Home Erik's Asia Kroket kentang

Kroket kentang

Indische gevulde aardappelkroketjes

door SmaakMenutie
Kroket kentang

Indische snack

We hebben inmiddels zo vaak de vraag gekregen van jullie of we een goed recept hebben voor kroket kentang dat we er nu echt niet meer onderuit konden. Ons recept is gebaseerd op het recept van mijn grootmoeder en tante (net als die andere heerlijke Indische snack risolles) en is precies zoals ze het in Indonesië maakten. Kroket kentang zijn heerlijke gefrituurde aardappelkroketjes gevuld met een gekruid mengsel van gehakt en groenten als wortel en lente-ui. Met deze hoeveelheid ingrediënten maak je 16 kroketjes, 2 per persoon. Serveer lekker met wat mosterd of chilisaus.

Kroket kentang

Indische kroketjes (kroket kentang)

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 2 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 250 g paneermeel (broodkruim)
  • 100 g geschrapte worteltjes
  • 50 g bloem
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 bosje lente ui
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el oestersaus
  • 2 tl nootmuskaat
  • Roomboter
  • Verse platte peterselie
  • Zonnebloemolie (of frituurvet)

Zo maak je het

  • Kook 1 kg kruimige aardappelen in 15 minuten gaar. Giet af en stamp tot een gladde puree. Voeg 1 tl nootmuskaat, een flinke snuf zout en peper en een klont boter toe. Laat goed afkoelen, dit kan eventueel in de koelkast.
  • Snipper 2 sjalotten, snijd 2-3 tenen knoflook fijn en snijd 1 rode peper ragfijn. Fruit 1-2 minuten aan in een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 300 g rundergehakt toe en rul bruin. Voeg tevens een riante snuf zout en peper toe, 1 kleine tl nootmuskaat en een 1/2 verkruimeld runderbouillon blokje.
  • Snijd ondertussen 100 g worteltjes fijn en 1 bosje lente-ui in smalle ringetjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel en bak even kort mee. Hak een handje peterselie fijn en voeg eveneens toe.
  • Voeg 2 el ketjap manis, 1 el basterdsuiker en 1 el oestersaus toe. Meng grondig, laat enkele minuten pruttelen en laat het geheel eveneens afkoelen.
  • Maak aardappelballetjes van circa 50 g. Vouw uit in je handpalm en voeg 1 flinke el gehaktmengsel toe. Vouw voorzichtig dicht met eventueel extra aardappelpuree. Vorm tot een kroketje.
  • Zet 3 borden klaar: een bord met bloem, een bord met 3 geklutste eieren en een bord met paneermeel. Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, ei en paneermeel. Voor een superkrokant en goudbruin jasje kan je deze stap herhalen.
  • Frituur de kroketten in 3-4 minuten rondom goudbruin op 180 graden in de (frituur)pan. Frituur er maximaal 3 tegelijkertijd. Serveer met chilisaus en/of mosterd.

Kroket kentang receptVulling Indische kroketIndische kroketjes makenAardappelkroket makenKroket kentangIndische kroket

TIP

Heb je Indische kroketjes over? Bewaar ze dan in de diepvries en warm ze zodra ze weer zijn ontdooid ongeveer 10 minuten op in de oven op 180 graden.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!