Rode wijnsaus

heerlijk bij vlees

door SmaakMenutie
Rode wijnsaus

Onmisbaar

In de wintermaanden, en dan bedoel ik vooral de feestdagen, verschijnt rode wijnsaus (net als rode portsaus) vaak op tafel. Maar ook als het geen feestdag is, dan is deze saus onmisbaar bij je entrecôte, biefstuk of lamsrack. Laat de saus even goed indikken en je serveert een heerlijke zelfgemaakte rode wijnsaus!

Rode wijnsaus

Rode wijnsaus

Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.3/5
( 101 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 ml rode wijn
  • 125 g roomboter
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 runderbouillon blokje

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 1 teen knoflook ragfijn. Fruit aan in een (steel)pannetje in een klont boter. Laat met deksel 5 minuten zachtjes stoven. Voeg ook alvast 2 laurierblaadjes toe.
  • Schenk 300-350 ml rode wijn bij de ui samen met 200 ml runderbouillon van een 1/2 blokje.
  • Laat het geheel zonder deksel nu 15-20 minuten zachtjes koken tot ongeveer de helft is verdampt.
  • Schenk de saus door een zeef in een (ander) pannetje en breng opnieuw tegen de kook.
  • Zet het vuur nu heel laag en voeg in etappes kleine klontjes 125 g ijskoude roomboter toe om het geheel te binden. Dit wordt ook wel 'monteren' genoemd. Je bindt de saus dus met de ijskoude boter. Gebruik hiervoor een kleine garde.
  • Tip: wil je wat minder boter gebruiken? Maak dan een papje van 1 el maizena en 1 el water en voeg dit toe. Maizena werkt ook als je de saus wat dikker wil hebben. Van origine is rode wijnsaus sowieso wat dunner dan andere sauzen.

Rode wijnsaus recept Rode wijnsaus maken Wijnsaus Klassieke rode wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Ralph 12 februari 2021 - 09:35

Kan je deze saus ook een dag van tevoren maken en daarna opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2021 - 10:43

Ja dat kan hoor Ralph!

Reply
Nathalie 13 mei 2021 - 08:56

Heel erg smaakvol, bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:45

Fijn dat de wijnsaus in de smaak viel Nathalie! 🙂

Reply
Jan 17 april 2023 - 13:29

Kan je de ingekookte wijn voor dat je ‘m bindt ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2023 - 10:24

Ja ik denk het wel hoor! 🙂

Reply
1 2