Een voorgerecht wat veelal wordt gemaakt tijdens de feestdagen is steak tartare. Maar ook op andere momenten is dit een heerlijk hapje om de avond mee te beginnen. In Amsterdam heb je tegenwoordig ook een heuse tartaria, het eerste tartaarrestaurant van Nederland. Al met al, de tartare is hot! Wij maakten al eerder de tonijntartaar en zijn vegetarische broertje: de ‘steak tartare’ van tomaat. Minstens zo lekker, en leuk als je eens wil variëren! Serveer er, zoals het hoort, lekker wat frietjes bij.
150 g kogelbiefstuk (of ossenhaas) (75-100 per persoon als voorgerecht)
2 eieren
2 kwarteleitjes (optioneel)
1/2 sjalot
2 tl scherpe mosterd
1 tl worcestersaus
Verse platte peterselie
Mini augurkjes (cornichons)
Kappertjes (optioneel)
Zo maak je het
Begin met de saus. Doe 2 eierdooiers (het eigeel) in een kommetje en meng met 2 tl scherpe mosterd en 1 tl worcestersaus. Voeg nu steeds een scheutje olijfolie toe (totaal ongeveer 4-5 tl) en klop met een garde tot een gladde emulsie.
Snijd een halve sjalot, een paar mini augurkjes en een handje peterselie ragfijn en meng deze door de saus.
Nu de biefstuk. Zorg dat de biefstuk goed koud is. Eventueel kan je het even in de vriezer leggen voor je het gaat snijden. Snijd blokjes van ca. 0,5 cm.
Doe de saus bij de biefstuk en meng alles grondig door elkaar. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Gebruik een kookring om de steak tartare gelijkmatig te verdelen.
Pocheer (zie hier hoe je dat doet), kook of bak een kwarteleitje en plaats deze op de steak tartare.
Maak af met wat verse peterselie, kappertjes, verse peper en een beetje mosterd!
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers. Kortom, jouw dagelijkse menutie! Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Klik dan hier.
Ik heb gehoord dat je dit ook goed kan maken met ezeltjesvlees of te wel tri-tip. Hebben jullie daar ervaring mee? is wel heel mager vlees toch, en heb ik nog in de vriezer. Van proberen kan je leren, maar vragen is meer weten. Thx.
6 reacties
Het was top!
Leuk om te horen Christel, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂
Hoi eet je dit met rauwe biefstuk ?
Jazeker, dat is steak tartare 🙂
Ik heb gehoord dat je dit ook goed kan maken met ezeltjesvlees of te wel tri-tip. Hebben jullie daar ervaring mee? is wel heel mager vlees toch, en heb ik nog in de vriezer. Van proberen kan je leren, maar vragen is meer weten. Thx.
Oei, daar hebben we geen ervaring mee! Dus dat wordt dan proberen 😉 We zijn benieuwd!