Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Kip in witte wijnsaus is voor ons zo’n gerecht waar je meteen zin in krijgt. Lekker romig, hartig en net even anders dan anders.

Het doet je misschien een beetje denken aan coq au vin, maar dan zonder de lange bereidingstijd en zware rode wijn. In plaats daarvan gaan we voor een frisse, romige saus met droge witte wijn, katenspek en zachte sjalotten. Dit gerecht is makkelijk voor doordeweeks, maar heeft misschien wel dezelfde allure voor een etentje met vrienden.

Kip witte wijnsaus

Een echte alleskunner

Een witte wijnsaus klinkt misschien chic, maar het is super eenvoudig. De combinatie van droge witte wijn en room zorgt voor een saus die zowel fris als vol is. De wijn zorgt voor een fris accent dat voorkomt dat de saus te zwaar aanvoelt. Deze saus past trouwens niet alleen bij kip, maar ook bij vis, varkensvlees of zelfs gegrilde groenten. Een echte alleskunner dus.

De smaakmakers

Wat dit gerecht afmaakt, zijn de toevoegingen. Wij gebruiken zoute stukjes katenspek en gehalveerde sjalotten. Die laatste worden in de saus zacht en zoet, en geven net dat beetje extra aan het geheel. De kipfilets garen langzaam in de saus, zodat ze heerlijk mals worden en de smaken goed kunnen opnemen. En dat alles in nog geen half uur.

Kip in witte wijnsaus ingrediënten

De perfecte sausbalans

Als de kip gaar is, halen we die even uit de pan en komt het geheim van de saus: crème fraîche. Door die erdoor te kloppen met een garde, ontstaat er een lichtgebonden saus met een frisse romigheid.

Kip in witte wijnsaus maken

Wil je ‘m nog iets dikker? Dan is een papje van maïzena en water voldoende om de saus net dat beetje extra body te geven. Serveer je het met pasta of rijst, dan mag de saus best wat dikker zijn. Bij frietjes of salade houden wij ‘m graag iets lichter.

Serveer het zoals jij wilt

Wij houden van frietjes met een frisse little gem salade erbij, het contrast van krokant en fris werkt geweldig bij de romige saus. Maar ook met tagliatelle of geroosterde aardappeltjes is dit gerecht super. De saus hecht zich namelijk mooi aan pasta en maakt zelfs simpele witte rijst bijzonder. Laat vooral je voorkeur spreken of net waar je zin in hebt. Deze kip in romige witte wijnsaus is flexibel genoeg om zich aan te passen aan waar jij zin in hebt vandaag!

Gestoofde kip
Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 89 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 100 g katenspek
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el maïzena (optioneel)
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje roomboter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 kippenbouillon blokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in romige witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Talitha Bosma 27 december 2021 - 00:47

Al twee keer met kerst klaar gemaakt en valt elke keer in de smaak. Dit jaar met kipfilet gedaan en merk dat dat toch wel droger is. Vorig jaar klaar gemaakt met kippenpoten en na het aanbakken verder laten garen in de oven, dat vond ik persoonlijk lekkerder. Ik had deze keer voor 6 personen klaargemaakt en daardoor het recept x3 gedaan. Het water en wijn ook x3 gedaan, maar toen werd het geheel wel te waterig, dat was wel zonde.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2021 - 10:12

Hoi Talitha, fijn dat het in de smaak viel! De ingrediënten voor de saus hadden niet x3 gehoeven hoor, want er is voldoende vocht 🙂

Reply
Marie-Jose 24 augustus 2022 - 18:21

Snel en makkelijk te maken en bovendien heerlijk!
Ik heb al vele recepten van jullie gemaakt en ze waren allemaal erg lekker. Jullie site geeft genoeg inspiratie om telkens wat lekkers op tafel te zetten
We zijn fan😍
Bedankt!

Reply
Daniel 29 december 2021 - 22:04

Is er een bepaald groente bijgerecht aan te raden wat dit gerecht goed aanvult? Mag zowel een salade als warme groenten zijn.

Reply
SmaakMenutie 30 december 2021 - 11:38

Wij serveerden er frietjes en een frisse salade bij, maar je kan ook kiezen voor rijst of pasta. Qua groenten zou ik kiezen voor haricot verts of misschien groene asperges!

Reply
Ineke 10 januari 2022 - 10:05

Recept lijkt me héél lekker. Kan je dit ook goed vtv maken???

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2022 - 10:48

Het kan wel, maar je hebt dan wel de kans dat de kip wat droger wordt!

Reply
Sikko 20 maart 2023 - 19:34

Hi mannen, vandaag gemaakt voor 3 personen. Iets meer kipfilet en obv reacties en jullie advies iets meer witte wijn gebruikt. Een volgende keer zal ik max. 80 gram katenspek gebruiken. MAAR verder een heel lekker gerecht! Dankjewel!

Reply
Remy 18 juli 2023 - 00:44

Hoi, ik wil het recept vanavond gaan maken met rijst voor 5 personen.
Wat kunnen jullie mij adviseren om erbij te maken als groente?
Haricot verts hadden jullie al genoemd.
Ik “steel” regelmatig recepten van jullie site, altijd succes, dus jullie hebben 5 grote fans, en ik ben de populaire vader/kok dankzij jullie.
Bedankt jongens!!!

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2023 - 09:15

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen bij iedereen Remy, leuk! Je kan voor heel veel groenten kiezen, bijvoorbeeld groene asperges, sperziebonen, doperwtjes of broccoli. Nét waar je zin in hebt. Geniet ervan!

Reply
1 2 3