Home Vlees en kip Scaloppine al limone

Scaloppine al limone

kalfsschnitzel met citroensaus

door SmaakMenutie
Scaloppine al limone

Een Italiaanse klassieker

Scaloppine al limone is een Italiaanse klassieker die je met gemak thuis kunt bereiden. Deze malse kalfsschnitzels met citroensaus vragen om maar een paar ingrediënten en een korte bereidingstijd, maar leveren een super lekker resultaat op, precies waar de Italiaanse keuken bekend om staat!

Het gerecht heeft best wat overeenkomsten met de bekende saltimbocca die we al eens eerder maakte. De techniek van het bereiden is ongeveer hetzelfde namelijk: het vlees wordt eerst licht door de bloem gehaald, kort gebakken en vervolgens kort gesmoord. In dit geval zorgt vers citroensap (in plaats van witte wijn) voor een frisse en romige saus die perfect past bij het malse kalfsvlees.

Scaloppine

Wat zijn scaloppine?

Scaloppine verwijst naar ‘dun gesneden plakjes vlees’, meestal kalfsvlees, die snel worden bereid in een saus. Het woord ‘scaloppine’ komt van het Italiaanse ‘scaloppa’, wat dus letterlijk ‘dunne plak’ betekent. Dit gerecht kent vele variaties in Italië met allerlei sauzen en smaakmakers. Naast de klassieke ‘scaloppine al limone’ zijn er namelijk ook varianten zoals scaloppine al vino bianco (met witte wijn), scaloppine ai funghi (met champignons) en scaloppine al marsala (met marsalawijn). Dankzij de snelle bereiding en de veelzijdigheid is het een super geliefd gerecht in de Italiaanse keuken. Kijk maar eens goed als je een Italiaanse menukaart bekijkt!

Scaloppine recept

De perfecte citroensaus

Wat scaloppine al limone zo bijzonder maakt is uiteraard de heerlijke citroensaus die ontstaat tijdens het inkoken van het citroensap. Na het bakken van de kalfsschnitzels worden de aanbaksels van het bakken nog extra losgemaakt dankzij het verse citroensap, waardoor een lichte en frisse saus ontstaat met een krachtige smaak. En dankzij de boter krijgt de saus een zachte en romige smaak. Echt een gouden combinatie.

Scaloppine maken

Serveeradvies en variaties

Scaloppine al limone wordt vaak geserveerd met een simpele bijgerechten zoals vers (stok)brood, rozemarijnaardappeltjes of krokante frietjes. Een frisse little gem salade maakt het wat ons betreft helemaal compleet. Valt dit gerecht bij je in de smaal? Dan zal je pollo al marsala een lekkere variatie vinden. In dit gerecht gebruiken we kip in plaats van kalfsvlees. En het wordt gesmoord in een marsalasaus (uiteraard van Marsala wijn) met champignons. Welk je ook kiest, een succes is het gegarandeerd. Buon appetito!

Italiaanse aardappeltjes
Serveer scaloppine met bijvoorbeeld deze Italiaanse geroosterde aardappeltjes
Scaloppine al limone

Scaloppine al limone

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 14 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kalfshaas (of kalfsschnitzel) (4 stuks)
  • 50 g bloem
  • 40 g roomboter
  • 1 citroen
  • Verse bladpeterselie
  • Zout
  • Peper

Zo maak je het

  • Snijd de kalfshaas in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dikte (of gebruik kalfsschnitzel). Sla de kalfshaas plat met een vleeshamer zodat je hele dunne plakjes krijgt.
  • Haal het vlees lichtjes door de bloem.
  • Smelt 40-50 g roomboter in een ruime koekenpan en bak het vlees in 3-4 minuten rondom bruin. Bestrooi zodra je het vlees omdraait met zout en peper. Haal het vlees uit de pan.
  • Pers 1 grote citroen en schenk het citroensap in de koekenpan. Kook op hoog vuur tot het enigszins is verdampt. Doe het vlees terug in de pan en verwarm nog even mee tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Serveer direct met verse peterselie, de citroensaus, frietjes en een frisse salade.

Scaloppine al limone

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak