Home Erik's AsiaSambal goreng kentang

Sambal goreng kentang

krokante Indische frietjes

door SmaakMenutie
Sambal goreng kentang

Een klassieker voor bij de rijsttafel

Sambal goreng kentang doet je misschien wel een beetje denken aan sambal goreng tempeh, een ander bekend Indisch (bij)gerecht wat omhuld is met een sticky kruidig sausje.

Alleen gebruiken we dit keer geen tempeh (gefermenteerde sojabonen), maar knapperige aardappel frietsticks. Die worden gemengd door een zoete mild-pittige saus, gemaakt van sambal, ketjap manis, laos en gula djawa (palmsuiker). Voor een extra droog en crunchy resultaat doen wij ze nog even in de oven.

Sambal goreng kentang ingrediënten

Het resultaat is een heerlijk Indisch bijgerecht dat net als sambal goreng tempeh perfect past bij een rijsttafel, maar ook gewoon als snack niet te weerstaan is. Daarnaast zijn ze zowel (lauw)warm als koud super lekker.

Kering-variant

Er bestaan verschillende versies van sambal goreng kentang. De een gebruikt verse aardappelblokjes, de andere dunne frietsticks. Wij maken vandaag de kering-variant, die wat droger en knapperiger is. Deze versie wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Maar ik moet toegeven dat wij ze net zo graag eten als snack. Het fijne is dat je er maar weinig voor nodig hebt. De mini frietsticks koop je gewoon bij de supermarkt of toko (bij die laatste onder de naam kentang naturel).

Zo pittig als je zelf wilt

De basis is simpel: sjalot, knoflook, sambal, ketjap, gula djawa en twee theelepeltjes gemalen laos. Daarmee maak je een saus waarin je de frietsticks kort mengt. Wij houden hem het liefst iets milder, zodat de smaak niet té spicy is.

Sambal goreng kentang maken

Maar wie van pit houdt, kan gerust wat extra sambal toevoegen. Ook lekker is om een beetje limoensap toe te voegen voor een frisse twist. Overigens verschilt het ook of je sambal oelek of badjak gebruikt. Die laatste is milder en gebruiken wij meestal.

Makkelijk en snel klaar

In tegenstelling tot veel Indische gerechten hoef je hier geen uren voor in de keuken te staan. De saus maak je in een paar minuten en de frietsticks zijn kant-en-klaar. Meng alles goed door elkaar en verdeel vervolgens over een bakplaat en verwarm je ze nog even tien minuten in de oven (op 140-150 graden) zodat ze extra krokant worden.

Sambal goreng kentang kering

Laat ze dan wat afkoelen zodat ze goed droog worden en de smaken er nog beter intrekken. Je kunt sambal goreng kentang prima een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje. Zo blijven ze gegarandeerd super krokant.

Mooie herinnering

Als kind stond dit gerecht bij ons geregeld op tafel. Mijn oma maakte altijd een grote schaal en zorgde dat iedereen een bakje mee naar huis kreeg. En was even puzzelen, maar dit recept smaakt precies zoals vroeger. Dat is misschien ook wat sambal goreng kentang zo speciaal maakt voor mij. Het is een eenvoudig gerecht, maar met een mooie herinnering.

Serveerideeën

Sambal goreng kentang kering past bij vrijwel elke rijsttafel. Denk aan gerechten als rendang, saté of gado gado. Trouwens ook hartstikke lekker bij een bord nasi goreng of bami goreng. En als je het eenmaal zelf hebt gemaakt zul je merken hoe snel het opgaat.

Indische frietjes

Een portie extra maken is dus geen overbodige luxe. Deze Indische frietjes zijn dus het bewijs dat je met simpele ingrediënten iets kunt maken dat subtiel iets toevoegt aan de maaltijd.

Sambal goreng kentang

Sambal goreng kentang

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 2 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g naturel mini frietsticks
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 el gula djawa
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el sambal badjak
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Snipper 1 sjalot en snijd 1 teen knoflook ragfijn. Fruit in 1 el zonnebloemolie in enkele minuten glazig.
  • Voeg 1 el sambal badjak (of oelek) toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg nu 2 tl gemalen laos toe samen met 2 el ketjap manis en 2 el gula djawa. Bak aan tot het licht pruttelt.
  • Voeg 150 g frietsticks toe en meng op matig vuur grondig maar voorzichtig door het geheel.
  • Verdeel de frietjes over een bakplaat en verwarm nog even 10 minuten op 150 graden. Halverwege een keertje keren en laat vervolgens afkoelen zodat ze goed droog worden.

Sambal goreng kentang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Johan 26 oktober 2025 - 10:37

Bonjour.
Hier in LDF zijn de frietsticks niet beschikbaar, Hebben jullie hier een oplossing of alternatief voor ?
Bonne journee.
Johan

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2025 - 12:05

Hi Johan, ik heb even voor je opgezocht en zie wel dat je ze van het merk Kelly’s (mini fritts) online kan kopen. Anders zou ik het ook niet weten wat een goed alternatief is!

Reply
PCA van der Linden 26 oktober 2025 - 11:34

Hai, kan ik de palmsuiker vervangen met licht bruine of bruine suiker?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2025 - 12:06

Hi, het zou wel moeten kunnen maar lekkerder is vloeibare palmsuiker (gula djawa)

Reply
MammaMarjolein 29 oktober 2025 - 09:11

Zijn dit de frietsticks die bij de chips liggen?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2025 - 12:06

Yes!

Reply
Tien 1 november 2025 - 13:11

Ik vervang het dan met donker bruine basterdsuiker

Reply

Reacties