Steak tartare

door SmaakMenutie
Steak tartare

Tartaria

Een voorgerecht wat veelal wordt gemaakt tijdens de feestdagen is steak tartare. Maar ook op andere momenten is dit een heerlijk hapje om de avond mee te beginnen. In Amsterdam heb je tegenwoordig ook een heuse tartaria, het eerste tartaarrestaurant van Nederland. Al met al, de tartare is hot! Wij maakten al eerder de tonijntartaar en zijn vegetarische broertje: de ‘steak tartare’ van tomaat. Minstens zo lekker, en leuk als je eens wil variëren! Serveer er, zoals het hoort, lekker wat frietjes bij.

Steak tartare

Steak tartare

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

150 g kogelbiefstuk (of ossenhaas) (75-100 per persoon als voorgerecht)
2 eieren
2 kwarteleitjes (optioneel)
1/2 sjalot
2 tl scherpe mosterd
1 tl worcestersaus
Verse platte peterselie
Mini augurkjes (cornichons)
Kappertjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met de saus. Doe 2 eierdooiers (het eigeel) in een kommetje en meng met 2 tl scherpe mosterd en 1 tl worcestersaus. Voeg nu steeds een scheutje olijfolie toe (totaal ongeveer 4-5 tl) en klop met een garde tot een gladde emulsie.
  • Snijd een halve sjalot, een paar mini augurkjes en een handje peterselie ragfijn en meng deze door de saus.
  • Nu de biefstuk. Zorg dat de biefstuk goed koud is. Eventueel kan je het even in de vriezer leggen voor je het gaat snijden. Snijd blokjes van ca. 0,5 cm.
  • Doe de saus bij de biefstuk en meng alles grondig door elkaar. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  • Gebruik een kookring om de steak tartare gelijkmatig te verdelen.
  • Pocheer (zie hier hoe je dat doet), kook of bak een kwarteleitje en plaats deze op de steak tartare.
  • Maak af met wat verse peterselie, kappertjes, verse peper en een beetje mosterd!

Steak tartare recept Steak tartaar steak tartare

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Christel 26 december 2020 - 21:23

Het was top!

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:17

Leuk om te horen Christel, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Marcel 20 december 2022 - 10:27

Hoi eet je dit met rauwe biefstuk ?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2022 - 10:41

Jazeker, dat is steak tartare 🙂

Reply
Bianca 23 mei 2023 - 16:31

Ik heb gehoord dat je dit ook goed kan maken met ezeltjesvlees of te wel tri-tip. Hebben jullie daar ervaring mee? is wel heel mager vlees toch, en heb ik nog in de vriezer. Van proberen kan je leren, maar vragen is meer weten. Thx.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 13:34

Oei, daar hebben we geen ervaring mee! Dus dat wordt dan proberen 😉 We zijn benieuwd!

Reply