Home Borrelhapjes en sausjes Zelfgemaakte aioli (easy!)

Zelfgemaakte aioli (easy!)

door SmaakMenutie

Knoflook en olie

Al eerder maakten we zelf mayonaise (in 5 minuten!). Dus ja, dan is het net zo makkelijk om ook zelf aioli te maken. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Spaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Je kan dus al raden wat de hoofdingredi├źnten zijn. Gezien het aantal teentjes knoflook dat er in gaat wil ik je adviseren om niet nog hele wilde plannen voor daarna te maken ­čśë Lekker om te serveren als tapa met (stok)brood!

Zelf aioli maken

Aioli

Al eerder maakten we zelf mayonaise (in 5 minuten!). Dus ja, dan is het net zo makkelijk om ook zelf aioli te maken. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Spaans, en is... Borrelhapjes en sausjes Aioli, zelfgemaakt, saus, bbq, barbecue Spaans Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 21 keer gestemd )

Ingredi├źnten

130 ml arachide olie
6 tenen knoflook
2 eierdooiers (eigeel)
1 flinke tl mosterd (dijon)
1 tl citroensap

Zo maak je het

  • Doe┬á2 eierdooiers, 1 flinke tl mosterd┬á, 1 tl citroensap, 6 geperste teentjes knoflook en een scheut arachideolie in de blender en mix kort (15 seconden).
  • Voeg nu in etappes de arachideolie toe. Dat kan op gevoel, maar ik voeg┬á130 ml in 7-8 kleine hoeveelheden toe en mix het steeds 10-15 seconden.

Aioli receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

Let op, de saus wordt steeds dikker naarmate je meer olie toevoegt. Voeg je echter teveel olie toe dan wordt de saus weer dunner. Mocht dat gebeuren, niet getreurd. Haal dan de saus uit de blender en doe je een extra eidooier in de blender. Mix dit met een scheutje 'mislukte' aioli en begin opnieuw tot je een goede dikte hebt. Dus door steeds de 'mislukte' aioli beetje bij beetje toe te voegen.

2 reacties

Marcel 7 september 2020 - 15:27

De aïoli smaakt te sterk naar mosterd (bitter). Voor de rest is hij prima gelukt. Weet alleen niet hoe ik dat kan oplossen (mayo? Citroensap?) tips zijn welkom

Reply
SmaakMenutie 8 september 2020 - 09:49

Hoi Marcel, heb je wel de juiste olie gebruikt? Bitterheid komt vaak door een verkeerd gebruik van olie, vandaar dat wij arachide olie gebruiken en geen olijfolie.

Reply