Boulets à la Liégeois
Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant.
Deze heerlijke gehaktballetjes in zoetzure saus worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en vormen een echt streekgerecht uit Luik. Luikse balletjes zijn geliefd bij jong en oud en is een échte Belgische klassieker.
Wat maakt Luikse balletjes zo bijzonder?
De Luikse balletjes onderscheiden zich door hun formaat en de saus waarin ze worden gesmoord. Ze zijn een stuk groter dan de Indische gehaktballetjes en lijken qua grootte meer op de Hollandse gehaktbal. Wat deze balletjes echt speciaal maakt, is de heerlijke saus waarin ze langzaam garen. De basis van de saus bestaat uit uien, die na het aanbakken worden afgeblust met azijn om een subtiel zuurtje toe te voegen. Vervolgens wordt het geheel verrijkt met (Belgisch) bruinbier, wat zorgt voor een diepe – en zelfs een beetje moutige- smaak. Tot slot geeft de Limburgse appelstroop – of nog beter, de echte Luikse stroop – de saus een heerlijke zoetzure balans en zorgt het tegelijkertijd voor wat binding.
De perfecte bereiding
Voor het bereiden van Luikse balletjes begin je met het mengen van half-om-half gehakt met een eitje, een ragfijn gesneden sjalot, paneermeel en kruiden. De balletjes worden vervolgens rondom aangebakken in een flinke klont roomboter en/of olijfolie tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Daarna worden ze uit de pan gehaald en begint de bereiding van de saus: de ui word zacht gebakken, waarna ze met azijn wordt afgeblust en het bruinbier wordt toegevoegd. De Luikse stroop en de rozijnen maakt de saus compleet en geeft die kenmerkende smaak. De balletjes gaan terug in de pan en mogen rustig sudderen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer de boulets stoven, hoe lekkerder ze worden!
Hoe serveer je Luikse balletjes?
Luikse balletjes worden traditioneel geserveerd met dikke Vlaamse frietjes, die perfect passen bij de saus. Een frisse salade erbij is optioneel. En voor de echte liefhebbers hoort er natuurlijk een flinke klodder mayonaise of Belgische tartaarsaus bij – precies zoals ze je ook in Luik krijgt!
28 reacties
Al verschillende recepten geprobeerd voor de overheerlijke boulets à la Liégeois. Dit recept staat nu in mijn kookboek, wel zonder bier en meer bouillon (vanwege de kinderen) en zonder rozijnen (vanwege mij). Al vaker een lekkere saus gekregen, maar deze was spot on. Ook de gehaktballen waren goed al heb ik hier wat peper en zout bij gevoegd, dat miste ik in deze variant.Bedankt voor het recept in ieder geval, was een geslaagd kerstdiner!
Hoi Tim en Erik, kan ik de kruidnagel weglaten, dat vinden wij echt niet lekker, of is dan het gerecht in eens niet meer lekker of een klein beetje gemalen kruidnagel. Ben mega fan van jullie recepten, alles wat ik ook maak is heerlijk
Hi Carla, laat maar achterwege hoor als je het écht niet lekker vindt. En anders een beetje gemalen kan ook 🙂 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen!
Hoi, gisteren de ballen gemaakt. Ik heb exact de maten aangehouden, maar vond de ballen na het draaien en aanbakken wel erg slap. Waarschijnlijk te wijten aan gehakt (Lidl). Op jullie foto’s is de saus mooi dik en erg donker. Kan dit o.a. aan het bier liggen (Brand Oud bruin gebruikt). Maar deze kleine verbeterpuntjes deden niets af aan de smaak. Werkelijk erg lekker. Gegeten met (volgens jullie instructie) eigen gemaakte frites. Ik kijk dagelijks op jullie site en die is TOP! Dank daar voor.
Qua gehakt zou het ook kunnen dat de sjalot te grof gesneden was. Wellicht de volgende keer ook iets meer paneermeel. Denk niet dat de dikte en kleur van de saus te maken heeft met het bier, wellicht de stroop? Gelukkig was de smaak goed!
Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!
Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!
Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!
Vanavond gemaakt, het was verrukkelijk! Dank voor dit heerlijke gerecht 🙂 Heb trouwens Hertog Jan Grand Prestige gebruikt.
Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?
Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉
Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
kasteel biertje?