Zelfgemaakt het allerlekkerst
We hebben er weer eentje in de categorie wereldgerechten.
Deze keer duiken we de Griekse keuken in met kofta. Dat zijn kruidige gehaktrolletjes die langzaam garen in een heerlijke tomatensaus met paprika en courgette. Je kent het misschien van de bekende pakjes. Maar geloof ons, zelfgemaakt is het honderd keer lekkerder. En echt, het is super simpel om te maken.

Wat is kofta eigenlijk?
Kofta komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië en betekent letterlijk iets als ‘vleesballetje’. In elke regio heeft kofta een eigen draai. Zo zijn de Turkse köfte vaak korter gebakken en eenvoudiger gekruid, terwijl Griekse kofta net iets zachter van smaak is maar juist wel heerlijk kruidig. Wij kiezen vandaag voor een versie met rundergehakt, specerijen en een soort van mediterrane groentesaus.

Kruidige balletjes vol smaak
Voor de kofta gebruiken we 300 gram rundergehakt, gemengd met een eitje, paneermeel, fijngesneden sjalot, een teen knoflook en een mix van komijn, paprikapoeder, nootmuskaat en oregano. Die kruiden maken echt het verschil. Daarmee krijgen de balletjes een kruidige smaak die perfect samengaat met de tomatensaus. Even rollen, kort aanbraden, en dan mogen ze lekker een half uurtje sudderen in de saus.

De saus
De saus is eenvoudig maar wel vol smaak. Een blikje tomatenblokjes is de basis, samen met wat plakjes courgette en blokjes paprika. Ook hier voegen we een kruidige mix toe van komijn, paprikapoeder, oregano, een snuf kaneel en voor de pit wat cayennepeper. Terwijl de saus rustig pruttelt trekken alle smaken mooi in de kofta. En dat zorgt voor dat typische ‘Griekse’ gevoel op je bord.

Serveer met een frisse tegenhanger
Wij serveren deze Griekse kofta altijd met witte rijst zodat je niets van die smaakvolle saus hoeft te missen. Een frisse tzatziki erbij werkt heerlijk als een soort van tegenhanger voor de kruidigheid. En een simpele Griekse salade met komkommer, tomaat, rode ui en olijven maakt het helemaal af. Het resultaat? Een bord vol lekkers, zonder gedoe.

16 reacties
Lekker, het enige wat ik totaal heb gemist, en dus ook gemist heb in het gerecht was zout.
Een flinke snuf zout staat toch echt vermeld.
Zou dit gerecht ook in de slowcooker kunnen?
Ja dat denk ik wel hoor! Gebruiken zelf geen slowcooker dus vind het wel lastig je daarin te adviseren. Wellicht andere gebruikers?
Na alles aangeraden en gebakken te hebben zit het nu in de slowcooker. Ben benieuwd.
Kleine vraag. Ik heb 2 mensen die totaal niet van courgette houden hier in huis. Waar zou ik dit door kunnen vervangen?? Dacht zelf misschien aan boontjes??
Ja goed idee! In ieder geval een harde groente 🙂