Home <30 minuten Pollo al marsala

Pollo al marsala

kip in marsalasaus met champignons

door SmaakMenutie
Pollo al marsala

Een Italiaanse klassieker

Pollo al marsala is een traditioneel Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt op het eiland Sicilië. Het is heel simpel maar super lekker gerecht dat bestaat uit malse kipfilet in een romige marsalasaus met champignons. De naam verwijst naar een versterkte wijn uit deze regio (Marsala) die het gerecht zijn karakteristieke smaak geeft.

Pollo al marsala is een variatie op de bekende Italiaanse scaloppine, waarbij dun gesneden vlees wordt aangebraden en geserveerd in een heerlijke saus. Verwar dit gerecht overigens niet met de Surinaamse kip massala! De enige overeenkomst is dat de namen erg op elkaar lijken, maar het is een volstrekt ander gerecht.

Scaloppine funghi

De bereiding van pollo al marsala

De basis van pollo al marsala is heel eenvoudig. De kip gaat eerst lichtjes door de bloem, wat niet alleen helpt bij het extra bruin maken van de buitenkant, maar ook bijdraagt aan het binden saus. De gebloemde kip wordt kort aangebakken in olijfolie tot een goudbruine kleur (ook wel ‘sauteren als je indruk wil maken op je gasten). In dezelfde pan worden vervolgens de kastanjechampignons gebakken. Zodra deze mooi zacht en bruin zijn, wordt de pan afgeblust met de smaakmaker van de saus: de Marsala wijn. Die vervolgens inkookt (met een beetje hulp van wat maizena) tot een heerlijke saus. Soms wordt er wat room aan toegevoegd, maar eigenlijk is dit vloeken in de Italiaanse kerk. Dus wij laten dit uiteraard achterwege.

Kip marsala recept

Vergelijking met scaloppine en saltimbocca

Pollo al marsala vertoont dus behoorlijk wat gelijkenissen met andere Italiaanse klassiekers zoals scaloppine en saltimbocca. Scaloppine verwijst namelijk (letterlijk) naar dun gesneden en/of platgeslagen kalfsvlees, kip of varkensvlees (schnitzels), dat op een vergelijkbare manier wordt bereid en ook gecombineerd wordt met een saus van citroen, wijn of tomaat. Saltimbocca daarentegen wordt traditioneel gemaakt met kalfsvlees, prosciutto en salie, en wordt eveneens kort gebakken en afgeblust met wijn. Hoewel pollo al marsala minder bekend is dan deze twee gerechten vinden wij het lastig kiezen wat onze favoriet is. Wil je daar zelf achterkomen? Probeer ze alledrie!

Scaloppine

Hoe te serveren?

Pollo al marsala kan op verschillende manieren worden geserveerd. Een heerlijke combinatie is met Italiaanse geroosterde aardappeltjes of krokante frietjes en een frisse little gem salade. Maar ook pasta zoals tagliatelle of pappardelle past uitstekend bij dit gerecht. Kies trouwens altijd voor een pasta met brede linten; die houden de saus namelijk goed vast. Voor een lichtere optie kan het ook prima geserveerd worden met gegrilde groenten of een aardappelpuree. Hoe je het ook serveert, buon appetito!

Italiaanse aardappeltjes
Serveer pollo al marsala net als wij met deze Italiaanse aardappeltjes
Pollo al marsala

Pollo al marsala (kip in marsalasaus)

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 50 g bloem
  • 150 ml marsala wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el maïzena
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Halveer door de lengte 2-3 kipfilets en sla ze plat met een vleeshamer zodat je 4-6 dunne stukken filet krijgt. Bestrooi rondom met zout en peper en haal lichtjes door de bloem.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de kip rondom bruin en gaar in circa 4 minuten. Haal uit de pan en zet weg.
  • Snipper ondertussen 1-2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 250 g kastanjechampignons in plakjes.
  • Bak de champignons in het bakvet van de kip rondom bruin. Zodra ze vocht afgeven, voeg dan de sjalot en knoflook toe en bak nog even kort mee. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Schenk 150 ml marsala bij het geheel en laat op (middel)hoog vuur in enkele minuten voor ongeveer de helft inkoken.
  • Voeg 250 ml heet water toe samen met een 1/2 kippenbouillon blokje. Breng tegen de kook. Laat nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak een papje van 2 el maïzena en 2 el vocht uit de pan (of water) en voeg toe aan de saus om in te dikken. Voeg ook een flinke hand verse fijngesneden peterselie toe. Doe de kip terug in de pan en verwarm nog even.

Kip marsala

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Regina 31 januari 2024 - 10:32

Dat ziet er goed uit!
Maar moet je perse marsala wijn nemen of mag gwn rood ook?
Zeker maken van de week👌🏻

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2024 - 14:12

Dankje! Ja marsala is wel de smaakmaker (én de naamgever), dus rode wijn zal heel anders uitpakken. Mocht je geen marsala hebben, dan is eventueel madeira ook goed!

Reply
Astrid Evers 7 februari 2024 - 07:16

Dit hebben we zondag gemaakt. Heb alleen de marsala wijn vervangen door sherry. Wij vonden het heerlijk, net als zoveel recepten. Dankjewel!

Reply
Laura 11 november 2024 - 18:14

Hoi! Ik wil dit gerecht graag gaan maken, maar wij drinken niet zo vaak wijn. Bij de gall en gall kun je 100 ml speciale marsala wijn halen om mee te koken of een fles van 750 ml. Is het erg om maar 100 ml toe te voegen of doet dat echt af aan de smaak?

Reply
SmaakMenutie 12 november 2024 - 10:27

Nee hoor, dat is natuurlijk helemaal prima! Voeg dan 50 ml extra bouillon toe.

Reply