Home Erik's Asia Pepesan ikan

Pepesan ikan

Indische gestoomde makreel

door SmaakMenutie
Pepesan ikan

Tante Inge

Misschien wel een van de bekendste Indische gerechten met makreel: pepesan ikan. In onze familie is dit recept al generaties oud.

Mijn tante Inge leerde het van haar moeder, die het weer van háár moeder kreeg. Elke keer als het hier op tafel komt, is het een feest van geur, herinnering en smaak.

Pepesan ikan makreel

Hoewel je dit gerecht prima kunt maken met gerookte makreel, raden we je toch echt de verse vis aan. De smaak is voller en het vlees zachter. Ga dus vooral langs de visboer (bel even van te voren). En vraag of hij de makreel voor je schoonmaakt – dat scheelt een hoop werk thuis.

Pepesan ikan recept

De boemboe als smaakbasis

De kracht van pepesan ikan zit in de boemboe, de welbekende geurige specerijenpasta die diep in de vis trekt. Je maakt ‘m door sjalotten, rode peper, knoflook, kemirinoten, verse gember (djahé), kurkuma, ketoembar (korianderpoeder), een beetje gula djawa (palmsuiker) en een scheut zonnebloemolie te mixen.

Pepesan boemboe
Zelf boemboe maken

Gebruik hiervoor een hakmolentje of keukenmachine. De geur die vrij komt bij het aanfruiten van deze pasta is intens en uitnodigend. Voeg daarna tomatenpuree en tamarindepasta toe, gevolgd door wat groentebouillon. Laat het op laag vuur zo’n tien minuten zachtjes pruttelen tot het iets is ingedikt.

Vullen, stomen en klaar

Zodra je boemboe klaar is, vul je de buikholte van de makreel royaal hiermee. Voeg een paar djeroek poeroet-blaadjes (limoenblad) toe, samen met een gekneusde stengel sereh (citroengras). Vouw de vis dicht en wikkel hem strak in aluminiumfolie. Daarna hoeft hij alleen nog gestoomd te worden, een minuut of dertig is genoeg.

Pepesan ikan maken

De stoom zorgt ervoor dat de vis lekker zacht wordt. Wees niet bang voor graatjes: bij makreel laat het vlees zich makkelijk van de graat halen. Laat eventueel de kop verwijderen door de visboer, als je dat prettiger vindt.

Gezond én smaakvol

Behalve dat pepesan ikan heerlijk is, is het ook nog eens een gezonde keuze. Makreel is rijk aan omega 3-vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en een goede hersenfunctie. Daarnaast bevat makreel veel eiwitten, vitamine D en B12.

Ikan pepesan

Dankzij de verse kruiden en specerijen is dit gerecht niet alleen voedzaam, maar ook licht verteerbaar. De kurkuma en gember hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin we steeds bewuster willen eten.

Serveer zoals thuis

Bij ons thuis eten we pepesan ikan het liefst met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). De saus maak je zo pittig als je zelf wilt. In onze familie houden we het mild-pittig, maar voel je vrij om extra sambal toe te voegen als je van wat meer vuur houdt.

Gestoofde makreel

Een gerecht als dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje voorbereiding en goede ingrediënten zet je iets op tafel dat rijk is aan smaak en gewoon ontzettend lekker is!

Pepesan ikan

Pepesan ikan

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 kemirinoten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 verse makrelen (schoongemaakt)
  • 2 stengels sereh
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 groente bouillonblokje 
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el tamarinde pasta
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gula djawa
  • Paar blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
  • Mix met de hakmolen 1-2 sjalotten, 1 rode peper, 3 tenen knoflook, 5 kemirinoten, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een scheut zonnebloemolie tot een boemboe.
  • Verdun in een kommetje 1 el tamarinde pasta met 2 el water.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en voeg 1 blikje tomatenpuree toe. Meng door het geheel. Voeg ook de verdunde tamarinde pasta toe.
  • Schenk circa 100 ml water bij het geheel met een 1/2 verkruimeld groentebouillon blokje. Breng tegen de kook en laat in 10 minuten op laag vuur indikken.
  • Leg de verse (en schoongemaakte) makreel op een stuk aluminiumfolie en vul riant met de boemboe, 1 gekneusde stengel sereh en enkele limoenblaadjes. Verdeel ook wat boemboe op de vis. 
  • Vouw het folie dicht en plaats 30 minuten in de oven. Verwijder de limoenblaadjes en de sereh en serveer met witte rijst.

Pepesan ikan

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

E Korenberg 30 april 2025 - 15:51

Wat gebruiken jullie ipv limoenblaadjes? In Kampen zijn ze in geen toko of supermarkt te bekennen. Ik pak nu de citroen blaadjes. Sommige toko’s beweren dat dat hetzelfde is maar volgens mij is dat niet zo.

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2025 - 11:45

Is niet hetzelfde inderdaad maar kan geen kwaad hoor! 🙂

Reply
Cindy 25 mei 2024 - 13:22

Wij hebben dit recept vorige week gemaakt, en het was heerlijk.
Het smaakte alleen echt ontzettend zout (we hebben er geen zout in gedaan).
Wij hebben 2 gestoomde makrelen gekocht voor dit recept…. We willen het nog een meer maken, maar zijn bang dat het weer zo zout gaat smaken, hebben jullie enig idee hoe dit kan?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:18

Oei, echt geen flauw idee hoe dat kan! Eventueel het bouillonblokje achterwege laten? Gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Chantal 29 september 2023 - 18:01

Hi, wat raden jullie aan wanneer je het gerecht voor ongeveer 10 personen wil maken? Lijkt me niet dat alles x3 gaat. Ik hoor het graag!

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2023 - 10:04

Nee klopt, ik zou 2 boemboe’s maken en de hoeveelheid vis aanpassen (verdeel dus over 2 ovenschalen). Leuk, geniet ervan!

Reply
Riekje Post 29 augustus 2021 - 10:24

Lijkt me heerlijk,maar aangezien ik dit voor een grote groep als onderdeel van een rijsttafel wil maken, vraag ik je af of je ook makreelfilet kunt gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:46

Yes, zien antwoord hierboven Riekje! Geniet van de rijsttafel 🙂

Reply
Ellen Dijk 29 augustus 2021 - 10:15

Kan je ook makreel filet gebruiken , en dan de boemboe er boven op doen?

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:46

Volgens mij deed mijn moeder dat ook wel eens Ellen, dus zou moeten kunnen! En de boemboe er inderdaad bovenop (en eventueel tussenin) doen

Reply
1 2 3