Een Italiaanse klassieker
Scaloppine al limone is een Italiaanse klassieker die je met gemak thuis kunt bereiden. Deze malse kalfsschnitzels met citroensaus vragen om maar een paar ingrediënten en een korte bereidingstijd, maar leveren een super lekker resultaat op, precies waar de Italiaanse keuken bekend om staat!
Het gerecht heeft best wat overeenkomsten met de bekende saltimbocca die we al eens eerder maakte. De techniek van het bereiden is ongeveer hetzelfde namelijk: het vlees wordt eerst licht door de bloem gehaald, kort gebakken en vervolgens kort gesmoord. In dit geval zorgt vers citroensap (in plaats van witte wijn) voor een frisse en romige saus die perfect past bij het malse kalfsvlees.
Wat zijn scaloppine?
Scaloppine verwijst naar ‘dun gesneden plakjes vlees’, meestal kalfsvlees, die snel worden bereid in een saus. Het woord ‘scaloppine’ komt van het Italiaanse ‘scaloppa’, wat dus letterlijk ‘dunne plak’ betekent. Dit gerecht kent vele variaties in Italië met allerlei sauzen en smaakmakers. Naast de klassieke ‘scaloppine al limone’ zijn er namelijk ook varianten zoals scaloppine al vino bianco (met witte wijn), scaloppine ai funghi (met champignons) en scaloppine al marsala (met marsalawijn). Dankzij de snelle bereiding en de veelzijdigheid is het een super geliefd gerecht in de Italiaanse keuken. Kijk maar eens goed als je een Italiaanse menukaart bekijkt!
De perfecte citroensaus
Wat scaloppine al limone zo bijzonder maakt is uiteraard de heerlijke citroensaus die ontstaat tijdens het inkoken van het citroensap. Na het bakken van de kalfsschnitzels worden de aanbaksels van het bakken nog extra losgemaakt dankzij het verse citroensap, waardoor een lichte en frisse saus ontstaat met een krachtige smaak. En dankzij de boter krijgt de saus een zachte en romige smaak. Echt een gouden combinatie.
Serveeradvies en variaties
Scaloppine al limone wordt vaak geserveerd met een simpele bijgerechten zoals vers (stok)brood, rozemarijnaardappeltjes of krokante frietjes. Een frisse little gem salade maakt het wat ons betreft helemaal compleet. Valt dit gerecht bij je in de smaal? Dan zal je pollo al marsala een lekkere variatie vinden. In dit gerecht gebruiken we kip in plaats van kalfsvlees. En het wordt gesmoord in een marsalasaus (uiteraard van Marsala wijn) met champignons. Welk je ook kiest, een succes is het gegarandeerd. Buon appetito!