Een vurige klassieker
Penne all’arrabbiata is een van die gerechten die bewijzen dat eenvoud vaak het lekkerst is.
Met maar een paar ingrediënten tover je een saus op tafel die barst van de smaak. De naam zegt het al: arrabbiata betekent letterlijk ‘boos’ of ‘kwaad’. Dat komt door de pepers die deze saus zijn pittige karakter geven.

Toch zijn er veel varianten te vinden. In de Romeinse keuken, waar het gerecht zijn oorsprong heeft, is de saus vaak heel eenvoudig: tomaat, knoflook, olijfolie en chilipeper. Wij geven er graag een kleine draai aan door ook chorizo en kruiden toe te voegen. Daarmee wordt het gerecht nét iets steviger en extra smaakvol.
Onze mildere versie
Niet iedereen houdt van een gerecht dat in vuur en vlam staat. Daarom hebben wij gekozen voor een mildere variant. De rode peper blijft natuurlijk belangrijk, maar in een iets zachtere rol. Zo krijg je een saus die pittig genoeg is maar zonder dat je meteen een glas melk moet pakken om de boel te blussen.

Voor de basis gebruiken we (goede kwaliteit) tomatenblokjes uit blik, die zorgen voor een volle tomatensmaak. En de gedroogde tijm zorgt voor een kruidige basis die mooi samengaat met de tomaat. De chorizo voegt daar een rokerig en eveneens licht pikant accent aan toe, dat goed combineert met de tomaten en peper. En met een flinke hand Parmezaanse kaas wordt het geheel ook nog eens heerlijk romig.
Penne: de perfecte pastavorm
Je zou dit gerecht natuurlijk met allerlei pastasoorten kunnen maken, maar er is een reden dat penne zo geliefd is bij deze saus. De schuine buisjes zijn ideaal om zich met de pittige saus te vullen, zodat elke hap gevuld is met smaak. De groeven aan de buitenkant zorgen ervoor dat de saus zich bindt en dat maakt penne all’arrabbiata zo’n onweerstaanbare combinatie.

Daarbij komt dat penne stevig en veelzijdig is. Het blijft goed beetgaar en combineert moeiteloos met de tomatenbasis. In Italië wordt penne all’arrabbiata vaak geserveerd met alleen wat verse peterselie en Parmezaan, maar wij vinden dat een frisse salade ernaast het gerecht pas echt compleet maakt.
Een klein feestje aan tafel
Wat dit gerecht zo fijn maakt, is dat je er weinig voor nodig hebt om iets bijzonders op tafel te zetten. Met wat ingrediënten uit de voorraadkast, een paar verse toevoegingen en scheut witte wijn, heb je al snel een maaltijd die je doet denken aan een trattoria in Rome.
Serveer de penne all’arrabbiata in diepe borden, royaal bestrooid met Parmezaanse kaas. Zet er een frisse salade naast en eventueel een stuk brood om de saus mee op te vegen. Zo wordt dit gerecht niet alleen een snelle doordeweekse maaltijd, maar ook een klein feestje aan tafel. Buon appetito!

22 reacties
Hoeveel chorizo gaat erdoor?
Staat niet bij de benodigdheden😊
Sorry Rita, was even weggevallen maar er moet 200 g chorizo in 🙂
Ik mis de chorizo bij de ingrediënten, hoeveel gebruik je?
200 gram! 🙂
Ziet er goed uit! 1 puntje van kritiek als ik de foto zie. Nederlanders zijn van de saus maar er mag echt minder saus bij. Het moet net genoeg zijn. De penne mogen niet zwemme 😃
Hi Piet, thanks! Voor wat minder saus laat je ‘m wat meer inkoken. Overigens valt het hier mee hoor 😉
Zou ik zeker eens willen maken, want heb een plant vol rode pepers, maar kan ik de chorizo door iets vervangen, is niet echt ons ding ?
Alvast mijn dank.
Chorizo zou ik dan vervangen door een andere pittige worst, want het is wel echt een smaakmaker. Geniet ervan!