Een snellere variant
Eerder maakten we al de klassieke rendang van rundvlees, maar vandaag kiezen we voor een heerlijke variatie: ajam rendang, oftewel rendang van kip.
Dit gerecht heeft dezelfde kruidige smaak als de traditionele versie, maar is sneller klaar. Waar rundvlees minstens 3-4 uur moet sudderen om boterzacht te worden, is deze kipvariant al in de helft van de tijd perfect gaar. Toch geldt ook hier: hoe langer je de kip laat sudderen, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt.
Welke kip gebruik je?
Voor ajam rendang raden wij kipdijfilet aan, omdat dit stuk vlees mals blijft en goed tegen een lange suddertijd kan. Maar je kunt ook kiezen voor kippenpoten, drumsticks of een combinatie. Hoe meer bot in de kip zit, hoe intenser de smaak van de saus zal worden. Houd er dan wel rekening mee dat de suddertijd iets langer kan zijn.
De boemboe: de basis van de smaak
De krachtige smaak van ajam rendang komt grotendeels van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van ons recept. Wij maken onze boemboe door sjalotten, knoflook, rode pepers, gemalen laos, kurkuma, ketoembar (gemalen korianderzaad) en kruidnagels fijn te malen tot een gladde pasta. Deze fruiten we kort aan in een pan met zonnebloemolie, zodat de smaken goed vrijkomen. Vervolgens voegen we kokosmelk, een beetje suiker en ketjap manis toe.
Sudderen voor de perfecte smaak
Als de boemboe goed gefruit is en de kokosmelk is toegevoegd, gaat de kip erbij, samen met een paar blaadjes salam (Indisch laurier). Daarna laat je het geheel minstens 75 tot 90 minuten sudderen op een matig vuurtje. Voor een mild-pittige variant gebruiken wij 2-3 rode pepers, maar als je van extra pit houdt kun je meer pepers toevoegen, rawit-pepertjes gebruiken of de suiker weglaten. Wil je de smaak halverwege aanpassen? Voeg dan gerust een paar lepels sambal toe om het gerecht naar jouw smaak bij te sturen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is ‘ie precies zo mild of spicy als je wilt.
Op het bord
Ajam rendang is het lekkerst in combinatie met witte rijst en een fris groentegerecht zoals urap urap (knapperige groente met kokos) of ketoprak (een gerecht met taugé, komkommer, tofu en pindadressing). Zo krijg je een lekker gebalanceerde maaltijd met zowel kruidige als frisse elementen en komt de rendang het beste tot zijn recht. Selamat makan!
75 reacties
Echt super lekker! Straks lekker eten samen met de zelf gemaakte sambal roedjak en rijst. Kijk er nu al naar uit
Herstel het is uiteraard de sambal Badjak, tevens de kip eerst lekker laten stoven en daarna geplukt om daarna toe te voegen aan de boemboe toe te voegen.
Gr,Erik
Zo lekker zeg Erik! Heerlijk met zelfgemaakte sambal 🙂 We hopen dat het in de smaak viel!
Heerlijk gerecht! Heb het in de slowcooker gedaan en 8 uur op low laten stoven…
Mmm lekker Priscilla zo lang stoven, fijn dat het ook in de slowcooker kan. Heel goed! 🙂
Moin,even een kort bericht uit noord Duitsland ik ben nu jullie recept aan het bereiden,
als het net zo smaakt als het ruikt is het 100% umwerfend.danke im voraus
Schöne Grüße Erik
Leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 En smaakte het net zo goed als dat het rook?
Hoi! Is het ook mogelijk dit in de slowcooker te maken? Moet ik dan wat minder vocht gebruiken?
Hoi Claudia! Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, aangezien wij niet met een slowcooker werken. Maar ik denk dat het wel zou moeten lukken hoor. Veel andere gerechten kunnen namelijk ook goed in de slowcooker.
Hoi Claudia,
Ik had het zelfde idee. Heb je het inmiddels al gemaakt met de slowcooker, en hoe was het?
Tips of ideen die je wil delen?
Groetjes Dirk
In de foto zie ik daon salam of djeroek poeroet in de pan maar niet in de ingredientenlijst. Kan dat toegevoegd worden voor extra smaak?
Hoi Marianne, dat is salam inderdaad! Dat geeft extra smaak maar is niet verplicht. Thanks voor je oplettendheid. Ik ga het erbij zetten 🙂