Home Erik's Asia Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

sticky Indische snack

door SmaakMenutie
Sambal goreng tempeh kering

Van alledaags naar superfood

Een aantal jaren geleden werd tempeh ineens ontdekt door de hippe foodscene. Opeens stond dit eeuwenoude ingrediënt uit Indonesië bekend als hét vegetarische en veganistische wonder.

Wij moesten daar wel een beetje om grinniken. Tempeh staat bij ons namelijk al ons hele leven op tafel. Geen poespas, gewoon lekker. En blijkbaar dus ook nog eens megagezond.

Sambal goreng tempé kering

Goedkoop, gezond én veelzijdig

Tempeh is een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden geweekt, gekookt en vervolgens gefermenteerd met behulp van een schimmelcultuur. Dat klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar het resultaat is een stevige, nootachtige vleesvervanger met veel eiwitten en vezels. En doordat het gefermenteerd is, is het ook nog eens goed voor je darmen.

Wij kopen tempeh altijd bij de toko. Daar ligt het voor een fractie van de prijs in de schappen en vaak ook nog eens verser dan in de supermarkt. En naast dat het spotgoedkoop is, zit tempeh vol eiwitten, ijzer en calcium. Ideaal als plantaardig alternatief voor vlees, en ook nog eens licht verteerbaar door de fermentatie.

De smaak van thuis

Voor ons is tempeh dus zeker geen trend, maar iets wat we al decennia eten in de familie. Vooral in deze vorm van sambal goreng tempeh kering. Een knapperige, licht pittige en kleverige “snack” die je net zo goed bij een Indische rijsttafel als bij de borrel kunt serveren. Het is een gerechtje dat herinneringen oproept aan de geur van gefruite boemboe in de keuken van mijn oma.

Tempeh bereiden

Het geheim? De perfecte balans tussen zoet, zout en een beetje pit. Niet té heet, want dan overstem je de smaak van de tempeh. Maar net genoeg sambal dat het resultaat mild-pittig wordt.

Zelf maken is makkelijker dan je denkt

We snijden de tempeh in dunne reepjes en frituren die krokant in wat olie. Daarna maken we de boemboe: een mengsel van sjalotten, knoflook, laos, trassi en sambal oelek. Dit mixen we tot een gladde pasta in de hakmolen (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken, echt een aanrader). Even rustig fruiten tot de geur je tegemoet komt en dan gaat de gefrituurde tempeh erbij.

Tempeh frituren

We mengen alles goed met een paar flinke eetlepels ketjap manis en een lepel bruine basterdsuiker. Laat dat even karamelliseren, en je hebt de perfecte sticky coating. Het resultaat is tempeh met een bite en een glanzend laagje vol smaak.

Lauwwarm, koud of stiekem uit de koelkast

Je kunt sambal goreng tempeh kering lauwwarm eten, maar koud is ‘ie misschien wel net zo lekker. De smaken trekken dan goed in, en de structuur blijft knapperig. Het is ook zo’n gerecht waar je stiekem van blijft snoepen. Een paar reepjes hier, een hapje daar en voor je het weet is de schaal leeg. We strooien er op het laatst nog wat verse rode peper overheen, voor extra kleur en een klein beetje extra pit.

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh kering is dus niet alleen heerlijk, het is ook voedzaam, betaalbaar én een ode aan de Indische keuken. Bij ons dus al jaren een blijvertje, of je nu vegetariër bent of niet.

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 109 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blok tempeh (ca. 400 g)
  • 1 rode peper
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tempeh eerst in plakken en vervolgens in gelijke reepjes over de breedte zodat je allemaal gelijke stukjes hebt. Mag ook in blokjes overigens. Maar het 'hoort' in reepjes.
  • Bak (of frituur) de tempeh in een laagje zonnebloemolie rondom goudbruin. Dit is in een paar minuten klaar en moet waarschijnlijk in een paar etappes. Net afhankelijk van hoe groot je wok is.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 1-2 tl sambal oelek, 1 el olie en een snuf zout te mixen in de hakmolen tot een gladde pasta.
  • Verwijder de overtollige olie uit de wok als de tempeh gebakken is en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan. Voeg de reepjes tempeh toe en schep alles goed door elkaar.
  • Haal het geheel uit de wok en zet even weg.
  • Schenk 3-4 el ketjap manis in de wok samen met 1 el bruine suiker. Let op: het geheel zal snel gaan borrelen. Nu zet je direct het vuur op de laagste stand en voeg de tempeh weer toe.
  • Hussel alles grondig door elkaar zodat het lekker sticky wordt. Je eet de tempeh lauwwarm of gewoon koud. Ook de volgende dag heerlijk!
  • Voor de finishing touch meng je er nog wat fijngehakte rode peper door en eventueel wat gebakken uitjes.

Sambal goreng tempeh kering

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Indo 13 januari 2024 - 10:36

vergeet de sereh stengel niet mee te fruiten en gebruik ipv suiker aub gula Jawa! Laat de ketjap er uit dat maakt de temphe slap. Kering staat voor krokant het geluid dat je hebt als je er op bijt. met deze aanpassing heb je echt de juiste Indische smaken te pakken en zoals hij vanuit onze familie hoort te zijn 🤗

Reply
Nathalie 2 juni 2024 - 21:47

Dit gerecht blijft een favoriet onderdeel van mijn rijsttafel. Altijd succesvol!

Reply
Marcia 28 september 2024 - 17:12

Kan je dit ook een dag van tevoren maken?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2024 - 10:29

Op de dag zelf is het lekkerste maar het kan ook prima een dag van tevoren 🙂

Reply
Judy 8 november 2024 - 09:11

Vanmorgen al gemaakt, lekker voor vanavond bij de rijsttafel. Natuurlijk al geproefd, het smaakt heerlijk.
Dank voor recept!

Reply
1 2 3 4