Van alledaags naar superfood
Een aantal jaren geleden werd tempeh ineens ontdekt door de hippe foodscene. Opeens stond dit eeuwenoude ingrediënt uit Indonesië bekend als hét vegetarische en veganistische wonder.
Wij moesten daar wel een beetje om grinniken. Tempeh staat bij ons namelijk al ons hele leven op tafel. Geen poespas, gewoon lekker. En blijkbaar dus ook nog eens megagezond.

Goedkoop, gezond én veelzijdig
Tempeh is een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden geweekt, gekookt en vervolgens gefermenteerd met behulp van een schimmelcultuur. Dat klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar het resultaat is een stevige, nootachtige vleesvervanger met veel eiwitten en vezels. En doordat het gefermenteerd is, is het ook nog eens goed voor je darmen.
Wij kopen tempeh altijd bij de toko. Daar ligt het voor een fractie van de prijs in de schappen en vaak ook nog eens verser dan in de supermarkt. En naast dat het spotgoedkoop is, zit tempeh vol eiwitten, ijzer en calcium. Ideaal als plantaardig alternatief voor vlees, en ook nog eens licht verteerbaar door de fermentatie.
De smaak van thuis
Voor ons is tempeh dus zeker geen trend, maar iets wat we al decennia eten in de familie. Vooral in deze vorm van sambal goreng tempeh kering. Een knapperige, licht pittige en kleverige “snack” die je net zo goed bij een Indische rijsttafel als bij de borrel kunt serveren. Het is een gerechtje dat herinneringen oproept aan de geur van gefruite boemboe in de keuken van mijn oma.
Het geheim? De perfecte balans tussen zoet, zout en een beetje pit. Niet té heet, want dan overstem je de smaak van de tempeh. Maar net genoeg sambal dat het resultaat mild-pittig wordt.
Zelf maken is makkelijker dan je denkt
We snijden de tempeh in dunne reepjes en frituren die krokant in wat olie. Daarna maken we de boemboe: een mengsel van sjalotten, knoflook, laos, trassi en sambal oelek. Dit mixen we tot een gladde pasta in de hakmolen (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken, echt een aanrader). Even rustig fruiten tot de geur je tegemoet komt en dan gaat de gefrituurde tempeh erbij.
We mengen alles goed met een paar flinke eetlepels ketjap manis en een lepel bruine basterdsuiker. Laat dat even karamelliseren, en je hebt de perfecte sticky coating. Het resultaat is tempeh met een bite en een glanzend laagje vol smaak.
Lauwwarm, koud of stiekem uit de koelkast
Je kunt sambal goreng tempeh kering lauwwarm eten, maar koud is ‘ie misschien wel net zo lekker. De smaken trekken dan goed in, en de structuur blijft knapperig. Het is ook zo’n gerecht waar je stiekem van blijft snoepen. Een paar reepjes hier, een hapje daar en voor je het weet is de schaal leeg. We strooien er op het laatst nog wat verse rode peper overheen, voor extra kleur en een klein beetje extra pit.
Sambal goreng tempeh kering is dus niet alleen heerlijk, het is ook voedzaam, betaalbaar én een ode aan de Indische keuken. Bij ons dus al jaren een blijvertje, of je nu vegetariër bent of niet.
33 reacties
vergeet de sereh stengel niet mee te fruiten en gebruik ipv suiker aub gula Jawa! Laat de ketjap er uit dat maakt de temphe slap. Kering staat voor krokant het geluid dat je hebt als je er op bijt. met deze aanpassing heb je echt de juiste Indische smaken te pakken en zoals hij vanuit onze familie hoort te zijn 🤗
Dit gerecht blijft een favoriet onderdeel van mijn rijsttafel. Altijd succesvol!
Kan je dit ook een dag van tevoren maken?
Op de dag zelf is het lekkerste maar het kan ook prima een dag van tevoren 🙂
Vanmorgen al gemaakt, lekker voor vanavond bij de rijsttafel. Natuurlijk al geproefd, het smaakt heerlijk.
Dank voor recept!