Home Erik's Asia Pepesan ikan

Pepesan ikan

Indische gestoomde makreel

door SmaakMenutie
Pepesan ikan

Tante Inge

Misschien wel een van de bekendste Indische gerechten met makreel: pepesan ikan. In onze familie is dit recept al generaties oud.

Mijn tante Inge leerde het van haar moeder, die het weer van háár moeder kreeg. Elke keer als het hier op tafel komt, is het een feest van geur, herinnering en smaak.

Pepesan ikan makreel

Hoewel je dit gerecht prima kunt maken met gerookte makreel, raden we je toch echt de verse vis aan. De smaak is voller en het vlees zachter. Ga dus vooral langs de visboer (bel even van te voren). En vraag of hij de makreel voor je schoonmaakt – dat scheelt een hoop werk thuis.

Pepesan ikan recept

De boemboe als smaakbasis

De kracht van pepesan ikan zit in de boemboe, de welbekende geurige specerijenpasta die diep in de vis trekt. Je maakt ‘m door sjalotten, rode peper, knoflook, kemirinoten, verse gember (djahé), kurkuma, ketoembar (korianderpoeder), een beetje gula djawa (palmsuiker) en een scheut zonnebloemolie te mixen.

Pepesan boemboe
Zelf boemboe maken

Gebruik hiervoor een hakmolentje of keukenmachine. De geur die vrij komt bij het aanfruiten van deze pasta is intens en uitnodigend. Voeg daarna tomatenpuree en tamarindepasta toe, gevolgd door wat groentebouillon. Laat het op laag vuur zo’n tien minuten zachtjes pruttelen tot het iets is ingedikt.

Vullen, stomen en klaar

Zodra je boemboe klaar is, vul je de buikholte van de makreel royaal hiermee. Voeg een paar djeroek poeroet-blaadjes (limoenblad) toe, samen met een gekneusde stengel sereh (citroengras). Vouw de vis dicht en wikkel hem strak in aluminiumfolie. Daarna hoeft hij alleen nog gestoomd te worden, een minuut of dertig is genoeg.

Pepesan ikan maken

De stoom zorgt ervoor dat de vis lekker zacht wordt. Wees niet bang voor graatjes: bij makreel laat het vlees zich makkelijk van de graat halen. Laat eventueel de kop verwijderen door de visboer, als je dat prettiger vindt.

Gezond én smaakvol

Behalve dat pepesan ikan heerlijk is, is het ook nog eens een gezonde keuze. Makreel is rijk aan omega 3-vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en een goede hersenfunctie. Daarnaast bevat makreel veel eiwitten, vitamine D en B12.

Ikan pepesan

Dankzij de verse kruiden en specerijen is dit gerecht niet alleen voedzaam, maar ook licht verteerbaar. De kurkuma en gember hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin we steeds bewuster willen eten.

Serveer zoals thuis

Bij ons thuis eten we pepesan ikan het liefst met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). De saus maak je zo pittig als je zelf wilt. In onze familie houden we het mild-pittig, maar voel je vrij om extra sambal toe te voegen als je van wat meer vuur houdt.

Gestoofde makreel

Een gerecht als dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje voorbereiding en goede ingrediënten zet je iets op tafel dat rijk is aan smaak en gewoon ontzettend lekker is!

Pepesan ikan

Pepesan ikan

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 kemirinoten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 verse makrelen (schoongemaakt)
  • 2 stengels sereh
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 groente bouillonblokje 
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el tamarinde pasta
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gula djawa
  • Paar blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
  • Mix met de hakmolen 1-2 sjalotten, 1 rode peper, 3 tenen knoflook, 5 kemirinoten, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een scheut zonnebloemolie tot een boemboe.
  • Verdun in een kommetje 1 el tamarinde pasta met 2 el water.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en voeg 1 blikje tomatenpuree toe. Meng door het geheel. Voeg ook de verdunde tamarinde pasta toe.
  • Schenk circa 100 ml water bij het geheel met een 1/2 verkruimeld groentebouillon blokje. Breng tegen de kook en laat in 10 minuten op laag vuur indikken.
  • Leg de verse (en schoongemaakte) makreel op een stuk aluminiumfolie en vul riant met de boemboe, 1 gekneusde stengel sereh en enkele limoenblaadjes. Verdeel ook wat boemboe op de vis. 
  • Vouw het folie dicht en plaats 30 minuten in de oven. Verwijder de limoenblaadjes en de sereh en serveer met witte rijst.

Pepesan ikan

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Huibert Boon 16 mei 2020 - 18:26

Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met gestoomde makreel. Omdat ik kerimi noten niet kon vinden heb ik macademia noten gebruikt en sambal goreng boontjes met rijst erbij gegeten. Het gerecht was heerlijk en zeker een aanrader om nog eens te maken.

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 10:06

Leuk om te horen Huibert! En een heerlijke combinatie met de sambal goreng boontjes en rijst 🙂

Reply
Liesbeth Bouwman 3 mei 2020 - 20:56

Heerlijk gerecht. Na ritje langs visboeren in Alkmaar bleek makreel ongerookt Alleen verkrijgbaar vanuit de vriezer bij de Toko.

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2020 - 10:32

Fijn dat de pepesan in de smaak viel Liesbeth, leuk om te horen dat je er zoveel moeite voor gedaan hebt om de ongerookte te krijgen! 🙂

Reply
Marcel 17 februari 2020 - 17:06

Gemaakt met gerookte makreel. Top gerecht. Bedankt. Thuisfront eist dit gerecht vaker

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 12:00

Fijn dat het met gerookte makreel gelukt is. Goed idee! En leuk dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Marcel 25 januari 2020 - 18:04

Ga het volgende week maken. Is de baktijd met gerookte makreel het zelfde?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:17

Lekker Marcel! Je kan dan dezelfde baktijd aanhouden, maar iets korter kan ook 🙂

Reply
Mieke 27 september 2019 - 09:06

Hi! Klinkt heerlijk, maar is het ook aan te raden met een andere vis zoals zeebaars bijvoorbeeld?
Groet

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:29

Hi Mieke, het is inderdaad een heerlijk gerecht! Het is zeker te maken met andere vissoorten. Misschien moet je dan wel even de baktijd wat aanpassen, afhankelijk van de vis. Eet smakelijk alvast!

Reply
1 2 3