Home Hoofdgerechten Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

door SmaakMenutie
Quiche met Parmaham en ricotta

Italiaanse twist

Quiche! Alleen de naam al doet ons denken aan een gezellige maaltijd waarbij iedereen mee kan genieten. Deze hartige taart is afkomstig uit Frankrijk, maar de oorsprong ligt eigenlijk in Duitsland.

Het woord komt van kuchen, wat ‘taart’ betekent. De klassieke versie, de quiche Lorraine, is misschien wel de bekendste. Maar wat maakt een quiche zo geliefd? Waarschijnlijk de eenvoud. Met een basis van deeg, eieren en room kun je namelijk eindeloos variëren. Vandaag kiezen wij voor een mediterrane invulling, want wij maken een quiche met Parmaham en romige ricotta.

Hartige taart Parmaham

Parmaham

Parmaham, of prosciutto di Parma, is een van de meest bekende hamsoorten uit Italië. Deze ham wordt gemaakt in de regio rond Parma en rijpt vaak meer dan een jaar. Het resultaat is een zachte smaak die niet overheerst maar juist heerlijk samengaat met andere ingrediënten. In onze quiche zorgt de Parmaham voor een hartige, licht zoute smaak die perfect contrasteert met de romigheid van de kaas en de frisheid van de groenten.

Quiche ingrediënten

Ricotta: zacht en veelzijdig

Ricotta is een frisse Italiaanse kaas die traditioneel wordt gemaakt van de wei die overblijft na het bereiden van andere kazen. Het woord betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Deze kaas is luchtig, mild en romig, waardoor hij ideaal is in zowel hartige als zoete gerechten. In onze quiche zorgt ricotta voor een lichte textuur en een zachte smaak die zich goed laat combineren met groenten en vleeswaren. Samen met eieren en room vormt het de perfecte basisvulling voor een smeuïge quiche.

Onze quiche stap voor stap

We beginnen met een quichevorm van ongeveer 26 centimeter, bekleed met hartig taartdeeg. Op de bodem leggen we gebakken ringen rode ui en prei, die zorgen voor een zoetige en kruidige basis. Daaroverheen gaat een laag Parmaham, gevolgd door zachte mozzarella en nog een laag Parmaham.

Quiche maken

Intussen kloppen wij een mengsel van eieren, ricotta, kookroom en een beetje bloem. Dit schenken we over de vulling zodat alles mooi bindt. Tot slot steken we wat cherrytomaatjes in de vulling en strooien we er een dunne laag Parmezaanse kaas overheen. Na zo’n 40 minuten in de oven hebben we een goudbruine quiche die meteen uitnodigt om aan te snijden.

Quiche recept

Serveerideeën en extra tips

Het fijne aan quiche is dat je hem zowel warm als koud kunt eten. Warm uit de oven is hij heerlijk als avondmaaltijd met een frisse groene salade erbij. Koud is hij perfect om mee te nemen naar het werk of als lunch de volgende dag.

Quiche met prei

Ook op een picknick doet deze quiche met Parmaham en ricotta het uitstekend: stevig, smaakvol en makkelijk in punten te snijden. En wie graag varieert, kan de Parmaham bijvoorbeeld vervangen door spekjes of zalm, en de ricotta eens combineren met geitenkaas.

Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 125 g cherrytomaten
  • 90 g Parmaham
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml kookroom
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 4 eieren
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 2 el bloem
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Snijd 1 prei en 1 rode ui in smalle ringen en bak in een scheutje olijfolie 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Klop ondertussen met een garde 4 eieren los met 250 g ricotta, 50 ml kookroom, 2 el bloem en een snuf zout en peper.
  • Bekleed een quichevorm (ongeveer 26 cm) met bakpapier en verdeel 6 plakjes hartig taartdeeg over de bodem en prik gaatjes in het deeg.
  • Vul eerst met het ui-preimengsel, vervolgens een laagje Parmaham, een laag mozzarella en eindig met de rest van de Parmaham.
  • Schenk het ricottamengsel over het geheel en steek her en der wat cherrytomaten in het geheel. Bestrooi tot slot met een dun laagje Parmezaanse kaas. Plaats circa 40 minuten in de oven.

Quiche met Parmaham en ricotta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

SmaakMenutie 5 maart 2018 - 12:17

Hoi Tessa, wat leuk om te horen! 🙂 Ja het is een beetje afhankelijk van de oven, soms moet ‘ie ietsje langer totdat de quiche mooi bruin en krokant is!

Reply
Hennie 31 augustus 2021 - 19:51

Beetje jammer dat jullie niet zelf het deeg hebben gemaakt 😉; is zó makkelijk: 2 delen bloem, 1 deel boter en zoveel ijskoud water dat je er een soepel deeg van kunt maken. Eventueel kruiden en zout toevoegen. Natte bodem voorkom ik door de groentevulling goed uit te laten lekken en bodem eerst te bestrooien met paneermeel havenmoutvlokken e/o geraspte kaas. Of de bodem eerst zo’n 10 minuutjes blindbakken

Reply
SmaakMenutie 1 september 2021 - 11:00

Is inderdaad niet moeilijk Hennie! Zelf maken kan, wij kozen voor kant-en-klaar, nog makkelijker. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt, als de smaak maar goed is. Thanks voor de beschrijving, handig voor onze lezers die het ook zelf willen maken 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:19

Ik vermoed dat het inderdaad door de bladerdeeg komt Paul, ik zal het dan ook als optie verwijderen uit de ingrediënten-lijst. Gelukkig viel-ie alsnog in de smaak!

Reply
Smj 21 april 2022 - 18:54

Bij mij ook een hele natte drap op de bodem. De taart was niet compact maar viel helemaal uit elkaar.
De smaak is wel lekker.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2022 - 12:15

Voor de stevigheid kan je optioneel 2 el bloem toevoegen aan het mengsel. Ik heb dit ook toegevoegd in het recept

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 16:53

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Els! Ja dat kan hoor 🙂

Reply
Karin 18 januari 2023 - 11:04

Hoiii, mag ik vragen wat voor maat quichevorm jullie gebruiken ?
Met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2023 - 11:47

Ongeveer 26 cm Karin. Een springvorm kan je overigens ook gebruiken!

Reply
Ellen 18 januari 2023 - 13:02

Wat voor room kan je nog meer gebruiken, lactose vrij?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 13:16

Je zou het eventuele achterwege kunnen laten en anders een lactose vrije variant kiezen 🙂

Reply
1 2