Home Borrelhapjes en sausjes Easy! Zelf salted caramelsaus maken

Easy! Zelf salted caramelsaus maken

door SmaakMenutie

Mmm lekker met chocolade, cheesecake, …… Noem maar op!

Ben jij ook zo gek op salted caramel? Heerlijk met chocolade, cheesecake, ijs en zelfs kruidnoten… Mmmm! Maar wist je dat het super makkelijk is om het zelf te maken? Binnen 20 minuten heb je zelf je eigen gezouten karamelsaus gemaakt. Kijk maar!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Karamelsaus maken

Salted caramelsaus

Ben jij ook zo gek op salted caramel? Heerlijk met chocolade, cheesecake, ijs en zelfs kruidnoten... Mmmm! Maar wist je dat het... Borrelhapjes en sausjes Easy! Zelf salted caramelsaus maken European Print dit recept
Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.9/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

200 gr fijne suiker (wit)
125 ml slagroom (vloeibaar, ongeklopt)
70 gr roomboter
1 tl vanille extract
1 tl grof zeezout

Zo maak je het

  • Meng 1 tl vanille extract met 125 ml slagroom. Zet even weg.
  • Doe in een steelpannetje 200 gr fijne suiker met 100 ml water. Roer even door elkaar en zet het vuur matig tot middelhoog. Laat het water helemaal verdampen. Let op: absoluut niet roeren! Langzaam maar zeker zal het water verdampen en de suiker bruin kleuren. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
  • Als de suiker bruin is dan voeg je al roerende (ongeveer) 70 gr roomboter toe tot het helemaal gesmolten is. Zet het vuur een standje lager.
  • Voeg nu ook de slagroom langzaam toe. Schrik niet van de bubbels, het kookt niet over.
  • Voeg tot slot 1 tl grof zeezout toe.
  • Haal de pan van het vuur en giet over in een glazen pot of kan. En zie hier: je eigen gemaakte karamel saus!

Salted caramel

TIP

Het is verleidelijk om direct te proeven, maar wacht tot de karamel is afgekoeld!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Conny Eweg 2 april 2018 - 11:01

Voeg je de gelatine aan gesmolten chocola toe of aan andere mengsel lijkt mij bij het warme om op te lossen dit staat niet duidelijk in recept.

Reply
SmaakMenutie 2 april 2018 - 11:15

Hoi Conny, deze vraag gaat over de Tony Chocolonely cheesecake denk ik ;). De gelatine voeg je toe aan het monchou-slagroommengsel. Daarna de gesmolten chocolade pas. Succes!

Reply
Rosalie 17 mei 2018 - 15:48

Waar gebruik je salted caramel voor

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2018 - 16:58

Hoi Rosalie, salted caramel kan je gebruiken op bijvoorbeeld chocolade, cheesecake, ijs en zelfs kruidnoten!

Reply
Maaike 10 juni 2018 - 18:04

Moet ik de salted caramel dezelfde dag gebruiken? Of kan ik deze ook een dag eerder maken? Dezelfde vraag heb ik ook voor de cheesecake 😁

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2018 - 11:02

Hoi Maaike, de salted caramel kan je makkelijk een dag eerder maken! Evenals de cheesecake 🙂 Mmm!

Reply
Wendy 22 december 2018 - 13:06

Hoi hoe lang kan je de salted caramel bewaren?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2018 - 13:11

Hoi Wendy, lang! Je kan het wel tot een week of twee bewaren in de koelkast. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Annelies 21 februari 2019 - 20:29

Ik heb de salted caramel gemaakt en staat in de koelkast. Nu is hij wel gestold zag ik. Moet ik hem “warm” maken om hem over de cheesecake te gieten?

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2019 - 10:12

Hoi Annelies, ja je kan de salted caramel weer heel langzaam even in een pannetje zacht laten worden zodat je deze over de cheesecake kan gieten. Lekker hoor! Succes 🙂

Reply
Maaike 26 februari 2019 - 20:21

Hoi, ik wil de salted caramel ootrekken in spuitjes, zodat men de volgende dag zelf zijn cupcake kan “injecteren”. Mn wekker gaat al om 5.45 dus zit er niet op te wachten dat ik het de dag zelf pas lan optrekken in de spuitjes…maar blijft het buiten de koeling ook een nacht goed, en ook vloeibaar??

Hoor supergraag, want wik graag een goedscorende caramelsaus en deze lijkt te voldoen 😉

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2019 - 15:22

Hoi Maaike, wat een leuk idee! Als de karamelsaus afkoelt, dan wordt hij steviger. En goede karamelsaus is alleen als hij warm is goed te gebruiken. Hij wordt dus eigenlijk altijd hard, zowel in als buiten de koelkast. Ben dus bang dat je het echt even op moet warmen en dan moet optrekken in de spuitjes. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Margareth 4 oktober 2019 - 07:50

ZO, DIE GING ERIN, ALS …..HEERLIJKE TAART, MIJN KLEINDOCHTER VIERT VAN HET WEEKEND HAAR VERJAARDAG, EN JA HOOR OMA MAAKT DE TAART, CALORIEËN BOM, MAAR DAN HEB JE OOK WAT!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:23

Haha zo mogen we het horen! Fijn dat het in de smaak viel. Enne.. gefeliciteerd! 🙂

Reply