Home Erik's Asia Pepesan ikan

Pepesan ikan

Indische gestoomde makreel

door SmaakMenutie
Pepesan ikan

Tante Sigrid

Misschien wel een van de bekendste gerechten met makreel: Pepesan ikan. Dit recept is van mijn tante (Sigrid), die het op haar beurt natuurlijk weer van mijn oma kreeg. Je kan het maken met gerookte makreel maar nog lekkerder is het om verse makreel van de visboer te kopen. Vraag aan de visboer of hij hem schoonmaakt voor je en het enige wat jij nog maar hoeft te doen is hem vullen met de heerlijke boemboe. Even stomen in aluminiumfolie en klaar is kees. Uiteraard kan je de kop er ook door de visboer af laten halen. Wees niet bang voor graatjes want bij gestoomde makreel valt het vlees er zo af. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Bij ons is-ie mild-pittig, maar voeg gerust riant sambal toe naar smaak. Eet het lekker met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen.

Pepesan ikan

Pepesan ikan

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 6 kemirinoten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 verse makrelen (schoongemaakt)
  • 2 stengels sereh
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 2 tl tamarinde pasta
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gula djawa
  • Paar blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mix met de kom van de blender of foodprocessor 1-2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper en 6 kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe.
  • Meng in een kommetje 2 tl tamarinde pasta met 2-3 tl water tot het dunner is geworden.
  • Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie. Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met 1 blikje tomatenpuree en 100 ml water. Meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 1 bouillonblokje toe, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een snuf zout. Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager. Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.
  • Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is. Meer pit? Voeg dan wat sambal toe. Iets milder? Voeg wat suiker toe of extra gula djawa.
  • Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie. Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open.
  • Vul de makreel riant met de boemboe en plaats daarbovenop een paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes) en 1 stengel (geneusde) sereh. Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle boemboe hebt gebruikt.
  • Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de blaadjes djeroek poeroet en de sereh en serveer met witte rijst, atjar ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek. Mmmmm!

Pepesan ikan recept Pepesan boemboe Pepesan ikan maken Ikan pepesan Gestoofde makreel Pepesan ikan makreel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Mieke 27 september 2019 - 09:06

Hi! Klinkt heerlijk, maar is het ook aan te raden met een andere vis zoals zeebaars bijvoorbeeld?
Groet

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:29

Hi Mieke, het is inderdaad een heerlijk gerecht! Het is zeker te maken met andere vissoorten. Misschien moet je dan wel even de baktijd wat aanpassen, afhankelijk van de vis. Eet smakelijk alvast!

Reply
Marcel 25 januari 2020 - 18:04

Ga het volgende week maken. Is de baktijd met gerookte makreel het zelfde?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:17

Lekker Marcel! Je kan dan dezelfde baktijd aanhouden, maar iets korter kan ook 🙂

Reply
Marcel 17 februari 2020 - 17:06

Gemaakt met gerookte makreel. Top gerecht. Bedankt. Thuisfront eist dit gerecht vaker

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 12:00

Fijn dat het met gerookte makreel gelukt is. Goed idee! En leuk dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Liesbeth Bouwman 3 mei 2020 - 20:56

Heerlijk gerecht. Na ritje langs visboeren in Alkmaar bleek makreel ongerookt Alleen verkrijgbaar vanuit de vriezer bij de Toko.

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2020 - 10:32

Fijn dat de pepesan in de smaak viel Liesbeth, leuk om te horen dat je er zoveel moeite voor gedaan hebt om de ongerookte te krijgen! 🙂

Reply
Huibert Boon 16 mei 2020 - 18:26

Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met gestoomde makreel. Omdat ik kerimi noten niet kon vinden heb ik macademia noten gebruikt en sambal goreng boontjes met rijst erbij gegeten. Het gerecht was heerlijk en zeker een aanrader om nog eens te maken.

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 10:06

Leuk om te horen Huibert! En een heerlijke combinatie met de sambal goreng boontjes en rijst 🙂

Reply
Westra 9 juli 2020 - 11:44

Als je het gemakkelijk wil kun je de makreel ook gerookt kopen. Je haalt het vel eraf doet de kruiden zoals aangegeven erop folie erom en dan in de oven warm maken als je het gaat eten.Lekker toch en gemakkelijk

Reply
SmaakMenutie 9 juli 2020 - 11:52

Klopt, zie ons intro! Ook lekker 🙂

Reply
mia 29 juli 2020 - 09:59

lekker maar ik ga m volgende keer met veel minder tomatenpuree maken.
ik kende hem alleen zonder wat ik toch lekkerder vind

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2020 - 10:14

Fijn dat het in de smaak viel Mia! En maak het vooral wat jij het lekkerste vindt. Onze recepten dienen slechts ter inspiratie 🙂

Reply
Judy 19 maart 2021 - 17:35

Hmmmm…..staat in de oven. Ruikt in ieder geval al heerlijk!!! Dat wordt smullen!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:51

Lekker Judy, ik hoop dat je ervan genoten hebt! 🙂

Reply
Cindy 25 mei 2024 - 06:17

Wij hebben dit recept vorige week gemaakt, en het was heerlijk.
Het smaakte alleen echt ontzettend zout (we hebben er geen zout in gedaan).
Wij hebben 2 gestoomde makrelen gekocht voor dit recept…. We willen het nog een meer maken, maar zijn bang dat het weer zo zout gaat smaken, hebben jullie enig idee hoe dit kan?

Reply
Andréa 30 april 2021 - 20:33

Dit was echt zooo lekker!!! Dankjewel 🙏🏼

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:21

Leuk te horen Andréa! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Reny 21 juni 2021 - 17:24

Het was superlekker. Heb gerookte makreel gebruikt en niet in de oven maar gewoon in de wok klaar gemaakt. Oven deed niet wat ik wilde. Dank jullie wel voor het recept. Ga ik zeker vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2021 - 10:28

Fijn dat de pepesan in de smaak viel Reny! En gerookte makreel kan prima 🙂

Reply
Ellen Dijk 29 augustus 2021 - 10:15

Kan je ook makreel filet gebruiken , en dan de boemboe er boven op doen?

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:46

Volgens mij deed mijn moeder dat ook wel eens Ellen, dus zou moeten kunnen! En de boemboe er inderdaad bovenop (en eventueel tussenin) doen

Reply
Riekje Post 29 augustus 2021 - 10:24

Lijkt me heerlijk,maar aangezien ik dit voor een grote groep als onderdeel van een rijsttafel wil maken, vraag ik je af of je ook makreelfilet kunt gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:46

Yes, zien antwoord hierboven Riekje! Geniet van de rijsttafel 🙂

Reply
Chantal 29 september 2023 - 18:01

Hi, wat raden jullie aan wanneer je het gerecht voor ongeveer 10 personen wil maken? Lijkt me niet dat alles x3 gaat. Ik hoor het graag!

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2023 - 10:04

Nee klopt, ik zou 2 boemboe’s maken en de hoeveelheid vis aanpassen (verdeel dus over 2 ovenschalen). Leuk, geniet ervan!

Reply
Cindy 25 mei 2024 - 13:22

Wij hebben dit recept vorige week gemaakt, en het was heerlijk.
Het smaakte alleen echt ontzettend zout (we hebben er geen zout in gedaan).
Wij hebben 2 gestoomde makrelen gekocht voor dit recept…. We willen het nog een meer maken, maar zijn bang dat het weer zo zout gaat smaken, hebben jullie enig idee hoe dit kan?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:18

Oei, echt geen flauw idee hoe dat kan! Eventueel het bouillonblokje achterwege laten? Gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply