Tante Sigrid
Misschien wel een van de bekendste gerechten met makreel: Pepesan ikan. Dit recept is van mijn tante (Sigrid), die het op haar beurt natuurlijk weer van mijn oma kreeg. Je kan het maken met gerookte makreel maar nog lekkerder is het om verse makreel van de visboer te kopen. Vraag aan de visboer of hij hem schoonmaakt voor je en het enige wat jij nog maar hoeft te doen is hem vullen met de heerlijke boemboe. Even stomen in aluminiumfolie en klaar is kees. Uiteraard kan je de kop er ook door de visboer af laten halen. Wees niet bang voor graatjes want bij gestoomde makreel valt het vlees er zo af. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Bij ons is-ie mild-pittig, maar voeg gerust riant sambal toe naar smaak. Eet het lekker met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen.
29 reacties
Hi! Klinkt heerlijk, maar is het ook aan te raden met een andere vis zoals zeebaars bijvoorbeeld?
Groet
Hi Mieke, het is inderdaad een heerlijk gerecht! Het is zeker te maken met andere vissoorten. Misschien moet je dan wel even de baktijd wat aanpassen, afhankelijk van de vis. Eet smakelijk alvast!
Ga het volgende week maken. Is de baktijd met gerookte makreel het zelfde?
Lekker Marcel! Je kan dan dezelfde baktijd aanhouden, maar iets korter kan ook 🙂
Gemaakt met gerookte makreel. Top gerecht. Bedankt. Thuisfront eist dit gerecht vaker
Fijn dat het met gerookte makreel gelukt is. Goed idee! En leuk dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂
Heerlijk gerecht. Na ritje langs visboeren in Alkmaar bleek makreel ongerookt Alleen verkrijgbaar vanuit de vriezer bij de Toko.
Fijn dat de pepesan in de smaak viel Liesbeth, leuk om te horen dat je er zoveel moeite voor gedaan hebt om de ongerookte te krijgen! 🙂
Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met gestoomde makreel. Omdat ik kerimi noten niet kon vinden heb ik macademia noten gebruikt en sambal goreng boontjes met rijst erbij gegeten. Het gerecht was heerlijk en zeker een aanrader om nog eens te maken.
Leuk om te horen Huibert! En een heerlijke combinatie met de sambal goreng boontjes en rijst 🙂
Als je het gemakkelijk wil kun je de makreel ook gerookt kopen. Je haalt het vel eraf doet de kruiden zoals aangegeven erop folie erom en dan in de oven warm maken als je het gaat eten.Lekker toch en gemakkelijk
Klopt, zie ons intro! Ook lekker 🙂
lekker maar ik ga m volgende keer met veel minder tomatenpuree maken.
ik kende hem alleen zonder wat ik toch lekkerder vind
Fijn dat het in de smaak viel Mia! En maak het vooral wat jij het lekkerste vindt. Onze recepten dienen slechts ter inspiratie 🙂
Hmmmm…..staat in de oven. Ruikt in ieder geval al heerlijk!!! Dat wordt smullen!
Lekker Judy, ik hoop dat je ervan genoten hebt! 🙂
Wij hebben dit recept vorige week gemaakt, en het was heerlijk.
Het smaakte alleen echt ontzettend zout (we hebben er geen zout in gedaan).
Wij hebben 2 gestoomde makrelen gekocht voor dit recept…. We willen het nog een meer maken, maar zijn bang dat het weer zo zout gaat smaken, hebben jullie enig idee hoe dit kan?
Dit was echt zooo lekker!!! Dankjewel 🙏🏼
Leuk te horen Andréa! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Het was superlekker. Heb gerookte makreel gebruikt en niet in de oven maar gewoon in de wok klaar gemaakt. Oven deed niet wat ik wilde. Dank jullie wel voor het recept. Ga ik zeker vaker maken.
Fijn dat de pepesan in de smaak viel Reny! En gerookte makreel kan prima 🙂
Kan je ook makreel filet gebruiken , en dan de boemboe er boven op doen?
Volgens mij deed mijn moeder dat ook wel eens Ellen, dus zou moeten kunnen! En de boemboe er inderdaad bovenop (en eventueel tussenin) doen
Lijkt me heerlijk,maar aangezien ik dit voor een grote groep als onderdeel van een rijsttafel wil maken, vraag ik je af of je ook makreelfilet kunt gebruiken.
Yes, zien antwoord hierboven Riekje! Geniet van de rijsttafel 🙂
Hi, wat raden jullie aan wanneer je het gerecht voor ongeveer 10 personen wil maken? Lijkt me niet dat alles x3 gaat. Ik hoor het graag!
Nee klopt, ik zou 2 boemboe’s maken en de hoeveelheid vis aanpassen (verdeel dus over 2 ovenschalen). Leuk, geniet ervan!
Wij hebben dit recept vorige week gemaakt, en het was heerlijk.
Het smaakte alleen echt ontzettend zout (we hebben er geen zout in gedaan).
Wij hebben 2 gestoomde makrelen gekocht voor dit recept…. We willen het nog een meer maken, maar zijn bang dat het weer zo zout gaat smaken, hebben jullie enig idee hoe dit kan?
Oei, echt geen flauw idee hoe dat kan! Eventueel het bouillonblokje achterwege laten? Gelukkig was de smaak goed 🙂