Uitgekraaid
Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.
Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!
39 reacties
Ik heb het vandaag gemaakt , in één woord het was voortreffelijk 😋
Fijn dat ons recept in de smaak viel Karin, leuk! 🙂
Kan je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?
Je zou kunnen kiezen voor rode bessensap, maar zelf hebben we daar geen ervaring mee Carin! Is het omdat je liever geen alchohol drinkt? Kan je wel zeggen dat de alcohol er namelijk voor zo’n 99% uitkookt.
nog iets anders dan selderij qua groente mogelijk?
Hi Pablo, nee maar als je het niet lust hoef je niet bang te zijn dat je het proeft. De echt typerende smaak van selderij verdwijnt 🙂
Heb het gemaakt met kipfilet. De pan de hele nacht buiten laten staan, zodat alles goed kon intrekken. Was super lekker.
Lekker Irma! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Ik had hetzelfde “probleem” met de kip; ik toverde bijna alleen kale botjes uit de pan. Dat vond ik wel een teleurstelling voor een kerstdiner. Mijn “fout” is waarschijnlijk geweest dat ik het een nacht in de koude schuur heb laten staan om de smaak lekker door te laten trekken. Moet je bij dit recept dus niet meer doen.
Smaak was wel top.
Hi Michel, heb je wel grote kippenbouten gebruikt? Gelukkig was de smaak wel goed 🙂