Home <30 minuten Pollo al marsala

Pollo al marsala

kip in marsala wijnsaus met champignons

door SmaakMenutie
Pollo al marsala

Scaloppine

Pollo al marsala is een klassiek Italiaans gerecht van mals gebakken kip in marsala wijnsaus en champignons. Marsala is versterkte wijn uit Sicilië, waar het gerecht dan ook zijn oorsprong vindt. Pollo al marsala is een variatie op scaloppine. Scaloppine zijn Italiaanse kalfsschnitzels (dungesneden en plat geslagen) die eerst gebloemd worden en vervolgens kort worden aangebakken in weinig olie (ook wel gesauteerd in kokstermen). In dit recept gebruiken we kipschnitzels en worden de champignons gebakken in dezelfde pan en blussen we het geheel af met de marsala wijn. Ergens lijkt deze kip marsala (overigens niet te verwarren met Surinaamse kip massala) op een andere Italiaanse klassieker saltimbocca, waar we dezelfde techniek toepassen. Serveer zoals wij met friet en een frisse little gem salade, maar pasta kan net zo goed. Buon appetito!

Pollo al marsala

Pollo al marsala (kip in marsala wijnsaus)

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 52 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 50 g bloem
  • 150 ml marsala wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el maïzena
  • Verse peterselie
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Halveer 2-3 kipfilets en sla plat zodat je 4-6 dunne stukken filet krijgt. Bestrooi rondom met zout en peper en haal lichtjes door de bloem.
  • Verhit een flinke klont roomboter en/of olijfolie in een ruime koekenpan en bak de kip rondom bruin en gaar in circa 4 minuten. Haal uit de pan en zet weg.
  • Snipper ondertussen 1-2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 250 g kastanjechampignons in plakjes.
  • Bak de champignons in het bakvet van de kip rondom bruin. Zodra ze vocht afgeven voeg dan de sjalot en knoflook toe en bak nog even kort mee. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Schenk 150 ml marsala bij het geheel en en laat op (middel)hoog vuur voor in enkele minuten ongeveer de helft inkoken.
  • Voeg 250 ml heet water toe samen met een 1/2 kippenbouillon blokje. Breng tegen de kook. Laat nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak een papje van 2 el maïzena en 2 el vocht en voeg toe aan de saus om in te dikken tot de gewenste dikte. Voeg ook een flinke hand verse fijngesneden peterselie toe. Doe de kip terug in de pan en laat nog even warm worden.

Kip marsala receptScaloppinePollo al marsalaKip marsalaScaloppine funghi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Regina 31 januari 2024 - 10:32

Dat ziet er goed uit!
Maar moet je perse marsala wijn nemen of mag gwn rood ook?
Zeker maken van de week👌🏻

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2024 - 14:12

Dankje! Ja marsala is wel de smaakmaker (én de naamgever), dus rode wijn zal heel anders uitpakken. Mocht je geen marsala hebben, dan is eventueel madeira ook goed!

Reply
Astrid Evers 7 februari 2024 - 07:16

Dit hebben we zondag gemaakt. Heb alleen de marsala wijn vervangen door sherry. Wij vonden het heerlijk, net als zoveel recepten. Dankjewel!

Reply
Laura 11 november 2024 - 18:14

Hoi! Ik wil dit gerecht graag gaan maken, maar wij drinken niet zo vaak wijn. Bij de gall en gall kun je 100 ml speciale marsala wijn halen om mee te koken of een fles van 750 ml. Is het erg om maar 100 ml toe te voegen of doet dat echt af aan de smaak?

Reply
SmaakMenutie 12 november 2024 - 10:27

Nee hoor, dat is natuurlijk helemaal prima! Voeg dan 50 ml extra bouillon toe.

Reply