Aioli

maak het eenvoudig zelf!

door SmaakMenutie
Zelf aioli maken

Knoflook en olie

Al eerder maakten we zelf mayonaise (in 5 minuten!). Dus ja, dan is het net zo makkelijk om ook zelf aioli te maken. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Spaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Je kan dus al raden wat de hoofdingrediënten zijn. Gezien het aantal teentjes knoflook dat er in gaat wil ik je adviseren om niet nog hele wilde plannen voor daarna te maken 😉 Lekker om te serveren als tapa met (stok)brood!

Zelf aioli maken

Aioli

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 33 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 130 ml arachideolie
  • 6 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl citroensap

Zo maak je het

  • Doe 2 eierdooiers (eigeel), 1 flinke tl scherpe mosterd , 1 tl citroensap, 6 geperste tenen knoflook en een scheut arachideolie in de blender en mix kort (15 seconden).
  • Voeg nu in etappes de arachideolie toe. Dat kan op gevoel, maar ik voeg 130 ml in 7-8 kleine hoeveelheden toe en mix het steeds 10-15 seconden.

Zelf aioli makenAioli recept

TIP

Let op, de saus wordt steeds dikker naarmate je meer olie toevoegt. Voeg je echter teveel olie toe dan wordt de saus weer dunner. Mocht dat gebeuren, niet getreurd. Haal dan de saus uit de blender en doe je een extra eidooier in de blender. Mix dit met een scheutje 'mislukte' aioli en begin opnieuw tot je een goede dikte hebt. Dus door steeds de 'mislukte' aioli beetje bij beetje toe te voegen.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Marcel 7 september 2020 - 15:27

De aïoli smaakt te sterk naar mosterd (bitter). Voor de rest is hij prima gelukt. Weet alleen niet hoe ik dat kan oplossen (mayo? Citroensap?) tips zijn welkom

Reply
SmaakMenutie 8 september 2020 - 09:49

Hoi Marcel, heb je wel de juiste olie gebruikt? Bitterheid komt vaak door een verkeerd gebruik van olie, vandaar dat wij arachide olie gebruiken en geen olijfolie.

Reply
Lisanne 11 januari 2021 - 18:11

Erg lekker!
Hoe lang kan ik hem bewaren?

Reply
SmaakMenutie 12 januari 2021 - 12:37

Fijn Lisanne! Gezien de rauwe ei adviseren wij om het niet langer dan 1 dag te bewaren

Reply
Patrick 19 november 2021 - 10:46

Zou de mosterd er uit laten en gewoon maken met zonnebloem olie. En wat peterselie er in is ie vele malen lekkerder md schoonvader komt uit Spanje en die weet precies hoe je het moet maken 😜

Reply