Superfood? Super goed.
Wist jij dat zeewier en zeekraal een ‘superfood’ is? Wij niet om eerlijk te zijn. We vinden het vooral heel erg lekker. Vooral door de risotto is het echt een heerlijke toevoeging. In Japan wisten ze dat trouwens al lang. Daar wordt zeewier al sinds mensenheugenis gebruikt in de keuken. En jij hebt het ook al vaak gegeten waarschijnlijk. Als je van sushi houdt tenminste. Nori is namelijk ook een zeewier. Net als wakame. Die gebruikt wordt voor de misosoep. Of bijvoorbeeld in een wakamesalade. Ook in Europa wint de zeegroente steeds meer aan populariteit. Niet alleen omdat het rijk is aan calcium en vitamine B12, maar ook omdat het een perfecte vleesvervanger kan zijn. Probeer maar eens dillisk (ook wel dulse genoemd). Als je dat opbakt dan smaakt het naar uitgebakken spek (echt waar). Niet voor niets wordt zeewier steeds vaker de eiwitbron van de toekomst genoemd. Daarnaast zijn zeewieren een hele duurzame voedingsbron. Ze groeien namelijk in de zee en kunnen wel meters lang worden. Dat scheelt dus veel landbouwgrond (en CO2 uitstoot). En, niet geheel onbelangrijk, de smaak. Elke zeewier heeft zijn eigen smaakprofiel waardoor je eindeloos kan variëren. Het kan je maaltijd verrijken als bijgerecht, smaakmaker of zelfs als zoutvervanger.
Zeespaghetti
Van G&W Gezondheidswinkel kregen wij het hele assortiment van zeewierproducten toegestuurd. Voor dit gerecht kozen we voor de zeespaghetti met tagliatelle als pasta, geïnspireerd op een recept uit het ‘koken met zeewier en zilte groente kookboek’ van Toine Wilke. Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor penne. En eet je liever geen vlees, vervang dan de spekjes door dillisk. Toch niet genoeg zilte smaak? Voeg dan wat extra it’s Amazing Nori chef zeewiermix toe.