Karamelsaus

binnen 20 minuten!

door SmaakMenutie
Karamelsaus maken

Lekker met chocolade, cheesecake, ……

Ben jij ook zo gek op karamelsaus? Heerlijk met chocolade, cheesecake, ijs en zelfs kruidnoten… Mmmm! Maar wist je dat het super makkelijk is om het zelf te maken? Binnen 20 minuten heb je zelf je eigen gezouten karamelsaus gemaakt. Kijk maar!

Karamelsaus maken

Karamelsaus

Print dit recept
Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 70 g roomboter
  • 125 ml slagroom (vloeibaar, ongeklopt)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl grof zeezout

Zo maak je het

  • Meng 1 tl vanille extract met 125 ml slagroom. Zet even weg.
  • Doe in een steelpannetje 200 g fijne suiker met 100 ml water. Roer even door elkaar en zet het vuur matig tot middelhoog. Laat het water helemaal verdampen. Let op: absoluut niet roeren! Langzaam maar zeker zal het water verdampen en de suiker bruin kleuren. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
  • Als de suiker bruin is dan voeg je al roerende (ongeveer) 70 g roomboter toe tot het helemaal gesmolten is. Zet het vuur een standje lager.
  • Voeg nu ook de slagroom langzaam toe. Schrik niet van de bubbels, het kookt niet over.
  • Voeg tot slot 1 tl grof zeezout toe.
  • Haal de pan van het vuur en giet over in een glazen pot of kan. En zie hier: je eigen gemaakte karamel saus!

Karamelsaus makenSalted caramel

TIP

Het is verleidelijk om direct te proeven, maar wacht tot de karamel is afgekoeld!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

22 reacties

Conny Eweg 2 april 2018 - 11:01

Voeg je de gelatine aan gesmolten chocola toe of aan andere mengsel lijkt mij bij het warme om op te lossen dit staat niet duidelijk in recept.

Reply
SmaakMenutie 2 april 2018 - 11:15

Hoi Conny, deze vraag gaat over de Tony Chocolonely cheesecake denk ik ;). De gelatine voeg je toe aan het monchou-slagroommengsel. Daarna de gesmolten chocolade pas. Succes!

Reply
Rosalie 17 mei 2018 - 15:48

Waar gebruik je salted caramel voor

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2018 - 16:58

Hoi Rosalie, salted caramel kan je gebruiken op bijvoorbeeld chocolade, cheesecake, ijs en zelfs kruidnoten!

Reply
Maaike 10 juni 2018 - 18:04

Moet ik de salted caramel dezelfde dag gebruiken? Of kan ik deze ook een dag eerder maken? Dezelfde vraag heb ik ook voor de cheesecake ?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2018 - 11:02

Hoi Maaike, de salted caramel kan je makkelijk een dag eerder maken! Evenals de cheesecake 🙂 Mmm!

Reply
Wendy 22 december 2018 - 13:06

Hoi hoe lang kan je de salted caramel bewaren?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2018 - 13:11

Hoi Wendy, lang! Je kan het wel tot een week of twee bewaren in de koelkast. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Annelies 21 februari 2019 - 20:29

Ik heb de salted caramel gemaakt en staat in de koelkast. Nu is hij wel gestold zag ik. Moet ik hem “warm” maken om hem over de cheesecake te gieten?

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2019 - 10:12

Hoi Annelies, ja je kan de salted caramel weer heel langzaam even in een pannetje zacht laten worden zodat je deze over de cheesecake kan gieten. Lekker hoor! Succes 🙂

Reply
Maaike 26 februari 2019 - 20:21

Hoi, ik wil de salted caramel ootrekken in spuitjes, zodat men de volgende dag zelf zijn cupcake kan “injecteren”. Mn wekker gaat al om 5.45 dus zit er niet op te wachten dat ik het de dag zelf pas lan optrekken in de spuitjes…maar blijft het buiten de koeling ook een nacht goed, en ook vloeibaar??

Hoor supergraag, want wik graag een goedscorende caramelsaus en deze lijkt te voldoen 😉

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2019 - 15:22

Hoi Maaike, wat een leuk idee! Als de karamelsaus afkoelt, dan wordt hij steviger. En goede karamelsaus is alleen als hij warm is goed te gebruiken. Hij wordt dus eigenlijk altijd hard, zowel in als buiten de koelkast. Ben dus bang dat je het echt even op moet warmen en dan moet optrekken in de spuitjes. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Margareth 4 oktober 2019 - 07:50

ZO, DIE GING ERIN, ALS …..HEERLIJKE TAART, MIJN KLEINDOCHTER VIERT VAN HET WEEKEND HAAR VERJAARDAG, EN JA HOOR OMA MAAKT DE TAART, CALORIEËN BOM, MAAR DAN HEB JE OOK WAT!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:23

Haha zo mogen we het horen! Fijn dat het in de smaak viel. Enne.. gefeliciteerd! 🙂

Reply
Nyreen 7 maart 2020 - 12:58

Hallo ik ben de caramel aan het maken maar klopt het dat het ook langer duurt dan 10 min voordat het water verdampt is??
Gr nyreen

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2020 - 15:02

Ja het kan soms wat langer duren, het zal een beetje afhankelijk zijn van je gaspit (kookplaat). Succes!

Reply
Miranda 3 augustus 2021 - 15:02

Goed om te lezen want ik sta inmiddels al 25 min naar mijn pannetje te staren… 🙂
Zal hem iets hoger zetten. Kost me veel moeite om eraf te blijven, haha

Reply
SmaakMenutie 3 augustus 2021 - 15:10

Haha succes en geniet ervan!

Reply
Miranda 3 augustus 2021 - 15:18

Heb ik wellicht het water en de suiker van te voren teveel geroerd, dat het wel 30 min duurde? Ik heb er absoluut niet aan gezeten!
Hoe weet ik dat het water is verdampt, want het bubbelde nog steeds, maar opeens werd het heel snel heel donkerbruin. Ik heb snel de boter toegevoegd en daarna de slagroom.
Het is gelukkig niet verbrand, maar wel donker
Klopt het, dat het vrij dun is als het nog warm is?

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 13:03

Hoi Miranda, waarschijnlijk stond het vuur net wat te laag, maar dat het wat langer duurde is op zich geen probleem. Zodra het water is verdampt moet je het vuur direct wat lager zetten en dan inderdaad de rest toevoegen. Als het warm is dan is het wat dunner dan wanneer het afgekoeld is, maar het zou wel stroperig moeten zijn al. Hopelijk was de smaak desondanks goed!

Reply
Amy 28 februari 2024 - 21:43

Hoi! Hoelang blijft de caramelsaus zacht? Ik wil deze ’s ochtends maken en over als die lauw is over de cheesecake doen, maar moet de taart daarna nog meenemen en dan pas wordt ervan gegeten. Als die stolt, wordt het dan erg hard? Dank je!

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2024 - 10:45

Ik zou ‘m apart houden en dan verwarmen zodra je de cheesecake wil gaan serveren. Dan wordt ‘ie weer wat vloeibaarder. Geniet ervan!

Reply