Home Hoofdgerechten Ovenschotel kip pesto

Ovenschotel kip pesto

met wortels en aardappeltjes

door SmaakMenutie
Ovenschotel kip pesto

Van restjes naar comfort food

Soms hoef je niet verder te kijken dan je koelkast.

Met een pakje kipdijfilet, wat overgebleven aardappelschijfjes, een halve bos bospeen en een handje radijsjes nog in de koelkast toverden wij een heerlijke ovenschotel kip pesto op tafel. Voeg daar een rode ui aan toe, een snelle pestodressing en je hebt in no-time een volwaardige maaltijd.

Ovenschotel kip pesto

Dit soort gerechten zijn perfect voor dagen waarop je zin hebt in iets lekkers, maar niet eindeloos in de keuken wilt staan. Even voorbereiden, hup de oven in en daarna gewoon even wachten.

Het voordeel van kipdijfilet

Voor deze ovenschotel kiezen we voor kipdijfilet. Het is namelijk iets vetter dan kipfilet, maar daardoor ook veel malser en smaakvoller. Zeker als je het in de oven klaarmaakt kipdijfilet lekker mals, zonder dat het snel uitdroogt.

Wist je trouwens dat kipdijfilet vaak voordeliger is dan kipfilet? En dat terwijl het eigenlijk echt wel lekkerder is. De kleine vetrandjes kan je er eventueel afsnijden. En doordat het vlees goed samengaat met kruidige smaken, past het perfect bij de pesto.

De smaakmaker

De saus is het geheim van dit gerecht. Wij mengen pesto met (extra) olijfolie, balsamicoazijn en knoflook tot een smeuïge dressing. Die doe je over de groenten en kip voor extra smaak tijdens het roosteren.

Ovenschotel kip pesto recept

Pesto komt oorspronkelijk uit Genua en wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Die combinatie zorgt voor een rijke smaak die een geweldige match is met de geroosterde groenten.

Alles in één schaal

Het fijne van deze ovenschotel kip pesto? Alles gaat in één schaal. De wortels en aardappelschijfjes worden gaar in de oven, de radijsjes krijgen een verrassende, zachte bite (de bitterheid verdwijnt) en de rode ui karamelliseert licht. Tussendoor husselen we het geheel een paar keer goed door elkaar zodat alles gelijkmatig gaart.

Ovenschotel kip pesto maken

Na 35 à 45 minuten komt er een heerlijke en ook nog eens kleurrijke schaal uit de oven die meteen uitnodigt om aan tafel te gaan. Geen gedoe, geen stapels afwas. Alleen een bord vol smaak. En als er wat overblijft, is het de volgende dag nog net zo lekker.

Ovenschotel kip pesto

Ovenschotel kip pesto

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 85 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 70 g groene pesto (of maak deze zelf)
  • 6 wortels (bospeen)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • Een paar radijsjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamico

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Hussel de aardappelschijfjes in een kom met wat olijfolie en zout. Verdeel over een ovenschotel.
  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg deze ook toe aan de ovenschotel.
  • Snijd de radijsjes in stukjes evenals de rode ui. Hussel door de rest heen.
  • De wortels kan je heel houden maar als ze erg dik zijn snijd ze dan wat kleiner zodat ze gelijkmatig garen met de rest. Hussel alles door elkaar.
  • Mix in een kommetje 70 g pesto, 2 el olijfolie, 1 el balsamico en 2 uitgeperste teentjes knoflook en roer tot een gladde mix. Verdeel dit met een lepeltje over het gerecht.
  • Plaats het geheel nu 35-45 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel af en toe alles even goed door elkaar.

Ovenschotel kip pesto

TIP

Gebruik geen kipfilet, want kipfilet wordt taai als je dit te lang in de oven doet.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Hermanda van Cleef 22 april 2023 - 01:57

Vandaag gemaakt!
I.p.v. kipdijfilet kipgehaktballetjes gedaan.
Heerlijk gegeten moet ik zeggen 😋
Bedankt voor dit easy recept!

Reply
Ria 6 november 2019 - 09:02

Dag Erik,

Blij dat ik jullie gevonden heb wat een leuke en duidelijke uitleg van recepten.

Gisteren het recept gemaakt! De smaak was goed alleen de groente was niet gaar! ook niet na 1 uur in de oven te hebben gestaan. Ik had de ovenschotel in het midden van de oven gezet. Is dit goed? Misschien dat ik volgende keer de groente voor kook!

Met vriendelijke groet,
Ria

Reply
SmaakMenutie 7 november 2019 - 09:08

Hi Ria. Dank voor je bericht en fijn dat je blij bent met onze recepten :). Wat vervelend dat de groenten niet gaar waren. Voorkoken is sowieso een goede oplossing. Maar het kan soms ook aan de oven liggen… Wij gebruiken een hetelucht oven, dat is net wat anders dan een gewone oven. De groenten iets fijner snijden werkt trouwens meestal ook prima! Misschien makkelijker dan voorkoken! Succes, – Erik

Reply
Sabine 17 maart 2019 - 09:50

Hi Erik,
Ik wil je graag een compliment geven
de Indische gerechten zijn echt authentiek.
Zelf ben ik Indisch en sommige gerechten
smaken als ‘thuis’ !
Terimah kasi
Groetjes Sabine

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2019 - 13:44

Hoi Sabine, bedankt voor het compliment! Leuk om te horen dat onze gerechten fijne herinneringen oproepen 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
jolanda 1 maart 2018 - 11:53

Hoi Erik, vraagje welke aardappel kan ik het best gebruiken.
Want mijn man is heel kritisch over aardappels uit de oven.
Hij vind ze nl. altijd te hard en dan hoeft ie het niet.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2018 - 14:39

Hoi Jolanda, wij hebben hier stoomaardappeltjes gebruikt van de AH. Dat is zo’n zakje van 650 gram: stoomaardappel mix heet het. Ze gaan vrij lang in de oven, dus hard zullen ze niet meer zijn dan!

Reply