginger powder) en laos is galangawortel (galanga root). Succes!
Deze heerlijke soep is inmiddels een favoriet. Zulke prachtige recepten.
Super soep. Maak het nu al voor de vierde keer. Heerlijk