Home Erik's Asia Kroket kentang

Kroket kentang

Indische gevulde aardappelkroketjes

door SmaakMenutie
Kroket kentang

Bijzondere betekenis

We hebben inmiddels zo vaak de vraag gekregen of we een goed recept hebben voor kroket kentang dat het nu echt wel eens tijd werd om deze te delen.

Dit gerecht heeft voor ons een extra bijzondere betekenis, want het recept is rechtstreeks afkomstig van mijn grootmoeder en mijn tante Inge. Net zoals bij de risolles, een andere favoriet uit de Indische keuken, proef je hier de rijke smaken die generaties lang zijn doorgegeven. Voor ons is kroket kentang niet zomaar een snack; het is een klein stukje familiegeschiedenis op je bord.

Kroket kentang recept

Wat maakt ze zo lekker?

Kroket kentang zijn heerlijke gefrituurde aardappelkroketjes met een vulling van gekruid gehakt en heel fijngesneden groenten zoals wortel en lente-ui. Wat het verder onderscheidt zijn de subtiele smaakmakers zoals ketjap manis voor een wat zoetheid, een scheutje oestersaus en een beetje basterdsuiker om het wat in balans te brengen. Het resultaat is een krokant jasje met een hartige, smaakvolle binnenkant.

Vulling Indische kroket

Aardappelpuree als basis

Voor ons begint een perfecte kroket bij de aardappelpuree. Wij koken de aardappelen tot ze zacht zijn en stampen ze tot een romige puree. Met een beetje nootmuskaat, klontje boter en een snufje zout en peper breng je het op smaak. Van deze puree vormen we vervolgens de basis voor de kroketjes: kleine balletjes die later gevuld worden met het gehaktmengsel. Het is een eenvoudig proces, maar met een groot effect, want de puree zorgt voor die smeuïge textuur.

Het geheim van het gehaktmengsel

Het gehaktmengsel is uiteraard het hart van deze kroketjes. Wij roeren het gehakt samen met fijngesneden wortel en lente-ui, en voegen vervolgens de smaakmakers toe. Deze combinatie roept meteen de smaken van de Indische keuken op. Lekker zoet, soms een beetje pittig, hartig en altijd rijk van smaak.

Indische kroketjes maken

Bij het vullen van de kroketjes is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Een flinke lepel gehakt in de aardappelbal, dichtvouwen en eventueel extra puree gebruiken om het geheel mooi af te sluiten. Zo krijg je perfecte, ronde kroketjes die klaar zijn om gepaneerd te worden.

Paneren en frituren

Paneren is een kunst op zich. Wij zetten drie borden klaar: één met bloem, één met geklutst ei en één met paneermeel. Elk kroketje gaat achtereenvolgens door deze lagen. En voor een extra krokante korst herhalen we deze stap soms.

Aardappelkroket maken

Het frituren zelf doen we op 180 graden, en nooit meer dan drie tegelijk, zodat ze mooi goudbruin en knapperig worden. Binnen 3-4 minuten zijn ze klaar om van te genieten. Het resultaat? Een krokante buitenkant met een smeuïge, smaakvolle binnenkant; precies zoals het hoort.

Serveer en geniet

Met dit recept maken we ongeveer 16 kroketjes. Wij serveren ze graag met een beetje mosterd of chilisaus.

Indische kroket

Of je ze nu als snack of bij een Indische rijsttafel serveert, kroket kentang brengt altijd een stukje gezelligheid en nostalgie op tafel. Voor ons is het overigens meer dan een borrelhapje: het is een warme herinnering aan de keuken van onze familie.

Kroket kentang

Indische kroketjes (kroket kentang)

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 32 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 250 g paneermeel (broodkruim)
  • 100 g geschrapte worteltjes
  • 50 g bloem
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 bosje lente ui
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el oestersaus
  • 2 tl nootmuskaat
  • Roomboter
  • Verse platte peterselie
  • Zonnebloemolie (of frituurvet)

Zo maak je het

  • Kook 1 kg kruimige aardappelen in 15 minuten gaar. Giet af en stamp tot een gladde puree. Voeg 1 tl nootmuskaat, een flinke snuf zout en peper en een klont boter toe. Meng grondig en laat goed afkoelen, dit kan eventueel in de koelkast.
  • Snipper 2 sjalotten, snijd 2-3 tenen knoflook fijn en snijd 1 rode peper ragfijn. Fruit 1-2 minuten aan in een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 300 g rundergehakt toe en rul bruin. Voeg tevens een riante snuf zout en peper toe, 1 kleine tl nootmuskaat en een 1/2 verkruimeld runderbouillon blokje.
  • Snijd ondertussen 100 g worteltjes fijn en 1 bosje lente-ui in smalle ringetjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel en bak even kort mee. Hak een handje peterselie fijn en voeg eveneens toe.
  • Voeg 2 el ketjap manis, 1 el basterdsuiker en 1 el oestersaus toe. Meng grondig, laat enkele minuten pruttelen en laat het geheel eveneens afkoelen.
  • Maak aardappelballetjes van circa 50 g. Vouw uit in je handpalm en voeg 1 flinke el gehaktmengsel toe. Vouw voorzichtig dicht met eventueel extra aardappelpuree. Vorm tot een kroketje.
  • Zet 3 borden klaar: een bord met bloem, een bord met 3 geklutste eieren en een bord met paneermeel. Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, ei en paneermeel. Voor een superkrokant en goudbruin jasje kan je deze stap herhalen.
  • Frituur de kroketten in 3-4 minuten rondom goudbruin op 180 graden in de (frituur)pan. Frituur er maximaal 3 tegelijkertijd. Serveer met chilisaus en/of mosterd.

Kroket kentang

TIP

Heb je Indische kroketjes over? Bewaar ze dan in de diepvries en warm ze zodra ze weer zijn ontdooid ongeveer 10 minuten op in de oven op 180 graden.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak