Vrijdagavond = Nacho-avond
Na een drukke werkweek is er niets lekkerders dan neerploffen op de bank met een bord warm Mexicaanse comfortfood.
Zoals bijvoorbeeld met bbq pulled chicken nachos of wat dacht je van deze variant nacho’s. Iets dat niet te veel moeite kost, maar wel voelt als een feestje.

Onze nacho ovenschotel met gekruid gehakt, cheddar, bonen en jalapeño’s is daar het perfecte voorbeeld van. Binnen een half uur staat het op tafel (lees: de bank) en daarna is het lekker genieten met een koud biertje en je favoriete serie op de achtergrond. Simpel, hartig en precies wat je nodig hebt om het weekend relaxed te starten.
Een klassieker
Nacho’s zijn al lang niet meer alleen een simpele snack. In veel huishoudens – ook bij ons – komen ze geregeld op tafel in het weekend. Oorspronkelijk komen ze trouwens uit het noorden van Mexico, waar een creatieve kok tortilla chips combineerde met kaas en jalapeño’s. De eenvoud ervan is juist wat het zo aantrekkelijk maakt. Want met een paar goede ingrediënten maak je een gerecht dat lekker vult, goed op smaak is én een tikkeltje feestelijk aanvoelt.
Zelfgemaakte kruidenmix
Wat deze ovenschotel extra lekker maakt is het gehaktmengsel met natuurlijk een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix. Geen zakjes of pakjes, maar gewoon uit je keukenkastje: djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper, oregano, knoflookpoeder en zout.
Daarmee breng je het gehakt snel op smaak. Voeg daarna een fijngesneden rode paprika, een blik tomatenblokjes, mais en zwarte bonen toe. Laat het geheel een paar minuten sudderen zodat de smaken goed samenkomen en het vocht iets indikt.
De opbouw: laagje voor laagje
Gebruik een ovenschaal of zoals wij een ovenvaste pan. Begin met een stevige laag tortilla chips op de bodem. Schep daar de helft van het gehaktmengsel overheen en strooi er flink wat geraspte cheddar over. Herhaal deze stappen zodat je eindigt met een laag kaas bovenop.
Voor wat pit snijd je een of twee jalapeño’s in dunne ringetjes en leg je die bovenop. Zet de schaal in de oven, ongeveer 15 à 20 minuten op 180-200 graden, tot de kaas goed gesmolten is en de bovenkant licht kleurt.
Serveer warm
Zodra de ovenschotel uit de oven komt, maak je ‘m af met wat lente-ui en uiteraard een flinke lepel crème fraîche. Eventueel kun je nog wat verse koriander of een partje limoen toevoegen als je dat lekker vindt. En dit is natuurlijk geen gerecht voor mes en vork, maar gewoon met je handen, direct uit de schaal.
Deze nacho ovenschotel met gehakt is perfect voor een filmavond of als je lekker lui op de bank eet. Kortom, comfortfood zoals het bedoeld is: snel klaar, rijk van smaak en een beetje rommelig!
26 reacties
Dit lijkt me heerlijk, alleen is dit genoeg als hoofdgerecht? Ik heb het idee dat er dan wat bij moet maar wat? Suggesties..
Ligt er aan voor hoeveel mensen je het maakt. Je kan er bijvoorbeeld altijd een frisse salade bij maken!
Gisteren gemaakt, ruim dubbele portie voor 10 pubers. Echt ALLES op. Was een groot succes!!
Creme fresh met geraspte komkommerr en een beetje knoflookpoeder en zout is een uitstekende dip bij dit lekkere gerecht.
Hoi hoi,
Net gemaakt, smaak was goed en lekker maar helaas was de chips uitgedroogd! Wat doe ik verkeerd en kun je dit gerecht ook zonder de chips maken zodat je de chips later gebruikt om te dippen of gaat dit ten koste van de smaakt?
Weet bedankt voor de smakelijk gerecht.
Gr
Ria
Hoi Ria, wellicht zat de chips niet voldoende in de saus. Maar het kan ook omgekeerd hoor en achteraf lekker dippen, smaak is net zo lekker dan 🙂
hoi, ik ga dit maken vanavond. Gebruik ik half om half of rundergehakt?
Groetjes,Marieke
Het liefst rundergehakt Marieke. Geniet ervan!