Tante Inge
Misschien wel een van de bekendste Indische gerechten met makreel: pepesan ikan. In onze familie is dit recept al generaties oud.
Mijn tante Inge leerde het van haar moeder, die het weer van háár moeder kreeg. Elke keer als het hier op tafel komt, is het een feest van geur, herinnering en smaak.
Hoewel je dit gerecht prima kunt maken met gerookte makreel, raden we je toch echt de verse vis aan. De smaak is voller en het vlees zachter. Ga dus vooral langs de visboer (bel even van te voren). En vraag of hij de makreel voor je schoonmaakt – dat scheelt een hoop werk thuis.
De boemboe als smaakbasis
De kracht van pepesan ikan zit in de boemboe, de welbekende geurige specerijenpasta die diep in de vis trekt. Je maakt ‘m door sjalotten, rode peper, knoflook, kemirinoten, verse gember (djahé), kurkuma, ketoembar (korianderpoeder), een beetje gula djawa (palmsuiker) en een scheut zonnebloemolie te mixen.
Gebruik hiervoor een hakmolentje of keukenmachine. De geur die vrij komt bij het aanfruiten van deze pasta is intens en uitnodigend. Voeg daarna tomatenpuree en tamarindepasta toe, gevolgd door wat groentebouillon. Laat het op laag vuur zo’n tien minuten zachtjes pruttelen tot het iets is ingedikt.
Vullen, stomen en klaar
Zodra je boemboe klaar is, vul je de buikholte van de makreel royaal hiermee. Voeg een paar djeroek poeroet-blaadjes (limoenblad) toe, samen met een gekneusde stengel sereh (citroengras). Vouw de vis dicht en wikkel hem strak in aluminiumfolie. Daarna hoeft hij alleen nog gestoomd te worden, een minuut of dertig is genoeg.
De stoom zorgt ervoor dat de vis lekker zacht wordt. Wees niet bang voor graatjes: bij makreel laat het vlees zich makkelijk van de graat halen. Laat eventueel de kop verwijderen door de visboer, als je dat prettiger vindt.
Gezond én smaakvol
Behalve dat pepesan ikan heerlijk is, is het ook nog eens een gezonde keuze. Makreel is rijk aan omega 3-vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en een goede hersenfunctie. Daarnaast bevat makreel veel eiwitten, vitamine D en B12.
Dankzij de verse kruiden en specerijen is dit gerecht niet alleen voedzaam, maar ook licht verteerbaar. De kurkuma en gember hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin we steeds bewuster willen eten.
Serveer zoals thuis
Bij ons thuis eten we pepesan ikan het liefst met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). De saus maak je zo pittig als je zelf wilt. In onze familie houden we het mild-pittig, maar voel je vrij om extra sambal toe te voegen als je van wat meer vuur houdt.
Een gerecht als dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje voorbereiding en goede ingrediënten zet je iets op tafel dat rijk is aan smaak en gewoon ontzettend lekker is!
31 reacties
Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met gestoomde makreel. Omdat ik kerimi noten niet kon vinden heb ik macademia noten gebruikt en sambal goreng boontjes met rijst erbij gegeten. Het gerecht was heerlijk en zeker een aanrader om nog eens te maken.
Leuk om te horen Huibert! En een heerlijke combinatie met de sambal goreng boontjes en rijst 🙂
Heerlijk gerecht. Na ritje langs visboeren in Alkmaar bleek makreel ongerookt Alleen verkrijgbaar vanuit de vriezer bij de Toko.
Fijn dat de pepesan in de smaak viel Liesbeth, leuk om te horen dat je er zoveel moeite voor gedaan hebt om de ongerookte te krijgen! 🙂
Gemaakt met gerookte makreel. Top gerecht. Bedankt. Thuisfront eist dit gerecht vaker
Fijn dat het met gerookte makreel gelukt is. Goed idee! En leuk dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂
Ga het volgende week maken. Is de baktijd met gerookte makreel het zelfde?
Lekker Marcel! Je kan dan dezelfde baktijd aanhouden, maar iets korter kan ook 🙂
Hi! Klinkt heerlijk, maar is het ook aan te raden met een andere vis zoals zeebaars bijvoorbeeld?
Groet
Hi Mieke, het is inderdaad een heerlijk gerecht! Het is zeker te maken met andere vissoorten. Misschien moet je dan wel even de baktijd wat aanpassen, afhankelijk van de vis. Eet smakelijk alvast!