Salmorejo

koude tomatensoep

door SmaakMenutie
Salmorejo

Zomerse Spaanse klassieker

Tijdens een familieweekendje maakte de zus van Erik deze heerlijke salmorejo voor ons.

Het bleek een recept met een verhaal. Tijdens een van haar werkstages in het buitenland leerde ze het van een van haar Spaanse vrienden. Het is dus een echt authentiek Spaans recept en inmiddels is het ook bij ons een van de favorieten, zeker in de zomer.

Spaanse tomatensoep

Salmorejo komt oorspronkelijk uit Córdoba, in Andalusië. Het is een koude tomatensoep die qua uiterlijk aan gazpacho doet denken, maar romiger is en iets voller van smaak. Die structuur komt vooral door het gebruik van (oud) stokbrood, dat voor de binding zorgt.

Salmorejo recept

Alles draait om de juiste structuur

Wat we zo fijn vinden aan salmorejo is dat je er geen uren voor in de keuken hoeft te staan. De blender doet eigenlijk al het werk. Je hoeft alleen de (rijpe) tomaten grof te snijden en het stokbrood in stukken te scheuren.

Salmorejo maken

Belangrijk is dat de soep écht zijdezacht wordt. Dus geen stukjes maar gewoon helemaal glad. Daarvoor heb je een krachtige blender nodig (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken en absoluut kunnen aanraden). In ons filmpje hieronder laten we precies zien hoe je dat aanpakt. De textuur is wat deze soep zo bijzonder maakt: stevig, maar toch luchtig en fris.

Koud, frisser, salmorejo

Deze soep eet je koud. IJskoud, om precies te zijn. Ideaal dus op warme zomerdagen, als je iets lichts wilt dat toch goed vult. In Spanje zetten ze het vaak als voorgerecht op tafel, maar wij eten het net zo lief als hoofdgerecht met wat extra stokbrood erbij.

Een mooie bonus: je kunt salmorejo heel goed voorbereiden. Maak ‘m ’s ochtends en zet ‘m daarna een paar uur in de koelkast. Tegen de tijd dat je ‘m serveert, is hij precies op temperatuur en perfect op smaak. Overigens is hij al lekker fris dankzij de ijsblokjes die mee gaan de blender in.

De afwerking maakt het af

Wat je eroverheen doet, maakt overigens echt het verschil. Wij kiezen voor klassieke toppings. Dus een hardgekookt ei in kleine stukjes en flinterdunne reepjes Serranoham (of Parmaham). Dat hartige zorgt voor een mooi contrast met de frisse soep.

Koude Spaanse soep
Salmorejo

Salmorejo

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g Serranoham 
  • 120 ml olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 8 rijpe tomaten
  • 4 ijsklontjes
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • Klein stokbroodje (ca. 200 g)

Zo maak je het

  • Kook 2 eieren in 6-8 minuten hard en snijd in kleine stukjes.
  • Verwijder de kroontjes van 8 rijpe tomaten en snijd in grove stukken. Scheur tevens een klein (oud) stokbrood in stukken.
  • Doe de tomaten en stokbrood samen met 2 tenen knoflook, 50 ml rode wijnazijn, 120 ml olijfolie, 1 tl zout en 4 ijsklontjes in de blender en mix op de hoogste stand in 60 seconden tot een mooie gladde soep.
  • Schenk de soep vervolgens uit over de borden en serveer met de gesneden ei, Serranoham en extra stokbrood.

Salmorejo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

MarianB 16 mei 2022 - 23:05

Heerlijk recept; al twee keer gemaakt tijdens onze vakantie in Portugal

Reply
R. Oosterbaan 19 juli 2022 - 12:45

Er staat 4-6 personen, maar de soep uitgieten in 2 borden?. Hoe dan?

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2022 - 13:00

Scherp! Het ligt eraan of je het serveert als amuse, voor- of hoofdgerecht! Maar heb het aangepast om het wat te verduidelijken 🙂

Reply
@etenmetdebietjes 21 juli 2024 - 09:52

Heerlijk recept, maar Parmaham in Spaanse soep? Neem een mooie jamon de Serrano 💕

Reply
Jeannette 28 juni 2025 - 07:37

Het smaakte superlekker en inderdaad heel eenvoudig. Weer een topper van jullie👍

Reply
Michelle 13 augustus 2025 - 20:42

Zo veel olie maar geen water in deze soep?

Reply