Een klassieker voor bij de rijsttafel
Sambal goreng kentang doet je misschien wel een beetje denken aan sambal goreng tempeh, een ander bekend Indisch (bij)gerecht wat omhuld is met een sticky kruidig sausje.
Alleen gebruiken we dit keer geen tempeh (gefermenteerde sojabonen), maar knapperige aardappel frietsticks. Die worden gemengd door een zoete mild-pittige saus, gemaakt van sambal, ketjap manis, laos en gula djawa (palmsuiker). Voor een extra droog en crunchy resultaat doen wij ze nog even in de oven.

Het resultaat is een heerlijk Indisch bijgerecht dat net als sambal goreng tempeh perfect past bij een rijsttafel, maar ook gewoon als snack niet te weerstaan is. Daarnaast zijn ze zowel (lauw)warm als koud super lekker.
Kering-variant
Er bestaan verschillende versies van sambal goreng kentang. De een gebruikt verse aardappelblokjes, de andere dunne frietsticks. Wij maken vandaag de kering-variant, die wat droger en knapperiger is. Deze versie wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Maar ik moet toegeven dat wij ze net zo graag eten als snack. Het fijne is dat je er maar weinig voor nodig hebt. De mini frietsticks koop je gewoon bij de supermarkt of toko (bij die laatste onder de naam kentang naturel).
Zo pittig als je zelf wilt
De basis is simpel: sjalot, knoflook, sambal, ketjap, gula djawa en twee theelepeltjes gemalen laos. Daarmee maak je een saus waarin je de frietsticks kort mengt. Wij houden hem het liefst iets milder, zodat de smaak niet té spicy is.

Maar wie van pit houdt, kan gerust wat extra sambal toevoegen. Ook lekker is om een beetje limoensap toe te voegen voor een frisse twist. Overigens verschilt het ook of je sambal oelek of badjak gebruikt. Die laatste is milder en gebruiken wij meestal.
Makkelijk en snel klaar
In tegenstelling tot veel Indische gerechten hoef je hier geen uren voor in de keuken te staan. De saus maak je in een paar minuten en de frietsticks zijn kant-en-klaar. Meng alles goed door elkaar en verdeel vervolgens over een bakplaat en verwarm je ze nog even tien minuten in de oven (op 140-150 graden) zodat ze extra krokant worden.

Laat ze dan wat afkoelen zodat ze goed droog worden en de smaken er nog beter intrekken. Je kunt sambal goreng kentang prima een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje. Zo blijven ze gegarandeerd super krokant.
Mooie herinnering
Als kind stond dit gerecht bij ons geregeld op tafel. Mijn oma maakte altijd een grote schaal en zorgde dat iedereen een bakje mee naar huis kreeg. En was even puzzelen, maar dit recept smaakt precies zoals vroeger. Dat is misschien ook wat sambal goreng kentang zo speciaal maakt voor mij. Het is een eenvoudig gerecht, maar met een mooie herinnering.
Serveerideeën
Sambal goreng kentang kering past bij vrijwel elke rijsttafel. Denk aan gerechten als rendang, saté of gado gado. Trouwens ook hartstikke lekker bij een bord nasi goreng of bami goreng. En als je het eenmaal zelf hebt gemaakt zul je merken hoe snel het opgaat.

Een portie extra maken is dus geen overbodige luxe. Deze Indische frietjes zijn dus het bewijs dat je met simpele ingrediënten iets kunt maken dat subtiel iets toevoegt aan de maaltijd.

7 reacties
Bonjour.
Hier in LDF zijn de frietsticks niet beschikbaar, Hebben jullie hier een oplossing of alternatief voor ?
Bonne journee.
Johan
Hi Johan, ik heb even voor je opgezocht en zie wel dat je ze van het merk Kelly’s (mini fritts) online kan kopen. Anders zou ik het ook niet weten wat een goed alternatief is!
Hai, kan ik de palmsuiker vervangen met licht bruine of bruine suiker?
Hi, het zou wel moeten kunnen maar lekkerder is vloeibare palmsuiker (gula djawa)
Zijn dit de frietsticks die bij de chips liggen?
Yes!
Ik vervang het dan met donker bruine basterdsuiker