Jeej, tempeh
Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.
33 reacties
Ik heb dit recept in het weekend gemaakt, samen met de spicy sambal goreng telor en de sambal goreng boontjes.
Het was allemaal even lekker. Mijn man vond vooral de tempeh heel erg lekker, en dat terwijl hij bij voorbaat dacht dat hoef ik niet. We hebben er weer een favoriet recept bij. Dank jullie wel.
Groetjes Joyce.
Hoi Joyce, wat leuk! Fijn dat de tempeh in de smaak viel 🙂 Was een goede spicy rijsttafel zo te horen. Bedankt voor je reactie!
Gisteren geprobeerd en het was lekker maar ik twijfel of ik niet een te klein blok tempeh had. Ons blok was 250 gram, werken jullie daar ook mee? De rode peper weggelaten en nu was het een milde toevoeging aan onze vega rijsttafel!
Hoi Michèle, leuk om te horen! Wij werken met een blok tempeh van de toko van ca. 400 gram. Ik heb het even toegevoegd aan de ingrediënten-lijst. Maar in principe volstaat een kleiner blok ook hoor!
Hallo, lijkt me leuk als echte vleeseter dit eens te proberen maar, 1theelepel trassi is dat poedervorm of pasta?
(Verder erg leuke site met erg lekkere gerechten!)
Hoi Ronald, zeker een keer doen! Wij gebruiken de pasta variant (te koop bij de supermarkt of toko). En thanks voor het compliment!
Een makkelijk en heerlijk recept!
Ik had zelf een eigen recept van mijn oma maar
Op zijn tijd ook leuk om andere recepten te proberen.
Een aanrader !
Leuk om te horen dat onze versie ook in de smaak valt 🙂
Als je hier een rijstrecept van maakt, zodat het een volledige maaltijd wordt. Welke groenten passen er dan goed bij/door?
Zelf denken wij aan sambal goreng boontjes! https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/