Van restjes naar comfort food
Soms hoef je niet verder te kijken dan je koelkast.
Met een pakje kipdijfilet, wat overgebleven aardappelschijfjes, een halve bos bospeen en een handje radijsjes nog in de koelkast toverden wij een heerlijke ovenschotel kip pesto op tafel. Voeg daar een rode ui aan toe, een snelle pestodressing en je hebt in no-time een volwaardige maaltijd.
Dit soort gerechten zijn perfect voor dagen waarop je zin hebt in iets lekkers, maar niet eindeloos in de keuken wilt staan. Even voorbereiden, hup de oven in en daarna gewoon even wachten.
Het voordeel van kipdijfilet
Voor deze ovenschotel kiezen we voor kipdijfilet. Het is namelijk iets vetter dan kipfilet, maar daardoor ook veel malser en smaakvoller. Zeker als je het in de oven klaarmaakt kipdijfilet lekker mals, zonder dat het snel uitdroogt.
Wist je trouwens dat kipdijfilet vaak voordeliger is dan kipfilet? En dat terwijl het eigenlijk echt wel lekkerder is. De kleine vetrandjes kan je er eventueel afsnijden. En doordat het vlees goed samengaat met kruidige smaken, past het perfect bij de pesto.
De smaakmaker
De saus is het geheim van dit gerecht. Wij mengen pesto met (extra) olijfolie, balsamicoazijn en knoflook tot een smeuïge dressing. Die doe je over de groenten en kip voor extra smaak tijdens het roosteren.
Pesto komt oorspronkelijk uit Genua en wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Die combinatie zorgt voor een rijke smaak die een geweldige match is met de geroosterde groenten.
Alles in één schaal
Het fijne van deze ovenschotel kip pesto? Alles gaat in één schaal. De wortels en aardappelschijfjes worden gaar in de oven, de radijsjes krijgen een verrassende, zachte bite (de bitterheid verdwijnt) en de rode ui karamelliseert licht. Tussendoor husselen we het geheel een paar keer goed door elkaar zodat alles gelijkmatig gaart.
Na 35 à 45 minuten komt er een heerlijke en ook nog eens kleurrijke schaal uit de oven die meteen uitnodigt om aan tafel te gaan. Geen gedoe, geen stapels afwas. Alleen een bord vol smaak. En als er wat overblijft, is het de volgende dag nog net zo lekker.
7 reacties
Vandaag gemaakt!
I.p.v. kipdijfilet kipgehaktballetjes gedaan.
Heerlijk gegeten moet ik zeggen 😋
Bedankt voor dit easy recept!
Dag Erik,
Blij dat ik jullie gevonden heb wat een leuke en duidelijke uitleg van recepten.
Gisteren het recept gemaakt! De smaak was goed alleen de groente was niet gaar! ook niet na 1 uur in de oven te hebben gestaan. Ik had de ovenschotel in het midden van de oven gezet. Is dit goed? Misschien dat ik volgende keer de groente voor kook!
Met vriendelijke groet,
Ria
Hi Ria. Dank voor je bericht en fijn dat je blij bent met onze recepten :). Wat vervelend dat de groenten niet gaar waren. Voorkoken is sowieso een goede oplossing. Maar het kan soms ook aan de oven liggen… Wij gebruiken een hetelucht oven, dat is net wat anders dan een gewone oven. De groenten iets fijner snijden werkt trouwens meestal ook prima! Misschien makkelijker dan voorkoken! Succes, – Erik
Hi Erik,
Ik wil je graag een compliment geven
de Indische gerechten zijn echt authentiek.
Zelf ben ik Indisch en sommige gerechten
smaken als ‘thuis’ !
Terimah kasi
Groetjes Sabine
Hoi Sabine, bedankt voor het compliment! Leuk om te horen dat onze gerechten fijne herinneringen oproepen 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Hoi Erik, vraagje welke aardappel kan ik het best gebruiken.
Want mijn man is heel kritisch over aardappels uit de oven.
Hij vind ze nl. altijd te hard en dan hoeft ie het niet.
Hoi Jolanda, wij hebben hier stoomaardappeltjes gebruikt van de AH. Dat is zo’n zakje van 650 gram: stoomaardappel mix heet het. Ze gaan vrij lang in de oven, dus hard zullen ze niet meer zijn dan!