Home Hoofdgerechten Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjes

Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjes

in frisse mayo-yoghurtsaus

door SmaakMenutie
Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjes

De oven doet het meeste werk

Deze ovenschotel met kip, worteltjes, champignons en aardappeltjes in een frisse mayo-yoghurtsaus is heerlijk en bovendien gemakkelijk te maken. En als je onze ovenschotel kip pesto met worteltjes lekker vond, dan valt deze ook zeer zeker in de smaak.

Herfst ovenschotel

Dit recept is echt ideaal voor een doordeweekse avond of gewoon als je weinig inspiratie hebt om te koken. De voorbereiding vergt maar tien minuten tijd en de oven doet de rest van het werk. Terwijl de schotel in de oven staat, heb jij je handen vrij voor andere dingen, zoals lekker even ontspannen of de tafel dekken.

Ovenschotel maken

Smaakvolle combinatie van ingrediënten

De combinatie van kip, groenten en aardappeltjes zorgt voor een goed gebalanceerde maaltijd. De kip wordt heerlijk mals in de oven en neemt de smaken van de saus goed op. De worteltjes geven een lichtzoete smaak, terwijl de champignons zorgen voor een hartige bite. De aardappeltjes worden lekker goudbruin en knapperig aan de buitenkant, terwijl ze van binnen zacht blijven. De saus van mayonaise en yoghurt voegt een frisse, romige touch toe en zorgt ervoor dat alle smaken mooi samenkomen.

Mayo-yoghurtdressing en kruidenmengsel
Ovenschotel kip maken

Makkelijk aan te passen naar eigen smaak

Een groot voordeel van deze ovenschotel is dat je hem eenvoudig kunt aanpassen naar eigen voorkeur. Liever andere groenten? Vervang de worteltjes en champignons bijvoorbeeld eens door courgette, paprika of broccoli. Ook kun je variëren met de kruiden en specerijen om de smaak net even anders te maken. Je kan bijvoorbeeld eventueel wat tijm, rozemarijn of een snufje knoflookpoeder toevoegen. Wil je een nog romigere saus? Meng dan wat geraspte kaas door de saus of bestrooi de ovenschotel met Parmezaanse kaas voordat hij de oven in gaat.

ovenschotel kip aardappel groenten

Serveer- en bewaartips

Deze ovenschotel is niet alleen snel en eenvoudig te bereiden, maar ook perfect om vooraf te maken. Je kunt de ingrediënten al in de schaal doen en afdekken, zodat je hem later alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Restjes? Geen probleem! De ovenschotel blijft in de koelkast nog een paar dagen goed en is makkelijk opnieuw op te warmen in de oven of magnetron. Serveer de schotel met een frisse salade of een stukje knapperig stokbrood voor een complete maaltijd. Zo zet je binnen no-time een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel!

Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjes

Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjes

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 196 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g geschrapte worteltjes
  • 200 g voorgegaarde aardappelpartjes (of schijfjes)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 3 el kwark (of yoghurt)
  • 3 el mayonaise
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes, 200 g geschrapte worteltjes in smalle ringen, 1 rode ui in grove stukken en 400 g kipfilet in hapklare stukken. Doe alles in een ruime kom samen met 200 g voorgegaarde aardappelpartjes.
  • Bestrooi het geheel rondom riant met zout en peper, 1-2 tl paprikapoeder en een kleine tl cayennepeper.
  • Meng in een kom 3 el kwark (of yoghurt) samen met 3 el mayonaise, 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde basilicum en 2 geperste tenen knoflook tot een marinade. 
  • Meng de marinade grondig door de gesneden groenten en kip en doe alles in een ruime ovenschaal.
  • Plaats het geheel nu circa 40 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel halverwege één of twee keer. De uiteindelijke oventijd is afhankelijk van zowel je oven als ovenschaal. Serveer direct.

Ovenschotel kip met groenten en aardappeltjesovenschotel met kip en aardappelen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Bertien 11 juni 2025 - 14:24

Jullie recepten zijn niet alleen heerlijk, ik vind t ook heel handig dat de hoeveelheden in de instructies worden vermeld.. scheelt een heleboel gescroll!

Reply
Nellie 24 oktober 2024 - 17:50

Was echt heerlijk!!!!
Blijvertje

Reply
Liesbeth 12 maart 2024 - 19:32

Er blijft nogal wat vocht over in het gerecht. Wat kan ik daaraan doen of de oorzaak. De smaak is verrukkelijk!

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2024 - 11:53

Het kan nog wel eens te maken hebben met de kwark (een magere variant zorgt voor meer vocht) en anders zou je een ovenschaal met dunnere wand kunnen gebruiken. Als de smaak maar goed is! 🙂

Reply
Willeke 28 oktober 2023 - 13:31

Alsik dit wil invriezen, kan ik dit dan beter voor of na de oven doen. Of helemaal niet 😊

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2023 - 14:45

Zouden wij niet doen Willeke, dan wordt het droog. Het lekkerste is vers maken 🙂

Reply
1 2